Je bent van harte welkom op een open dag, rondleiding of workshop. Kijk bij de school die je leuk lijkt en meld je aan voor een leuke activiteit. Zo leer je de school goed kennen.
De combinatie tussen theorie, project en praktijk maakt het groene lyceum uniek. Je bent nieuwsgierig en onderzoekend. Je leert graag uit boeken, maar ook door dingen te doen. Samen met andere leerlingen werk je aan projecten over groene thema’s zoals milieu, klimaat en leefomgeving. Ook praktijkvakken zoals dier, groen, outdoor en voeding staan op het rooster.
Er is veel werk voor nieuwsgierige, onderzoekende doeners. Bij het groene lyceum komen alle duurzame ambities (SDG's) en dus ook milieu en klimaat aan bod. Je verkent de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst en ontdekt waar jij het verschil wilt gaan maken. Daarom heb je regelmatig stages om jouw interesses te ontdekken en een beeld te krijgen van jouw toekomst.
Bij het groene lyceum leer je op je eigen manier. Jouw studieplanning, vorderingenen resultaten zijn altijd inzichtelijk via een electronische leeromgeving. Je gaat aan de slag met echte maatschappelijke uitdagingen uit de praktijk en maakt via projecten, excursies en stages alvast kennis met het bedrijfsleven. We dagen je uit op kennis én op jouw onderzoekende houding. Uiteraard krijg je de nodige theoretische vakken. Daarnaast ben je veel bezig in de praktijk door samen te werken in projecten of door stages.
Zo ben je na 6 jaar bij het groene lyceum goed voorbereid op het hbo.
Het groene lyceum is een kleine school, je kent de leerlingen en docenten. En zij kennen jou! Daarom kunnen docenten de begeleiding geven die jij nodig hebt of zelf wilt. Je kunt echt jezelf zijn en bepaalt je eigen (leer)route.
Het groene lyceum wordt aangeboden in de plaatsen Eindhoven, Nijmegen, Utrecht, Kesteren en Horst.
De theorielessen op het groene lyceum zijn grotendeels hetzelfde als op een havo. Voor de praktijkvakken ga je juist versneld door het vmbo-programma heen. Zo zorgen we ervoor dat het vmbo en het mbo in elkaar overlopen en dat theorie en praktijk elkaar afwisselen. Je werkt vaker aan projecten en je onderneemt en onderzoekt veel. Het vmbo en mbo lopen in elkaar over en ook theorie en praktijk wisselen elkaar af.
Vanaf leerjaar drie werk je steeds meer aan lesstof en vaardigheden van het mbo. In hetzelfde jaar start ook het vmbo-examenprogramma.
Het groene lyceum is een opleidingsroute voor leerlingen met havo in het advies die op een meer praktische manier willen leren. Dat betekent dat je leert via projecten, stages en praktijklessen.
Je volgt bij het groene lyceum deels de vakken die je ook krijgt op de havo, maar je werkt vaker aan projecten en je gaat zelf veel ondernemen en onderzoeken. Het verschil met de havo zit hem in het diploma. Je gaat versneld door het vmbo-mbo-programma heen en behaalt dus twee diploma's in plaats van je havodiploma. Na 6 jaar kun je dan met een vmbo-tl en mbo niveau-4 diploma naar het hbo. Door de hoeveelheid aan praktijkervaring die je hebt opgedaan kun je goed voorbereid beginnen aan een vervolgopleiding.
Nee! Het groene lyceum bestaat in Nederland sinds 2007. Verschillende scholen in Nederland bieden deze vorm van onderwijs aan. Bij Yuverta wordt het groene lyceum op verschillende plaaatsen aangeboden. Een overzicht daarvan vind je hier.