
Havo in je advies? Haal versneld je vmbo tl- én mbo-diploma. Na 6 jaar kun je doorleren op het hbo!
Je hebt een schooladvies gekregen met havo erin én je bent graag praktisch bezig. Je leert het liefst niet alleen uit boeken, maar ook door te doen. Herken jij jezelf hierin? Dan is het groene lyceum een goede keuze!
Wil je kennismaken met onze school? Een keer onze groene vakken meedoen of ál je vragen kunnen stellen? Voor nu zitten onze kennismakingsactiviteiten erop, maar je bent volgend schooljaar weer van harte welkom!
Wil je meer informatie over aanmelden en zij-instroom? Lees meer over aanmelden.
Je behaalt tijdens het groene lyceum een vmbo t diploma en een diploma mbo 4 Duurzame leefomgeving.
De vaste onderdelen per leerjaar zijn:
- Theorievakken: we streven ernaar om bij de theorievakken havo methodes te gebruiken.
- Praktijkvakken: je doet volop praktijkervaring op door praktijklessen, (buitenland)stages en projecten.
- Projecten: alle projecten bestaan uit zes fases, waarbij denken en doen aan bod komen.
Het groene lyceum is onderdeel van Yuverta Nijmegen. De lessen op het groene lyceum zijn deels hetzelfde als op andere havo scholen, maar voor een deel ook niet. Je werkt vaker aan projecten en je gaat zelf ondernemen en onderzoeken. Ook volg je groene praktijkvakken. Het vmbo en het mbo lopen in elkaar over en ook theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je sluit het groene lyceum af met een mbo-4 diploma, waarmee je naar het hbo gaat.
Je krijgt bij ons algemene theorievakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en biologie. Deze vakken volg je op havo-niveau. Vanaf leerjaar 3 werk je steeds meer aan lesstof en vaardigheden van het mbo. In hetzelfde leerjaar start ook het vmbo-examenprogramma. We stemmen dit af op jouw leertempo.
Op het groene lyceum verbinden we theorie en praktijk dus je leert door te denken en te doen. Je loopt stage en doet onderzoek. We werken zo veel mogelijk in echte (praktijk)situaties. Je volgt een aantal groene praktijkvakken.
Je gaat ook regelmatig buiten de school aan de slag. We organiseren excursies. In de laatste jaren van je opleiding kan het zijn dat je óók lessen volgt op een van de andere Yuverta locaties in de omgeving.
In de projecten worden vakken gecombineerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een activiteit moet organiseren. Daarbij gebruik je je wiskunde kennis omdat je een prijsberekening moet maken, je kennis van Nederlands voor een e-mail en een uitnodiging en je kennis van dieren en voeding voor de activiteit zelf.
Op school maak je gebruik van de theorielokalen en de praktijkruimtes. Je kunt dus gewoon aan het werk zijn in de klas, maar het kan ook zijn dat je een project draait in de keuken. Ook werk je soms met dieren of ga je aan de slag in de tuin of kas. In elk geval zit je niet de hele dag met je neus in de boeken, je gaat ook lekker vaak actief aan de slag!
Nee, het is niet makkelijker. Het groene lyceum is wel anders. Je hebt naast de theorievakken ook praktijkvakken en projecten, zodat er veel afwisseling is in je rooster. Deze praktijkvakken en projectlessen zijn niet alleen voor de 'fun', maar zijn onderdelen van je les- en examenprogramma die je voldoende moet afsluiten.
Kinderen die kiezen voor het groene lyceum kunnen het hogere tempo van de havo aan, én vinden het fijn om veel afwisseling in hun rooster te hebben.
Ben je onderzoekend, flexibel, kun je goed samenwerken én ook zelf aan de slag? Dan past het groene lyceum bij jou!
Bij het groene lyceum loopt vmbo over in mbo. Je gaat aan de slag met de opleiding Duurzame leefomgeving. Wil je daar meer over lezen? Dat kan hier: duurzame leefomgeving.
Elke school heeft een schoolgids waarin je meer kunt lezen over het onderwijs. Hierin staat ook veel praktische en belangrijke informatie over het schooljaar. De schoolgids wordt aan het begin van ieder schooljaar via ons intranet (Yunet) met ouders en leerlingen gedeeld. Benieuwd? Lees de algemene schoolgids van Yuverta of de specifieke de schoolgids van deze locatie.
Let op: dit is een voorbeeld. Het kan zijn dat er op Yunet een recentere versie is gepubliceerd.
Ja! De mentor is jouw klassen leraar of lerares. Iedere week volg je met jouw klas een mentor uur en bespreken jullie zaken zoals huiswerk maken, plannen of hoe het gaat in de klas. De mentor helpt je ook als je even niet lekker in je vel zit of je ergens tegenaan loopt. Maar jouw mentor is er ook voor activiteiten zoals de Sinterklaasviering of de schoolfeesten!
Omdat we een kleine school zijn, kun je eigenlijk bij iedereen terecht. Want zij weten wie jou het beste kan helpen. We hebben een groot ondersteuningsteam bij ons op school. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de remedial teacher of de ondersteuningscoördinator. Maar ook je mentor en de bouwcoördinator zijn er voor jou.
Als je extra ondersteuning nodig hebt op een bepaald gebied dan kan de school je daar bij helpen. Heb je bijvoorbeeld dyslexie en vindt je het fijner als de lesstof op de laptop voorgelezen wordt? Wij kijken samen met jou hoe we jou kunnen ondersteunen. We denken graag met je mee.
Heb je een vraag over bijvoorbeeld ADHD, dyslexie of een andere ondersteuningsbehoefte? We helpen je graag! Neem dan even contact op met mevr. Jorritsma. Haar gegevens staan onder ‘contact’.
Op school begeleiden we je intensief bij het voorbereiden op je toekomst. We leren je te onderzoeken wat er bij je past, waar je goed in bent en waar je extra aandacht aan moet besteden. Je leert hoe je je eigen leerroute kunt sturen en bepalen. Zo helpen we je om je optimaal voor te bereiden op een vervolgopleiding.
Belangrijk voor succes op het hbo zijn goede studie- en onderzoeksvaardigheden. Ook daarin begeleiden we je. Als jij onze school verlaat met je vmbo- en mbo-diploma, ben je helemaal klaar voor het hbo.
• Heb je havo in je advies?
• Wil je ook graag leren door te doen?
• Heb je plannen om later naar het hbo te gaan?
• Heb je interesse in groene vakken?
• Bedenk je graag plannen?
• Vind je het leuk om op onderzoek uit te gaan?
Als je ‘ja’ hebt geantwoord op de meeste vragen, dan is het groene lyceum ook geschikt voor jou.
Na het groene lyceum is een brede uitstroom naar het hbo mogelijk. Je zit dus niet vast aan het profiel Groen, je kunt ook opleidingen kiezen in andere richtingen.
Bijvoorbeeld:
• Accountancy
• Bedrijfskunde
• Bio-informatica
• Docentenopleiding
• Elektrotechniek
• Biologie
• Facility management
• Verpleegkunde
• Tuin- en akkerbouw
• Informatica
• Journalistiek
• Milieukunde
...en nog veel meer.
De aanmelddagen voor het nieuwe schooljaar zijn geweest. Wil je je toch nog aanmelden of wil je overstappen van school?
Yuverta het groene lyceum Nijmegen