Groen denken en doen. Dat is wat je bij ons kunt leren. Want Yuverta Chr. vmbo Gouda is een school waar je veel leert over dieren, voeding, natuur en techniek maar ook over duurzaamheid en milieu. Dat is belangrijk in de wereld waarin jij opgroeit. Moestuinen, biologische markten, streekproducten, foodfestivals, tuinieren, eigen energie opwekken, afvalverwerking, noem maar op. Het gebeurt al volop om je heen. Maar ook elektrische auto's, zonnepanelen en daken van flats met mooie tuinen en kantoren met groene muren vol planten. Dat is de nieuwe groene wereld. Wil jij daar ook je steentje aan bijdragen? Dan is Yuverta Chr. vmbo Gouda iets voor jou!

Duurzaam

Bij Yuverta vinden we duurzaamheid belangrijk. Wat is duurzaamheid nou eigenlijk? Nou gewoon, dat je je flesje water weer vult in plaats van een nieuwe te kopen. Dat de verwarming niet aangaat als de ramen open staan. En dat we afval gescheiden inzamelen. Zo kweken we groenten in onze kas die we weer gebruiken in de kooklessen. En we gooien niets weg, want met de restjes maken we onze dieren blij. Zo maken we duurzaamheid ook leuk en leerzaam.

Identiteit

Wij zijn een school met een christelijke identiteit. Tijdens verschillende momenten besteden we aandacht aan geloof en geloofszaken binnen onze multiculturele samenleving. Want wij vinden dat ieder mens uniek is en met respect behandeld moet worden. Niet zomaar, maar omdat de Bijbel ons dat vertelt. Wij zien het als onze christelijke taak om kinderen, ieder op zijn eigen niveau, te begeleiden naar volwassenheid. Zij mogen zich bij ons ontwikkelen tot volwaardige leden van de maatschappij.

De dag begint bij ons met een dagopening. En ook wordt er stil gestaan bij belangrijke christelijke vieringen zoals Kerst en Pasen en leren we over verschillende wereldgodsdiensten bij het vak godsdienst.

Lees hier meer over in ons visiedocument.

Gezond eten: daar doen we wat mee!

Gezond eten is belangrijk, daarom heeft Yuverta Chr. vmbo Gouda een gezonde schoolkantine. We verkopen fruit en gezonde broodjes. Wij hebben zelfs de gouden kantineschaal gewonnen. Een prijs waar we best trots op zijn!

Maar niet alleen de kantine is gezond. Ook in onze kooklessen besteden we aandacht aan gezonde voeding. Het schoolgebouw en schoolterrein zijn rookvrij. En natuurlijk zijn onze schoolfeesten alcoholvrij.

Eco-Schools

Onze school werkt aan een certificering voor Eco-Schools, een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Door met duurzaamheid in de lessen bezig te zijn, leer je dat jijzelf invloed hebt op je leefomgeving. En dat je, door zelf bewuste keuzes te maken, kunt bijdragen aan een betere en groenere wereld.

Duurzaamheid is voor ons het gebruiken van regen voor de verzorging van onze planten. Het kweken van eigen kruiden en gewassen om deze te gebruiken tijdens de kooklessen. Wij gebruiken de mest van onze dieren als voeding voor de planten. Daarnaast verminderen we ons afval en scheiden we wat overblijft. We zetten de verwarming niet aan als de ramen open staan en we doen mee aan de warme truiendag.

Als je in de werkgroep Eco-Schools zit, beoordeel je verschillende milieu-thema’s en kijk je met elkaar hoe je de school kunt verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het watertappunt in de aula. Hier vul je je flesje water weer bij, in plaats van een nieuwe te kopen.

Yuverta goes international

We vinden het belangrijk dat je meer van de wereld kent dan alleen Nederland. Bij verschillende vakken leer je de wereld pas echt kennen. Zo leer je wereldgerechten maken tijdens de kooklessen. Leer je van alles over planten en bloemen, die niet in Nederland groeien. Bij maatschappijleer hebben we het over de verschillende culturen. En zelfs tijdens dierverzorging leer je waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen en wat dat voor effect heeft op de verzorging. Als we gaan ontdekken welk beroep goed bij jou past, kijken we ook hoe er in het buitenland gewerkt wordt en welke kansen daar misschien ook voor jou zijn. Dus als je meer wilt weten over het buitenland, dan zit je bij Yuverta goed!

Buitenlandse reizen

In het vierde schooljaar ga je op schoolreis naar het buitenland. Zo maak je kennis met een andere taal en een andere cultuur.

Uitjes en activiteiten

Naast leren is het belangrijk dat je het naar je zin hebt op school. Daarom organiseren we uitjes. Zo gaan we in het eerste jaar op kamp. Er zijn cultuurlessen op diverse locaties in Gouda en wordt er een gala georganiseerd. Je schoolperiode wordt afgesloten met een spectaculair eindfeest.