Wij vinden het belangrijk om ouders en leerlingen te betrekken bij de school. Zij denken mee en praten mee. Dat doen wij onder andere met de Leerlingraad en de Contactoudergroep.

Leerlingraad

De leerlingenraad bestaat uit leerlingen van verschillende klassen. Hun taak is om ideeën in te brengen en uit te voeren. Natuurlijk kan iedere leerling van school ook een voorstel doen bij iemand uit de leerlingenraad. De raad komt regelmatig bijeen om de ideeën te bespreken en uit te voeren. Ze zorgden bijvoorbeeld al voor een pannaveldje en een tafeltennistafel. Ook denkt de leerlingenraad mee over het lesrooster een gezonde kantine, en nog veel meer.

Contactoudergroep

De Contactoudergroep (COG) is er voor de contacten tussen ouders/verzorgers, leerlingen en de school. De COG heeft direct contact met de directie, leerlingen en docenten. Ze denken met de schoolleiding mee over veranderingen en ontwikkelingen binnen de school en ze helpen bij activiteiten zoals de open dag en de diploma-uitreiking. De schooldirectie hoort zo ook van de ouders wat zij en hun kinderen belangrijk vinden. Zo zijn de lijntjes kort en zorgen we samen voor een fijne school.

Anti pestprotocol

Yuverta vmbo Nijmegen streeft ernaar om iedereen een sociaal veilig en kleinschalig schoolklimaat te bieden. Een school waar je jezelf kunt zijn en waar je je vertrouwd voelt zodat je jezelf optimaal kunt ontwikkelen.

Binnen onze school investeren we actief in relaties tussen leerlingen, ouders, docenten, onderwijsondersteunend personeel en andere betrokkenen. Daarbij ligt het accent op wat we wél willen: verbondenheid en een fijne samenwerking in de groep. We zijn ons bewust van wat we niet willen: uitsluiten, pesten.

Gezonde schoolkantine

De kantine van Yuverta vmbo Nijmegen is een Gezonde Schoolkantine. In 2019 hebben wij zelfs de Gouden Schoolkantine schaal ontvangen. Bij onze kantine kun je dus kiezen voor gezond en lekker!

Meer dan 80% van wat wij verkopen is gezond. Onze broodjes worden iedere dag vers op school gemaakt. Ook wordt er iedere dag fruitsalade gemaakt. Je kunt gratis water tappen bij een speciale watercooler. Natuurlijk verkopen we af en toe ook wel eens iets wat minder gezond is, zoals worstenbroodjes.

Eco-school

Op 15 februari 2019 heeft Yuverta vmbo Nijmegen de Groene Vlag van Eco-Schools ontvangen. Met het behalen deze vlag is de school de eerste Eco-School van Nijmegen!

Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. In zeven stappen werkt de school toe naar de groene vlag. Ons Eco-team bestaat uit 15 leerlingen en 5 medewerkers. De leerling staat echt centraal in dit project.

Voor de behalen van de groene vlag staan 'informeren en betrekken' en 'eco-code' centraal.  Zo hebben wij dit schooljaar de ingang van de school vergroend samen met SBS6 tuinman Lodewijk Hoekstra.

Wij zijn enorm trots op de inzet van onze leerlingen. Zo maakten zij posters over afvalscheiding, een aantal leerlingen zetten zich in voor een schoon Goffertpark, en er zijn ‘groene’ wanddecoraties gemaakt. Er is ook steeds een groepje Eco-team leerlingen dat zorgt voor vegetarische/biologische hapjes in de kantine op woensdag.

Onze leerlingen spraken zelfs met Koning Willem Alexander over Eco-Schools!

Missie en uitgangspunten

Wij hebben een missie opgesteld. Daarmee vertellen we waar we voor staan.

Missie

Wij bieden jongeren vanaf 12 jaar algemene en beroepsvoorbereidende persoonlijkheidsvorming zodat zij hun plek vinden in de maatschappij.

Hoe doen we dat?

Dat staat in onze ‘tien vuistregels’:

• De leerling staat centraal.
  • De leerling is (mede-)verantwoordelijk voor het leerproces.
  • Leren gebeurt binnen- en buitenschools.
  • We leren van en met elkaar.
  • We leren vooral door te doen.
  • De leerwereld is de leefwereld van de leerling.
  • De leerwereld is uitdagend voor de leerling.
  • De leerwereld is veilig en kleinschalig.
  • De leerwereld is breed met groen.
  • De docent is organisator, stimulator, initiator, coach, planner en controller.