omhoog
Yuverta chr. vmbo Gouda

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta vmbo Gouda volg je één van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Met je diploma vmbo-b kun je naar een mbo-opleiding op niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Met je diploma vmbo-k kun je naar een mbo-opleiding op niveau 3 en soms ook naar niveau 4.

 • Gemengde leerweg (vmbo gl)

  Met je vmbo-gl diploma kun je naar alle mbo opleidingen op niveau 3 en 4.

  Het is mogelijk om examen te doen in een extra theorievak. Dan moet je natuurlijk wel goede cijfers halen en het gaat altijd in overleg met school. Je diploma kan dan na het examen omgezet worden in het vmbo-diploma theoretische leerweg.

 • Theoretische leerweg (vmbo tl)

  Op ons vmbo kun je een maatwerk-traject volgen. Leerlingen die de gemengde leerweg volgen kunnen een extra examenvak kiezen. Bij voldoende examen resultaat kan het gemengde leerweg diploma omgezet worden naar een diploma van de theoretische leerweg. 

  Ook leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg volgen kunnen één of meerdere vakken op een hoger niveau afronden.

  Met je diploma vmbo-tl kun je doorstromen naar een mbo opleiding op niveau 4. Ook kun je met dit diploma naar de havo.

Vakken

Je krijgt de verplichte theorievakken, zoals Nederlands, wiskunde, Engels en biologie. We zijn een groene school. Daarom leer je bij ons ook veel over dieren, bloem, natuur, voeding en techniek. Dat doe je niet alleen met theorie, maar vooral door te doen! In de onderbouw krijg om de zes weken twee andere vakken. Dit noemen we de carrousel. Je krijgt elke week een dagdeel carrousel. Tijdens deze lessen maak je kennis met verschillende praktijkvakken en je leert hier van alles over de vakken bloem, groen, dier, koken en Techniek/ robotica. Daarnaast is er ook ruimte voor oriëntatie buiten de "groene" context zoals verzorging en sport. Samenwerken staat centraal binnen alle thema’s. Natuurlijk is het ook een mooie kans om te kijken waar jouw talenten en interesses liggen! 

iPad in de klas

Leren met de iPad is niet alleen leuker maar ook beter. Want dat betekent leren op je eigen manier en eigen tempo. Dit doen we op een interactieve, spannende manier. Je leert hoe je creatief naar oplossingen kunt zoeken. Maar ook hoe je goed en verantwoord moet omgaan met de tablet, het internet en de digitale wereld.

Als het makkelijk gaat, werk je vooruit of krijg je uitdagende opdrachten op jouw niveau. Als je het moeilijk vindt, krijg je extra hulp. Een tablet helpt hierbij. Je docent ziet direct welke vragen goed en niet goed beantwoord zijn. En ook waar je goed in bent en waar je extra aandacht bij nodig hebt. We zien ook op welke manier jij het beste leert. Zo kunnen we je beter verder helpen. 

"Recht op Maatwerk" wordt georganiseerd vanuit de VO-raad (voortgezet onderwijs). Als je de Kaderberoepsgerichte of de basisberoepsgerichte leerweg volgt mag je, als je goed bent, een of meerdere vak(ken) op een hoger niveau volgen. Je kunt dan uiteindelijk deze vakken op een hoger niveau afsluiten. 

Om je les te kunnen geven met een iPad vragen we je er een aan te schaffen. De kosten hiervoor vallen onder de vrijwillige ouderbijdrage.

Paardenklas

Een vmbo-klas met paarden!

Je zit in groep 8 van de basisschool. Je gaat een andere school kiezen. En je bent gek op paarden en kunt paardrijden. Kom dan eens kijken bij Yuverta Chr. vmbo Gouda. Wij hebben de paardenklas. Dat maakt naar school gaan echt leuk. 

Wat leer je allemaal?

Je volgt het vaste vmbo programma met vakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Daarnaast heb je elke week een dagdeel voor de paardenklas. Je krijgt theorielessen én praktijklessen.

De praktijklessen krijg je op een manege in de buurt. Met rijlessen van een deskundig instructeur. En als je al kunt paardrijden, worden de lessen daarop aangepast. Daarnaast leer je omgaan met paarden en leer je veel over de verzorging en de voeding. En natuurlijk voer je alle voorkomende werkzaamheden uit die alles met paarden te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld poetsen en longeren.

Een kleine sprong naar het mbo

Wil je na Yuverta vmbo Gouda verder gaan in de paarden? Dan kun je vanuit de Paardenklas door naar een paardenopleiding op Yuverta mbo. Bijvoorbeeld in de richting van paardenhouderij. Je kunt dan gaan werken als manegemede­werker, paardenverzorger of door­leren voor bedrijfsleider. Maar ook andere richtingen in het mbo, zoals zorg & welzijn of techniek zijn nog altijd mogelijk.

Kosten

Naast de normale schoolkosten, zal er voor de paardenklas een extra bijdrage worden gevraagd.

Robotica en techniek

Vanaf leerjaar 1 ben je bezig met robotica. In de onderbouw leer je de eerste kneepjes van het programmeren. Stap voor stap krijg je meer kennis over deze techniek. Ook leer je werken met een laserprinter en lasersnijder. Vanaf leerjaar 3 kan je kiezen voor het vak robotica. Je blijft dan niet alleen in de schoolbanken maar je bent vooral bezig met het oplossen van technische uitdagingen. Je gaat naar echte bedrijven om tot echte oplossingen te komen. Hoe leerzaam is dat! Robotica, een groene school en toch technisch bezig zijn? Dat kan bij Yuverta vmbo Gouda!

VR staat voor virtual reality. Dat lijkt iets voor de toekomst, maar bij ons is dat het heden. Je werkt met een VR bril om je leren makkelijk te maken. Zo kun je het menselijk lichaam van binnen bekijken, of reis je de wereld over.

Begeleidingsteam

Je eerste aanspreekpunt is altijd je coach. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je coach met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen.  

Als je achter dreigt te raken bij de vakken Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, dan krijg je extra ondersteuning. Hiervoor hebben wij hulpuren. Een docent kijkt welk onderdeel jij moeilijk vindt en hij begeleidt je hierbij. Doordat dit in kleine groepen gebeurt is er meer aandacht voor jou. 

Extra begeleiding  

Er zijn verschillende mensen op school die je begeleiden bij jouw ontwikkeling. Naast docenten, en coaches is het soms prettig om je vragen te stellen aan onze decaan.  

Als je extra begeleiding nodig hebt, dan hebben we een team leerlingondersteuning, die je door kan verwijzen naar specialisten die jou extra hulp kunnen bieden. Zo bieden wij faalangstreductie training aan voor leerlingen met faalangst en kun je de training Rots en Water bij ons volgen. 

Mocht je problemen hebben waar je zelf niet uitkomt, dan kun je altijd terecht bij je coach. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de vertrouwenspersonen binnen de school of naar de schoolmaatschappelijk werker.

Dyslexie en dyscalculie 

Wanneer je dyslexie of dyscalculie hebt, gaat leren niet helemaal vanzelf. Dan kan je extra begeleiding krijgen. Dit wordt onder andere gedaan door de remedial teacher. Zij geeft je in een klein groepje les, in de vakken die je lastig vindt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Engels, rekenen of begrijpend lezen. De begeleiding is altijd onder schooltijd.  

Als je een dyslexie- of dyscalculieverklaring hebt, krijg je een pasje. Hierop staat hoe de leraren het voor jou makkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van toetsen. Ook kun je gebruik maken van het programma Kurzweil. Dit is een digitaal programma dat teksten voorleest. 

Faalangst 

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan. 

Stage  

In de bovenbouw loop je stage bij bedrijven waar jouw interesses liggen. Bijvoorbeeld bij een bakkerij, bloemist, dierenwinkel, hovenier, kinderboerderij, tuincentrum of licht- & geluidbedrijf. Zo doe je ervaring op en kun je kijken of dat werk bij jou past.  Bij ons loop je ook al in klas 1 en 2 een dag stage. Zo kan je kijken hoe het is om te werken. Je loopt dan een dag mee met familie of iemand uit je omgeving.

Na Yuverta vmbo Gouda: doorstroom naar alle sectoren in het mbo

Wat veel mensen niet weten is dat je na onze vmbo-opleidingen kunt doorstromen naar alle sectoren in het mbo. Ga je na vier jaar Groen dus liever een opleiding doen in één van de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, of Economie? Dat kan gewoon. En met een diploma vmbo-tl kun je ook doorstromen naar de havo.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn