omhoog
Yuverta mavo Aalsmeer

Onze school

Bij Yuverta mavo Aalsmeer is er veel te kiezen! Je hebt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Met de mavo word jij goed voorbereid op de havo.

Havo-kans-traject

Yuverta mavo Aalsmeer biedt een traject aan gericht op de doorstroom naar de havo. We hebben een samenwerking met het Hermann Wesselink College (HWC) en het Amstelveen College in Amstelveen voor onze leerlingen die kans maken om door te stromen naar de havo.

 • Stel ik mag na mavo 2 doorstromen naar havo 3 op het Amstelveen college maar toch besluit om te blijven en mavo af te maken. Geldt die garantie voor een plek om over te stappen naar Amstelveen college dan nog steeds?

  Nee deze garantie geldt alleen voor de overstap naar 3 havo.

 • Op welk niveau wordt er les gegeven in de mavo-havo klas?

  Alle lessen worden bij ons op mavo niveau gegeven. In leerjaar 2 kun je in aanmerking komen voor het havo traject en dan krijg je extra lessen om het ‘gat’ tussen mavo en havo op te vullen. Dit doen wij in overleg met onze partnerscholen.

 • Kun je kiezen tussen Amstelveen college en HWC?

  Je kunt een keuze maken tussen deze twee scholen. Beide scholen bieden een plaatsingsgarantie.

 • Hoe vaak stappen kinderen over van 2mavo naar 3havo en is er altijd plaats?

  10-15% van de leerlingen van klas 2 stapt over. Omdat wij een samenwerkingsovereenkomst hebben met het HWC en AC is er voor deze leerlingen dus gegarandeerd plaats.

 • Als er een broer of zus op het KKC zit, is er dan een kans dat als hij havo zou kunnen doen daar naar toe kan?

  Ja maar zij zitten niet in de samenwerking, dat betekent dat u dat zelf zou moeten regelen, er is geen plaatsingsgarantie. Dit geldt ook voor het Alkwin Kollege. 

 • Stel dat je wel naar 3 Havo gaat maar je haalt het toch niet, kun je dan nog terug?

  Ja er is een terugkeergarantie

 • Is er gegarandeerd plek op AC of HWC of bestaat de kans dat zij vol zitten? En als dat het geval is, wat zijn dan de mogelijkheden?

  Er is gegarandeerd plek op het HWC en het Amstelveen College, ze houden plaatsen voor ons vrij.

 • Hoe gaat de overgang van mavo 4 naar havo 4?

  Er is een gezamenlijke procedure afgesproken tussen de havo-scholen in Amstelveen, KKC, Amstelveen College en HWC en in Uithoorn, Alkwin. De beschikbare plaatsen in havo 4 worden zo eerlijk mogelijk verdeeld. Iedere leerling die wil doorstromen geeft een top 3 van Havo-scholen op. Willen er meer leerlingen naar een bepaalde havo dan er plek is dan wordt er geloot

 • Wij wonen in Uithoorn. Stel dat onze dochter, daarvoor in aanmerking zou komen, is het dan mogelijk om naar het Alkwin Kollege te gaan? Wij horen dat er een samenwerking komt of is, en dat er vaker kinderen deze overstap maken?

  We hebben geen samenwerking met het Alkwin deze komt ook niet op korte termijn. Het is mogelijk om door te stromen naar het Alkwin maar dat moeten jullie zelf regelen en er is geen plaatsingsgarantie.

 • En wat is jullie ervaring hoe leerlingen het doen na de overgang van Mavo 2 naar Havo 3, of van Mavo 4 naar Havo 4? Qua aansluiting stof en overgang van klein naar heel grote school? Is er kans op terugval?

  Onze leerlingen doen het over het algemeen goed op een enkele uitzondering na.

  We krijgen vaak terug dat de overgang groot is, vooral door de grootte van de havo scholen. Ook is het flink aanpoten voor de leerlingen die van onze school afkomen, er is meer huiswerk en leerlingen moeten meer zelfstandig zijn en heel veel plannen.

  De overgang van mavo 4 naar havo 4 verloopt over het algemeen erg goed. Onze leerlingen vallen meestal positief op omdat zij 1 jaar ouder zijn dan de gemiddelde havo 4 leerling. Daarnaast zijn zij zelfstandiger omdat zij al een keer examen gedaan hebben.

 • Hoeveel kiezen havo en hoeveel mbo?

  Tussen de 10 en 15% van de leerlingen kiest voor een vervolg op de havo. Dus het overgrote deel kiest voor een vervolg op het MBO.

 • Alvast een vraag voor straks: Wat als je bij dyslexie cijfers lager haalt dan een 7 voor spelling en Engels, kun je dan nog naar de Havo?

  Leerlingen die niet voldoen aan de criteria, worden altijd besproken in de rapportvergadering. Wanneer er verzachtende omstandigheden zijn, kan er afgeweken worden en wordt er dus toch soms een havo-advies meegegeven.

 • Wanneer starten de opstroomlessen?

  Deze starten in februari in klas 2

 • En hoe gaat het op jullie school als je vmbo-t/havo advies hebt?

  Er is voor leerlingen met een vmbo-t/havo advies geen aparte klas of traject.

  Alle leerlingen die op onze school starten, maken kans om halverwege klas 2 mee te doen aan het havo-kanstraject, mits aan de voorwaarden is voldaan. In de praktijk stroomt 10-15% van de leerlingen door naar havo 3.

Business- en Projectklas

Droom van je eigen onderneming of wil je later de handel in? Een themaklas, die onze school succesvol maakt, is de businessklas. Met je docent bereid je allerlei activiteiten voor, waaronder een (online) veiling voor het goede doel. Hierbij leer je hoe je reclame maakt en waar je allemaal rekening mee moet houden bij het voorbereiden van evenementen. Dit alles vormt de basis voor het opzetten van je eigen bedrijf in de 2e klas en kan je de overstap maken naar de Businessklas in de bovenbouw.

Ben jij creatief en wil jij goed leren samenwerken, plannen en presenteren? Tweehonderd minuten per week staat jouw creativiteit centraal bij de lessen van projectklas. Elke periode hoort bij een beroep en kruip je door middel van opdrachten in de huid van iemand met dit beroep.

 • Als je op de school wilt en je wilt nog niet in de business/project klas kan je je dan ook pas in het tweede jaar opgeven?

  Nee dat kan niet. Je moet bij aanmelding een keuze maken tussen business of project.

 • Heb ik goed begrepen dat je de business of projectklas naast het gewone rooster volgt en dat niet iedereen dit dus doet?

  Iedere leerling die zich bij ons op school inschrijft in klas 1 maakt de keuze voor businessklas of projectklas. Je kiest dus altijd voor een van deze twee. Deze lessen staan in het reguliere rooster en dus niet ernaast.

 • Maak je door te kiezen al een keuze qua profiel of volgt dat later?

  Een profiel kiezen volgt later.

 • Is business en/of projectklas voor alle 4 de leerjaren?

  Projectklas of businessklas is een verplicht vak voor leerlingen in klas 1 en 2. In de bovenbouw wordt dit Economie & Ondernemen / de nieuwe leerweg en dit vak volgen alle leerlingen.

 • Als er 5 eerste klassen worden gevormd, wat is dan de verdeling business / project?

  Het worden maximaal 3 businessklassen en 2 projectklassen of andersom.

 • Kun je ook twee themaklassen tegelijk kiezen?

  Nee dat kan niet Je maakt direct bij de aanmelding een keuze.

 • Vanaf wanneer is de businessklas?

  Dit volg je vanaf de start in klas 1

 • En zou je kunnen wisselen als je merkt dat het niet bij je past?

  Mocht je erachter komen dat je keuze toch niet bij je past dan ga je in gesprek met je mentor. Mocht je willen overstappen dan hangt hier een klassenwissel aan vast. Dit is in sommige gevallen mogelijk.

 • Hoeveel uur heb je business/project klas??

  Je krijgt of 4 uur project of 4 uur business, twee keer een blokuur van 100 minuten.

 • Mag je altijd zelf weten met wie je samen werkt?

  Bij projectklas maak je verschillende keuzes en per opdracht kan het verschillen wat je mag kiezen, soms kies je zelf de opdracht en staat daarin of je dit alleen of samen moet doen. Dan kan je ook zelf kiezen met wie je samen werkt. Soms word je voor opdrachten in groepen ingedeeld. Wij vinden keuzes leren maken heel belangrijk en daarom kies je mééstal zelf met wie je samenwerkt. Om iedereen ook te leren samenwerken met mensen buiten hun eigen kring is dat alleen niet altijd zo.

 • Ik zag in de brochure staan: kunstenaar, historicus, ontwerper, journalist of wetenschapper. Mag je zelf kiezen of zijn dit de keuzes?

  In twee jaar projectklas doorlopen we tien periodes, in elke periode staat een beroep centraal. De beroepen bepalen de opdrachten in deze periode, leerlingen kiezen zelf uit de verschillende opdrachten die horen bij het beroepen en doen een paar verplichte opdrachten bij de beroepen. Naast alles wat wij klaarzetten aan opdrachten staan wij altijd open voor toevoegingen van leerlingen, dus als zij een goed plan hebben voor een ander beroep of een andere opdracht dan voeren we dat uit.

 • Doe je examen in de praktijkvakken business/project

  Nee, deze vakken volg je alleen in de onderbouw.

iPad in de klas

Leren met de iPad is niet alleen leuker, maar ook beter! Want dat betekent leren op je eigen manier en tempo. Dit doen we op een interactieve, spannende manier. We zien ook op welke manier jij het beste leert. Zo kunnen we je beter verder helpen!

 • Is het verplicht perse een iPad te nemen of mag het ook iets anders zijn bijv: een Samsung tablet of wat anders?

  Het is verplicht om een iPad aan te schaffen. Wel mag je je eigen iPad gebruiken, mits deze genoeg opslagruimte heeft voor schoolwerk, de nieuwste IOS versie op geïnstalleerd kan worden en een minimaal geheugen heeft van 32 GB

 • Waarom werken jullie met iPads en niet met laptops? Op een laptop blijven ze hun typevaardigheid oefenen en het is in onze ogen beter voor hun werkhouding.

  Vanuit het onderwijs zijn eisen en wensen ten aanzien van het device opgehaald. Hieruit kwam naar voren dat er in het vmbo behoefte was aan een tablet.  Er is vervolgend gekozen voor een IPad omdat deze voldoet aan de gestelde eisen.

  •           Yuverta kiest voor kwaliteit (iPads zijn snel en blijven snel, weinig tot geen virussen, weinig tot geen softwareproblemen)

  •           In aanschaf iets duurder, in onderhoud en beheer goedkoper (het apparaat heeft een lange levensduur)

  •           Doordat Apple niet is opgenomen in de informatiearchitectuur kent het geen koppeling met deze infrastructuur met als gevolg dat het veilig is

  •           iPad werkt intuïtief

  •           Goede ervaringen opgedaan in de pilotscholen

  •           De iPad als mobiel device past in belevingswereld van de leerling

  •           Volgens uitgeverijen wordt in het VO-onderwijs meer gebruik gemaakt van tablet dan van laptop onderwijs. (educatieve uitgeverijen richten zich op de tabletmarkt).

  •           De opstart snelheid iPad is hoog

  •           Batterij iPad gaat lang mee; hoeft op school niet te worden bijgeladen

  •           Bewegelijkheid docenten en leerlingen is groot

  •           Het gewicht van de iPad is laag.

  Samengevat: Yuverta kiest voor een iPad, omdat we hier goede ervaringen mee hebben opgedaan. Het is veilig in gebruik en kwalitatief hoogstaand en goedkoop in onderhoud en beheer.

  Tenslotte zien wij dat steeds meer leerlingen een apart toetsenbordje of iPad hoes incl. toetsenbord gebruiken.

 • Worden de iPads door school gefaciliteerd of door de ouders zelf aangekocht?

  De iPad worden door de ouders zelf gekocht. Je kunt er voor kiezen om via Yuverta een iPad aan te schaffen, Yuverta betaalt dan 25% van de kosten van de aanschaf. Alle ouder(s), verzorger(s) ontvangen hier in juni/juli informatie over.

 • Kan je op de iPad inloggen met je eigen Apple ID?

  Ja, dat kan.

 • Wat als je iPad het niet meer doet en je hebt geen andere?

  Hopelijk kan je iPad heel snel gerepareerd worden. Tijdens deze periode kun je eventueel een iPad van ons lenen.

Groene school

Groen denken en doen. Dat is wat je bij ons kunt leren. Want Yuverta mavo Aalsmeer is een school waar je leert over over duurzaamheid en milieu. Dat is belangrijk in de wereld waarin jij opgroeit. Wil jij hier ook je steentje aan bijdragen? Dan is Yuverta mavo Aalsmeer iets voor jou!

Eco-schools

Duurzaam omgaan met onze omgeving en materialen vinden wij belangrijk. We verminderen ons afval en scheiden bewust het afval dat overblijft. We zetten de verwarming niet aan als de ramen open staan en we doen mee aan de warme truiendag. 

Nieuwe leerweg - pilotschool

Zowel de project- als businessklas passen goed in de voorbereiding op een onderwijsverandering die vanaf 2024 gaat plaatsvinden, vanaf dan worden namelijk de gemengde leerweg (gk) en de theoretische leerweg (tl) samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Binnen deze leerweg volg je straks een verplicht praktijkgericht programma. Yuverta mavo Aalsmeer is één van de pilotscholen die deze nieuwe leerweg gaat vormgeven.

 • Hoe gaan jullie straks om met de samenvoeging TL en Gemengde leerweg? Gaan jullie samen met Yuverta VMBO? Het gerucht gaat dat Basis en Kader op het VMBO blijvende de nieuwe leerweg op de MAVO, klopt dat? En als GL en TL straks samengaan, maakt het dan uit waar op welke school ik begin?

  Het klopt dat de leerwegen VMBO-Basis en Kader blijven bestaan zoals ze nu zijn. De leerwegen VMBO-GL en VMBO-TL (mavo) worden in 2024 samengevoegd tot één nieuwe leerweg die vanaf dat moment een nieuwe naam zal krijgen.

  Het gevolg voor de GL-richting is dat leerlingen van die leerweg examen gaan doen in een praktijkgericht vak en niet meer in een beroepsgericht vak. Het examenpakket van deze leerlingen wordt vanaf 2024: vijf theorievakken en één praktijkgericht vak.

  Het gevolg voor de TL-richting is dat leerlingen van die leerweg in één theorievak minder examen gaan doen maar dat wordt dan aangevuld met een praktijkgericht vak.

  Het examenpakket van deze leerlingen wordt vanaf 2024 net als die van de GL-leerlingen: vijf theorievakken en één praktijkgericht vak.

  Binnen de Nieuwe Leerweg van het VMBO moeten scholen verplicht één praktijkgericht vak aanbieden maar dat mogen er ook meer zijn. Onze school heeft in eerste instantie gekozen voor het praktijkgerichte programma Economie & Ondernemen en onderzoekt nog de mogelijkheid van een ander programma.

  Yuverta VMBO zal zich in ieder geval richten op het praktijkgerichte programma Groen. Mogelijk wordt dat nog uitgebreid met het programma Dienstverlening en Producten.

  Waar je als leerling straks gaat beginnen wordt dus bepaald door je interesses en ambities voor de toekomst. Wij van Yuverta mavo denken met het vak Economie &Ondernemen leerlingen van alle huidige mavo-profielen te kunnen bedienen. Mocht je meer interesse hebben in het profiel Groen dan kun je natuurlijk beter op Yuverta VMBO-beginnen.

 • Hoe zit het met de nieuwe leerweg?

  De nieuwe leerweg is een onderwijsvernieuwing die in 2024 doorgevoerd zal worden. De leerwegen VMBO-GL en VMBO-TL (mavo) worden dan samengevoegd tot één nieuwe leerweg welke vanaf dat moment een nieuwe naam zal krijgen.

  Vanaf dat moment volgen alle leerlingen in de Nieuwe Leerweg vanaf de 3e klas een praktijkgericht programma. In de vierde klas doen zij verplicht examen in dit vak. Scholen mogen meer dan één praktijkgerichte programma' aanbieden maar dat hoeft niet. Er bestaan vijf licentievrije programma's en deze mogen door alle scholen aangeboden worden. Daarnaast bestaan er nog zeven licentiegebonden programma's. Voor deze programma's moeten scholen aan bepaalde eisen voldoen om het te mogen aanbieden.

  Voor ieder praktijkgericht programma geldt dat leerlingen in opdracht van bedrijven of instellingen werken. Het is de bedoeling dat leerlingen een probleem op gestructureerde wijze oplossen en het is de taak van de school om daar onderwijs van te maken. Het onderwijsproces wordt hier dus omgedraaid. Niet eerst iets uit een boek leren en dan afwachten of je het ooit nog gaat gebruiken maar in de praktijk tegen een gebrek aan kennis en vaardigheden aanlopen om dat vervolgens middels workshops en gastlessen op te lossen.

  Doelstelling van de nieuwe leerweg is om leerlingen beter voor te bereiden op doorstroom naar mbo of havo. Binnen het praktijkgerichte programma doen leerlingen tevens kennis en ervaring op met het regionale bedrijfsleven.

 • Houdt de nieuwe leerweg in, dat met ingang van leerjaar 3 de praktijkvakken business/project wegvallen. Het lijkt een beetje hetzelfde.

  In de onderbouw volgen alle leerlingen verplicht één van de praktijkgerichte programma's Projectklas of Businessklas. Beide programma's bereiden de leerlingen voor op het praktijkgerichte examenvak dat de leerlingen vanaf klas 3 verplicht zullen volgen.

  In de eerste en tweede klas werken leerlingen al aan competenties zoals samenwerken, plannen en organiseren, presenteren etc. Hoe de persoonlijke ontwikkeling verloopt houden de leerlingen door middel van bewijsstukken bij in een digitaal portfolio. In klas 3 hebben de leerlingen dus een goede ondergrond om in klas 3 met het nieuwe examenvak te starten.

 • Is de nieuwe leerweg gelijk aan het technasium?

  Het technasium is in feite een voorloper van de ontwikkeling van de nieuwe leerweg.  Als technasiumleerling ontwikkel je net als bij de nieuwe leerweg op verschillende competenties. Het accent bij het technasium ligt met name op beta-vakken zoals techniek en ict.

  Ook binnen de nieuwe leerweg kunnen scholen kiezen voor het aanbieden van verschillende technische praktijkgerichte programma's zoals Informatietechnologie, Technologie &Toepassing, Produceren, Installeren en Energie. Onze school biedt geen technisch programma aan maar heeft gekozen voor het praktijkgerichte programma Economie & Ondernemen. Met dit programma willen we niet persé opleiden voor het ondernemerschap zelf maar werken wij meer aan het ontwikkelen van een ondernemende houding die voor het werken in alle beroepsgroepen belangrijk is.

 • Is de pilot van de nieuwe leerweg alleen bij Yuverta of op alle mavo scholen?

  Nee niet alle mavo's in Nederland doen mee aan de pilot. Onze school is koploper en daarmee één van 136 pilotscholen in Nederland. Deze pilotscholen werken samen aan de vormgeving van het definitieve praktijkgerichte programma van de nieuwe leerweg vmbo. De pilot zal in totaal vier jaar duren. Begin 2021 is onze school met de voorbereidingen van het nieuwe onderwijsconcept begonnen, in augustus is de eerste groep met leerlingen gestart en in augustus 2024 zal de nieuwe leerweg verplicht bij alle vmbo-scholen ingevoerd worden.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn