omhoog
Yuverta vmbo Brielle

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta vmbo Brielle volg je één van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Een beetje theorie, want zonder theorie geen diploma, maar liever leer je door te doen. Met een BB-diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Als je liever in de praktijk bezig bent en het niet erg vindt om ook uit boeken te leren is de KB-richting geschikt voor jou. Met een KB- diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 3 of 4.

 • Gemengde leerweg (vmbo gl)

  Als je graag leert en dit wilt combineren met praktijk is de gemengde leerweg iets voor jou. Het niveau is hetzelfde als dat van de theoretische leerweg (TL). Je doet examen in vijf theoretische vakken en in plaats van een zesde theorievak heeft de gemengde leerweg een extra groen praktijkvak.

  Het is mogelijk om examen te doen in een extra theorievak. Dan moet je natuurlijk wel goede cijfers halen en het gaat altijd in overleg met school. Je diploma kan dan na het examen omgezet worden in het vmbo-diploma theoretische leerweg.

De schoolse vakken

Net als op andere scholen krijg je bij ons vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde, NASK (natuur- en scheikunde), biologie, mens en maatschappij en Duits (alleen bij GL).

Praktijkvakken

Leren door doen. In de eerste en tweede klas volg je praktijklessen. Deze lessen hebben allemaal te maken met groen. De lessen zijn opgedeeld in blokken van 12 weken en wisselen per periode, zodat je steeds iets anders doet. Samenwerken staat centraal tijdens deze lessen.

Themaklassen

Naast het volgen van het reguliere programma kun je ook themaklassen volgen door te kiezen voor bijvoorbeeld de paardenklas of de kookklas.  Je krijgt dan twee uur per week les waarin je alles leert over wat jij echt leuk vindt.

Onderbouw

In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt.

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo of havo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen. Doe je TL/mavo dan volg je, in plaats van een beroepsgericht vak, een extra algemeen vak. Volg je de GL of TL/mavo, dan maak je ook een sectorwerkstuk.

Profiel Groen

Je doet straks examen in het profiel Groen. In het vernieuwde examenprogramma kun je straks kiezen uit een aantal keuzevakken. Vier vakken moet je verplicht afronden. Doordat je kunt kiezen uit verschillende vakken kun je onderzoeken welke opleiding of beroep het best bij je past. Soms is dat kiezen best lastig. Dan helpen we daarbij. Die begeleiding noemen we LOB  (loopbaanoriëntatie en -begeleiding). De keuzevakken die wij bieden zijn: tuinontwerp en aanleg, groene machinepark, bloemwerk, houden van dieren en voeding, hoe maak je het? Zo ontdek jij wat je met Groen allemaal kunt gaan doen.

Themaklassen

In de eerste en tweede klas maak je kennis met verschillende praktijkvakken. Zo volg je vier uur per week het vak Profiel oriëntatie. Tijdens deze lessen leer je van alles over de vakken bloem, groen, dier, koken en duurzaamheid. Daarnaast leer je goed samenwerken en ontdek je waar je goed in bent. Naast de vaste vakken van Profiel oriëntatie, mag je ook zelf kiezen! Je volgt twee uur in de week een vak dat jij zelf hebt gekozen: de themaklas. Je hebt de keuze uit de Kookklas en Profiel Keuze.

Sportief

Tijdens gym ga je badmintonnen, basketballen en volleyballen maar bij Yuverta kan nog meer! Zo heeft onze school een klimwand, een judomat en een tumblingbaan. De sportdocenten organiseren regelmatig sporttoernooien en elk jaar is er een sportdag.

Kleine, veilige school

Yuverta vmbo Brielle is een kleine en veilige school. We hebben ongeveer 350 leerlingen. Je voelt je er snel op je gemak. Onze docenten kennen alle leerlingen. En de leerlingen kennen alle docenten. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Begeleiding

Je eerste aanspreekpunt is altijd je mentor. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je mentor met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen. Als je dyslectisch bent, krijg je een dyslexiepasje. Hierop staat hoe de leraren het voor jou makkelijker kunnen maken. zo kun je bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van toetsen.

Zorgadviesteam

Als je hulp nodig hebt kun je terecht bij de mentor of vertrouwenspersoon. Daarnaast hebben wij een team van deskundige mensen, het zogenaamde Zorgadviesteam. Zij kunnen je verder helpen. Op school werken verschillende mensen die veel ervaring hebben met het geven van extra hulp of ondersteuning, bijvoorbeeld bij problemen met lezen of schrijven.

Leerwerktraject (LWT)

Sommige leerlingen komen in aanmerking voor het leerwerktraject. dit is een variant van de Basisberoepsgerichte leerweg (BB). Hierbij leer je in de praktijk de vaardigheden die horen bij een beroep. Je werkt en leert een paar dagen per week bij een 'leerwerkbedrijf' onder begeleiding van school. De andere dagen volg je les op school. Na het examen stromen de meeste leerlingen door naar niveau 2 van het mbo.  

Lwoo

Bij Yuverta vmbo bieden we leerwegondersteunend onderwijs aan. Bijvoorbeeld als je extra ondersteuning nodig hebt om een diploma te halen. Je kunt lwoo tijdens de lessen krijgen, maar ook buiten lestijd of buiten de school. Lwoo-leerlingen zitten vaak in kleinere klassen. Afhankelijk van testgegevens krijgen leerlingen wél of geen lwoo-indicatie. De docent van de basisschool kan hierin adviseren.

Dyslexie

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd, een tekst met een groot lettertype of de tekst via een koptelefoon. Onze Remedial Teacher bepaalt samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is.

Faalangst

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan.

Veiligheid in en om de school

We vinden het belangrijk dat jij je thuis voelt. Dit doen we onder andere door je te beschermen tegen agressie, geweld, seksuele intimidatie en discriminatie. En daar moet jij ook aan meewerken. Dat is prettig voor jou, maar ook voor anderen.

We zorgen ook dat de gebouwen en de materialen waarmee je werkt aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er met jou en je spullen vrijwel niets kan gebeuren. Voor je persoonlijke spullen, zoals de schooltas en mobieltje, hebben we een kluisje waarin je alles veilig op kunt bergen. Ook hangen er op een aantal belangrijke punten in school camera's, om alles in de gaten te houden.

Afgestudeerd?

Met je diploma ben je goed voorbereid op het mbo. Je kunt doorstromen naar alle sectoren binnen het mbo. Wil je dus na vier jaar groen-onderwijs liever iets met welzijn of economie? Dan kan dat.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn