Yuverta mbo Roermond

Ontdek onze school

Yuverta mbo Roermond

Wil je graag met dieren werken? Past handel meer bij jou? Of wil je juist onze leefomgeving mooier en duurzamer maken. Je vindt jouw opleiding bij Yuverta mbo Roermond!

Bij Yuverta studeren ondernemende studenten die willen bijdragen aan de ontwikkeling van de regio. Er zijn allerlei opleidingen met verschillende soorten studenten. Allemaal zijn ze op weg naar een beroep waarin ze hun passie kwijt kunnen. En op weg naar een baan in een regio met veel innovatie, ondernemerschap, een groot retail-aanbod en veel toerisme.

Welke opleiding jij ook kiest, bij Yuverta voel jij je thuis. Onze docenten bieden jou een plek waar je persoonlijk wordt geholpen om het beste uit jezelf te halen.

 

Kom kennismaken

Hulp nodig bij je studiekeuze? Ontdek onze mbo-opleidingen en vind een studie die bij jou past! 

Onze open avond vond plaats op vrijdag 2 februari. Op dit moment kun je je nog aanmelden voor de try-outs voor onze opleiding Bloem, groen & styling, via de button 'proefstuderen'. 

De try-outs voor de opleidingen Hovenier, Loonwerk Handel, Paard of Bos- en natuurbeheer zijn al geweest. Heb je nog vragen over de gemiste try-outs of wil je een afspraak maken om kennis te komen maken met de opleiding? Stuur dan een e-mail naar mbo.roermond@yuverta.nl

Dit is Yuverta mbo Roermond

Kleinschalig
Persoonlijk
Leren door te doen
Veel externe praktijklocaties en samenwerkingen op de diverse opleidingen

Wij doen het!

Wij doen het!

Video
Nederlands Kampioen Hovenier!
Video
Emmely kwalificeerde zich voor Ondernemer retail
Video
Dit is Yuverta

Nog meer weten?

Hoe kan ik mij aanmelden voor een opleiding?
Via de opleidingspagina's kun je je direct aanmelden via de rode button 'aanmelden'. Je hebt hier wel je DigiD voor nodig.

Hoe weet ik welke vooropleiding ik nodig heb voor een bepaalde opleiding? 
Op de pagina's van de opleidingen vind je informatie over de toelatingseisen per opleidingsniveau. 

Zijn er vakkenpakketeisen voor bepaalde opleidingen? 
We hebben geen vakkenpakketeisen. Voor sommige opleidingen is het wel wenselijk dat je examen hebt gedaan in bijvoorbeeld biologie, aardrijkskunde of NaSk, omdat we daar in de opleiding dieper op ingaan. Dit vind je terug op de pagina van een opleiding.

Zijn er opleidingen met een beperkt aantal plaatsen? 
Ja. Het kan voorkomen dat meer studenten zich aanmelden voor een opleiding dan dat er plaatsen zijn. Yuverta werkt dan met een wachtlijst. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. Op de pagina van de opleiding zie je onder 'beschikbare plaatsen' het maximum aantal plaatsen per opleiding. 

Ik kan mijn school niet vinden bij vooropleidingen, maar dit is een verplicht veld. Hoe kan ik mijn vooropleiding invullen?
Dit wordt automatisch gevuld als je met DigiD aanmeldt. Controleer wel even het klopt.

Ik woon nu nog in het buitenland en heb geen Nederlands BSN-nummer, wat kan ik dan invullen?
Het is mogelijk om een DigiD aan te maken ook al woon je in het buitenland (als je wel een Nederlandse nationaliteit of nationaliteit van een ander land in de Europese Economische Ruimte (= EU-landen + Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) hebt). Zie meer info op www.digid.nl/digid-aanvragen-activeren onder het kopje ‘ik woon in het buitenland’. Mocht dit niet lukken kun je contact opnemen via administratie@yuverta.nl.

Ik heb na het aanmelden nog geen bevestigingsmail ontvangen, is mijn aanmelding wel binnen gekomen?
Nadat je jouw aanmelding hebt voltooid, ontvang je een bevestigingsmail. De bevestigingsmail kan ook in jouw spambox terecht komen. Heb je ook geen e-mail in jouw spambox ontvangen, stuur dan een e-mail naar administratie@yuverta.nl en we kijken het graag voor je na.

Bij ons op school krijg je naast je opleidingsspecifieke vakken ook een ondersteunende vakken, namelijk Nederlands, Engels en rekenen. 

Nederlands  

Wordt er ook Nederlands aangeboden bij Yuverta?
Ja, op niveau  2, 3 en 4 krijgen alle klassen 2 jaar Nederlands. Alleen bij de opleiding Paraveterinair krijg je in leerjaar 1, 2 én 3 Nederlands. Elke periode sluit je af met een toets. Je hebt elke periode recht op 1 herkansing.

Moet je examen doen voor Nederlands?
Ja. In het tweede jaar van de opleiding, behalve bij paraveterinair, doe je examen Nederlands. Dit examen bestaat uit 5 onderdelen; lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprek voeren. Hier komt een gemiddelde uit. Bij niveau 2 en 3 moet je gemiddelde een 5 of hoger zijn. Bij niveau 4 moet het gemiddelde een 6 of hoger zijn, als je voor Engels een 5 hebt. Als je voor Nederlands een 5 hebt, dan moet je voor Engels een 6 of hoger hebben.

Wat is het uitstroomniveau voor Nederlands voor de niveau 2, 3 en 4 opleidingen?
Standaard is het niveau 2F voor niveau 2 en 4. Voor niveau 4 is het 3F. Als de student een hoger niveau toont, dan kan de student een hoger examen aanvragen.

Met welke methode werken we bij Nederlands?
We werken met de online methode Nu Nederlands.

Kan een student met een havo-diploma of een eerdere mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 een vrijstelling aanvragen voor Nederlands?
Een student met deze achtergrond kan een verzoek tot vrijstelling van de examens indienen bij de examencommissie.

Ik heb dyslexie, kan ik hulp krijgen?
Je kan gebruik maken van Claroread, een programma dat zorgt dat alle stof vanaf de laptop voorgelezen wordt. De methode Nu Nederlands zorgt ook dat je teksten kan vergroten, voor kan laten lezen en met geel kan markeren. Daarnaast heb je met een dyslexieverklaring recht op tijdverlenging bij toetsen en examen.

Rekenen

Wordt er ook rekenen aangeboden bij Yuverta?
Ja, op niveau 2, 3 en 4 krijgen alle klassen 2 jaar rekenen aangeboden. Alleen voor de opleiding Paraveterinair worden ook in het 3e leerjaar nog lessen ingepland.

Moet je examen doen voor rekenen? 
Ja, in principe doe je in het tweede leerjaar examen voor rekenen (Paraveterinair in het 3eleerjaar). Ben je goed in rekenen en kun je eerder laten zien dat je op het niveau van het examen zit? Dan mag je mogelijk al eerder je examen maken.

Wat is het uitstroomniveau voor rekenen? 
Stroom je in het tweede leerjaar in, dan geldt voor niveau 2 en 3 dat je examen doet op niveau 2F. Start je in het eerste leerjaar, dan val je onder de nieuwe regeling met nieuwe eisen per niveau. Deze zijn nog niet helemaal vastgesteld. Je stroomt uit op niveau 2, 3 of 4. We streven ernaar om in de toekomst ook uitstroom op een hoger niveau mogelijk te maken. 

Ik heb dyscalculie, waar heb ik dan recht op? 
Dyscalculie geeft recht op een paar hulpmiddelen bij het rekenexamen. Welke dat zijn, zal nog vastgesteld worden in de wettelijke regelingen.

Ik heb moeite met rekenen, kan ik hulp krijgen? 
Onze docenten proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij het individuele niveau en de kennis van elke student. In veel gevallen kunnen zij de hulp bieden die nodig is. Wanneer je hier niet genoeg aan hebt, kun je je aanmelden voor bijles in het begeleidingscentrum van onze school.

Engels

Wordt er ook Engels aangeboden bij Yuverta?
Ja, voor niveau 4 krijgen alle klassen 2 jaar Engels, daarna een examentraining van 10 weken in leerjaar 3. De klassen van niveau 3 krijgen niet allemaal Engels, dat verschilt per opleiding.

Wat is het uitstroomniveau voor Engels op niveau 4?
Standaard is het niveau A2 voor schrijven/spreken en B1 voor luisteren/lezen. Als de student een hoger niveau toont, kan de student een hoger examen aanvragen.

Kan een student met havo-diploma of mbo-diploma op niveau 4 vrijstelling aanvragen voor Engels?
Een student met deze achtergrond kan een verzoek tot vrijstelling van de examens indienen bij de examencommissie.

Hoe is de relatie tussen studenten en docenten?
Er is veel persoonlijk contact.en persoonlijke aandacht voor de studenten. De docenten kennen je bij naam en er is een goede band tussen de student en docent.

Kan ik begeleiding of specifieke zorg krijgen op school? 
Dit is afhankelijk van je hulpvraag en ondersteuningsbehoefte. Als je bij ons op school start met een opleiding, kun je in gesprek met iemand van het team Onderwijsondersteuning, waarbij je aangeeft waar je tegenaan loopt. Vervolgens kijkt het team welke hulp passend voor jou is. 

Wat kan het team Onderwijsondersteuning voor je betekenen? 
Onderwijsondersteuning kan ondersteuning bieden als je een specifieke hulpvraag hebt. Ook is er een begeleidingscentrum waar je terecht kan voor kortdurende begeleiding bij het plannen en organiseren van je werk, of ondersteuning bij vakken zoals rekenen en Nederlands. 

Wordt er rekening gehouden met mijn dyslexie/dyscalculie?
Ja. Als je een officiële verklaring inlevert bij het zorgteam, kunnen we afspraken met je maken over de faciliteiten die jij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan tijdverlenging of, indien nodig, een voorleesprogramma. Bij Yuverta werken we met Claroread als voorleesproggramma.

Contact

Yuverta mbo Roermond

Jagerstraat 6, 6042KA Roermond