Schaapherder

De enige opleiding in Nederland om Schaapherder te worden

Word schaapherder

Ben je gefascineerd door de natuur en wil je met schapen werken? Als schapenherder ben je graag buiten aan het werk. Misschien ben je al vrijwilliger bij een schaapskudde óf doe je compleet ander werk en wil jij je droom om schapenherder te worden verwezenlijken.

De enige officiële mbo-opleiding tot schaapherder vind je bij Yuverta mbo Velp. Met aandacht voor natuur, ondernemerschap, communicatie en natuurlijk het schaap. Je combineert werken met leren. En heb jij al werk- of levenservaring? Dan kun je de opleiding in 2 jaar afronden!

Schaapherder worden: praktische informatie

Schaapherder worden: ervaring van 2 studenten

Opleidingsdetails

Niveau: 3
Leerweg: bbl
Duur:
2 jaar (Niveau 3)
Crebo: 25620

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

 

Wij doen het

Studenten vertellen je meer!

Wij doen het

Studenten vertellen je meer!

Student vertelt
Kim wil herder worden

Algemene informatie

Tijdens de opleiding leer je niet alleen alles over het schaap en het hoeden van schapen, maar ook over de natuur en ondernemerschap en communicatie. Kortom: je wordt een professionele, moderne schaapherder, die met zijn kudde de kost kan verdienen. De opleiding Schaapherder van Yuverta mbo Velp is de enige geaccrediteerde opleiding in Nederland.

Schaapherder zijn is een ingewikkeld beroep, waarbij je veel kennis en vaardigheden moet bezitten. We leiden mensen op die in staat zijn zelf een begrazingsbedrijf met schapen te starten of als deskundig herder bij een begrazingsbedrijf of een terrein beherende organisatie in dienst zijn. Met hun schapen beheren de herders verschillende landschappen. Daarvoor ben jij als herder in spé in het bezit over kennis van de ecologie, de terreinen, het houden van schapen en ondernemerschap- en managementvaardigheden. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat het een mbo-opleiding op niveau 3 is.

De opleiding kent 4 pijlers:

 • Schaap, met thema's als anatomie en morfologie, verzorging, diergezondheid, fokkerij, voeding, huisvesting, wet- en regelgeving.
 • Hoeden, met thema's als gedrag van schapen, honden, begrazingseenheden, werken met hond en kudde en wet en regelgeving.
 • Natuur, met thema's als landschap, terreinkennis, ecologie, natuurbeheer, machinegebruik, soortenkennis, geo-informatie.
 • Mens en Ondernemerschap, met thema's als arbo en veiligheid, ondernemerschap, communiceren, plannen en organiseren, personeel, ICT-gebruik, Nederlands, rekenen en wet en regelgeving.
  Sommige onderdelen zullen later ook als losse module of cursus te volgen zijn.

De opleiding Schaapherder is een bbl-opleiding. Tijdens de opleiding ben je 40 tot 80 procent aan het werk en ga je gemiddeld een dag in de week naar school. Je werkt bij een leerbedrijf in de sector waar je een leerwerkcontract hebt. De opleiding start met ongeveer 20 studenten. Heb jij al werkervaring? Dan kun je de opleiding in 2 jaar afronden!

Door het volgen van de opleiding krijg je veel kennis over natuurbeheer in gebieden als heiden, bossen, duinen, dijken en andere groene gebieden in Nederland. Kennis die je nodig hebt als schaapherder, maar die je ook als terreinbeheerder van bepaalde terreinen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld bij waterschappen voor het beheer van dijken en duinen of bij terrein beherende organisaties, zoals de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Je geeft dan opdrachten aan herders om deze terreinen te beheren.

Handig om te weten

bbl

Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2023 / 2024 het lesgeld:

 • Niveau 1 of 2 bbl-opleiding: €270,-
 • Niveau 3 of 4 bbl-opleiding: €654,-

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 3

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.

Voor de opleiding Schaapherder is op onderstaande locatie een maximum aantal plaatsen beschikbaar. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. Is de opleiding vol? Dan kom je op een wachtlijst.

 • locatie Velp: 20 plaatsen

Meer weten over aanmelden, toelating en beschikbare plaatsen?

Wil je precies weten hoe het verder gaat als je op een wachtlijst komt? Lees dan verder op onze pagina over aanmelden. De toelatingseisen per opleiding vind je op iedere opleidingspagina bij het infoblok ‘handig om te weten’.