Teelt en techniek: glastuinbouw
Kom in de kas voor de specialisatie glastuinbouw
Appels, peren, kersen: Nederland is een belangrijke speler op de wereldmarkt als het gaat om de import en export van fruit.
Met je Teelt en techniek: specialisatie fruitteelt diploma ga jij daar als jong talent jouw steentje aan bijdragen!
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Studenten vertellen je meer!
Studenten vertellen je meer!
Wat leer je op school?
Leer alles over fruit, teelt en techniek in de Betuwe.
De fruitteelt in Nederland is volop in ontwikkeling, het is een specialisme waar duizenden bedrijven in ons land mee bezig zijn. Kies je voor een beroep als fruitteler, dan kies je voor veel afwisseling. Elk seizoen brengt namelijk ander werk. De opleiding is gericht op het telen van hard en zacht fruit. Je leert over teelt en technieken en gaat in de praktijk aan de slag.
Wat leer je in de praktijk?
Je hebt als bbl-student al een leerbaan bij een fruitteeltbedrijf. Deze opleiding specialiseert zich op de fruitteelt, waarbij je ook leert over andere teeltsectoren dan het bedrijf waar je zelf werkt.
Je volgt diverse praktijkvakken, waarin onder andere de complete teeltcyclus aan bod komt: van oogst, snoei, bloei en zetting op weg naar de nieuwe oogst. De opleiding is gericht op het telen van hard en zacht fruit. Je leert over teelt en technieken en gaat in de praktijk aan de slag.
Je volgt je opleiding midden in de Betuwe, het kloppend hart van de Nederlandse fruitteelt. Er is veel contact met fruitteeltbedrijven in de regio. Zo volg je de nieuwste ontwikkelingen op de voet.
Bij de bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school.
Deze opleiding specialiseert zich op de fruitteelt, waarbij je ook leert over andere teeltsectoren dan het bedrijf waar je zelf werkt.
De opleiding fruitteelt is veelzijdig en je bent verzekerd van een baan. Dat betekent dat je met je diploma op zak aan de slag kan bij fruitteeltbedrijven.
Maar er zijn ook banen als adviseur of controleur en in de toeleverende sector.
Ga aan de slag als:
Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Met je niveau 2-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 3.
Met je niveau 3-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 4.
Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo!
Benieuwd wat je later kunt worden? Je kunt deze kanten op!
Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2024 / 2025 het lesgeld:
Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.
Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
Als jij de havo hebt afgerond, kun je een versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken.
We hebben geen vakkenpakketeisen.