Wildlife management

Interesse in wilde dieren en natuur?

Werken met wilde dieren

Ben jij vooral geïnteresseerd in wilde dieren en natuur? Dan is deze opleiding iets voor jou. Je leert over veel verschillende soorten wilde dieren die je in de natuur vindt of die aan menselijke zorg zijn toevertrouwd zoals in dierentuinen of opvangcentra.

Gorilla's in Apeldoorn, zeehonden in Pieterburen, jachtluipaarden in Hilvarenbeek of de terugkeer van de wolf in Nederland, wilde zwijnen op de Veluwe en de vos dicht bij huis. Wilde dieren zijn vaak dichterbij dan je denkt en verrassend vaak in het nieuws. Er is veel vraag naar experts op dit gebied, kennis van wilde dieren is echt anders dan van gezelschapsdieren.

Ontdek de opleiding

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25730

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

Wij doen het

Wij doen het

Video
Wij zijn Yuverta

Algemene informatie

In je opleiding leer je over dierenwelzijn en dierverzorging van wilde dieren en hun natuurlijke leefomgeving. En ook over onderwerpen als milieu, dierengedrag, duurzaamheid, bescherming van diersoorten en hun leefomgeving, onderzoek, veiligheid en media. Als je houdt van natuur en avontuur en open staat voor een stage in het buitenland, dan is dit jouw opleiding!

Deze niveau 4 opleiding duurt drie jaar. Na de opleiding ben je klaar om als dierentuinmedewerker, voorlichter, beheerder of opzichter aan de slag te gaan, bij bedrijven in het binnen- en buitenland.

Je leert over de ecologie van wilde dieren maar je richt je ook op de verzorging van dieren die aan menselijke zorg zijn toevertrouwd zoals in dierentuinen op opvangcentra. Je leert de kennis over de bescherming in het wild en bescherming in gevangenschap te combineren. Daarnaast leer je hoe je deze kennis op een leuke manier kan delen met publiek. 

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Zo zijn er excursies naar dierentuinen en bosgebieden om daar te leren hoe je dieren kunt observeren en dierpopulaties onderzoekt. Ongeveer een kwart van de opleiding loop je stage en werk je aan opdrachten bij een bedrijf. De opleiding heeft een internationaal karakter, dus we raden je zeker aan in het buitenland stage te lopen.

We vinden het belangrijk dat je ook in de praktijk leert, daarom loop je elk jaar stage. Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt

In leerjaar 1 loop je 10 weken stage, 5 dagen in de week.

In leerjaar 2 kun je ervoor kiezen om in Nederland of in het buitenland stage te lopen. Je loopt 10 weken stage, 5 dagen in de week.

In leerjaar 3 geldt hetzelfde als in leerjaar 2, je mag stage lopen in Nederland of in het buitenland. Daarnaast loop je een examenstage.

 

Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo!

Denk bijvoorbeeld aan een hbo-opleiding diermanagement, wildlifemanagement, toegepaste biologie of kust- en zeemanagement.

Handig om te weten

bol

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.357,- per jaar (studiejaar 2023 / 2024). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
  • Diploma vmbo gemengde leerweg 
  • Diploma vmbo theoretische leerweg 
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij havo gedaan?

Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.

Naast Wildlife management bij mbo Helmond kun je kiezen voor de opleiding Eco en wildlife bij mbo Geldermalsen of mbo Velp.

Het verschil tussen deze opleidingen is dat Wildlife management zich grotendeels richt op de fauna, en Eco en wildlife zich voornamelijk richt op de flora. Er zit een stuk overlap in omdat kennis van flora belangrijk is om te bepalen welke grazers je daar kunt plaatsen. En andersom.

 

 

Voor de opleiding Wildlife Management is op onderstaande locatie een maximum aantal plaatsen beschikbaar. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. Is de opleiding vol? Dan kom je op een wachtlijst.

  • locatie Helmond: 90 plaatsen

Meer weten over aanmelden, toelating en beschikbare plaatsen?

Wil je precies weten hoe het verder gaat als je op een wachtlijst komt? Lees dan verder op onze pagina over aanmelden. De toelatingseisen per opleiding vind je op iedere opleidingspagina bij het infoblok ‘handig om te weten’.