Onze leerwegen

Waar zit jij op je plek?

Voel je thuis bij Yuverta vmbo

Bij Yuverta bereid je je voor op jouw toekomst. Samen ontdekken wij wat het beste bij jou past en waar je echt blij van wordt. Je krijgt les op een manier die bij jou past. Daarom bieden we verschillende leerwegen aan. Wij leggen ze graag aan je uit.

Meisje zittend op een bank voor kluisjes

Vmbo basis

Leren door te doen

De meeste leerlingen die deze leerweg volgen, leren het beste in de praktijk en minder goed uit boeken. Je krijgt denkvakken (zoals Nederlands en wiskunde) en doe-vakken (praktijklessen of stage). Je leert dus vooral door te doen. Met een diploma vmbo basis kun je naar een mbo-opleiding op niveau 2.

Vmbo kader

Leren in de praktijk én uit boeken

Veel leerlingen die deze leerweg volgen leren het beste in de praktijk, maar kunnen ook uit boeken leren. Je krijgt denkvakken (zoals Nederlands en wiskunde) en ongeveer de helft van de tijd volg je doe-vakken (praktijklessen of stage). Je leert vooral door te doen. Deze leerweg lijkt dus op vmbo basis, maar het niveau en tempo liggen hoger. Met je vmbo kader diploma kun je doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo.

Meisje zittend op een bank voor kluisjes
Meisje zittend op een bank voor kluisjes

Vmbo gemengde leerweg

Leren uit boeken en af en toe lekker met je handen bezig zijn

Voor leerlingen die prima kunnen leren uit boeken, maar het liefst ook in de praktijk bezig zijn. Je krijgt zowel denkvakken (zoals Nederlands en wiskunde), als doe-vakken (praktijklessen of stage). Je leert vooral door te doen, al zijn de lessen op een hoger niveau dan bij vmbo basis en kader. Zo kun je goed voorbereid een mbo-opleiding op niveau 3 of 4 gaan volgen.

Theoretische leerweg

Graag je TL-diploma halen bij Yuverta? Dat kan! 

Bij Yuverta vmbo kun je ook je 'TL-diploma' (theoretische leerweg diploma) halen. Je volgt dan de gemengde leerweg met minimaal één extra denkvak (bijvoorbeeld economie of natuur- en scheikunde), waarin je ook examen doet. Dat betekent dat je bij Yuverta vmbo je TL-diploma kunt halen én ook praktijkgerichte vakken volgt. Dat is niet het geval als je de Theoretische leerweg op een andere school volgt. Daar volg je voornamelijk denkvakken. 

Binnen Yuverta bieden we op een aantal scholen ook mavo aan. Kijk op het scholenoverzicht voor meer informatie. 

Meisje zittend op een bank voor kluisjes

Veelgestelde vragen

Op het vmbo volgen leerlingen les in een van de vier leerwegen. Dit zijn routes die een bepaald niveau en een bepaald programma bieden: van heel praktisch tot vooral theoretisch. 

Als je van de basisschool naar het vmbo gaat kom je in een klas met leerlingen die (ongeveer) hetzelfde advies hebben gekregen als jij. Je volgt de leerweg die jouw basisschool heeft geadviseerd. Vanaf het moment dat je op school komt wordt gekeken of je in de leerweg zit die het beste bij je past. In sommige gevallen kom je uiteindelijk in een andere leerweg terecht. We gaan ervan uit dat je aan het einde van leerjaar 2 in de leerweg zit die het beste bij je past. Vanaf leerjaar 3 start het examenprogramma en wordt er (bijna) niet meer van leerweg gewisseld.

Heb je een havo-advies en leer je graag door te doen? Dan is het groene lyceum misschien iets voor jou! Het is een versnelde, praktische route. Je haalt in 6 jaar een vmbo-tl én een mbo-niveau 4 diploma. Daarna kun je naar het hbo. 

  • Op onze locatie in Amsterdam bieden we praktijkonderwijs aan, waarbij je een eigen praktische leerroute volgt.
  • Wij bieden ook een vakroute aan bij Yuverta chr. vmbo Ottoland. Daarbij word je in 5 of 6 jaar in de praktijk opgeleid voor één van deze richtingen: Groen, grond en infra, Hovenier óf Melkveehouderij. 
  • Op verschillende locaties bieden we het groene lyceum aan. Dit is een versnelde, praktische route voor leerlingen met havo-advies. 
  • Binnen Yuverta bieden we ook  leerwerktrajecten aan. Met een vmbo-b-LWT combineer je praktijkwerk op een leerwerkplek met schoolvakken en kun je doorstromen naar een mbo-2 opleiding.