Werkhondenprofessional

Combineer je passie voor honden met kennis over beveiliging

Werkhondenprofessional

Bij deze nieuwe mbo-opleiding combineer je je passie voor honden met kennis over beveiliging. Je leert hoe je (detectie)honden verzorgt, traint, fokt en inzet in de praktijk. Ook communicatievaardigheden komen aan bod: je werkt niet alleen met honden, maar ook met mensen! Later kun jij aan de slag als bijvoorbeeld speurhond begeleider, trainer, bij een hondenpension of in de recreatiesector.

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25730

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

 

Algemene informatie

In je opleiding vergroot jij je kennis over het gedrag van honden, hun verzorging, het trainen van honden die een dienst leveren, managementvaardigheden en beveiliging. Tijdens de lessen beveiliging leer je hoe je moet handelen in risicovolle situaties en bij ongewenst gedrag. Ook is je eigen conditie belangrijk, deze krijgen extra aandacht tijdens de sportlessen. Het werken met honden in de praktijk vraagt namelijk om kracht en uithoudingsvermogen. Het werkveld wordt betrokken in het onderwijs en tijdens stages.

Je krijgt lessen over:

 • Socialiseren van honden
 • Het gedrag en leervermogen van honden
 • De verzorging van honden
 • Voeding & fokkerij
 • Huisvesting en hygiëne (schoonmaak)
 • Training van honden die een dienst leveren (detectie-, surveillance- en assistentiehonden)
 • Communicatievaardigheden
 • Het maken van een projectplanning
 • Het maken en uitvoeren van trainingsplannen
 • Wet- en regelgeving
 • Security host

De lessen over beveiliging verzorgen we in samenwerking met Rijn IJssel. 

Honden trainen kun je niet leren uit een boekje. Naast de theorie gaan we vooral in de praktijk met honden aan het werk. Hierbij gaan we aan de slag met het aanleren van gewenst gedrag binnen verschillende disciplines, denk hierbij aan detectie-, surveillance- en assistentiehonden. Daarnaast bestaat de praktijk ook uit onderhoud en schoonmaak van honden binnen- en buitenruimtes en het zorgen voor je eigen fysieke fitheid. Je loopt stage bij een erkend leerbedrijf. Je vindt een leerbedrijf op Stagemarkt.nl. Onderdeel van de opleiding is een stage bij een beveiligingsbedrijf. Daarvoor heb je een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) nodig. Zonder een VOG kun je deze stage niet voltooien en dus niet starten met de opleiding.

Honden worden op heel veel plekken in de samenleving ingezet. Met je diploma kun je aan de slag als

 • detectiehond begeleider
 • trainer van speur-, detectie,surveillance en assistentiehonden
 • bij hondenpensions en asielen
 • in de recreatiesector
 • doorstromen naar defensie en/of de douane behoort ook tot de mogelijkheden

Wil jij je horizon straks verder verbreden? Internationaal werken er veel in Nederland opgeleide honden, hier liggen ook voor werkhonden professionals kansen.

Na deze niveau 4-opleiding kun je verder leren op het hbo. Of kies ervoor om je te specialiseren via cursusonderwijs. Zo haal je diverse certificaten binnen verschillende disciplines. Dit is bijvoorbeeld nodig voor het werken met surveillancehonden in de private beveiliging.

Wij doen het

Wij doen het

Handig om te weten

bol

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.357,- per jaar (studiejaar 2023 / 2024). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij havo gedaan?

Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, word je uitgenodigd voor een kennismakingsdag. Daarna vindt je welkomstgesprek plaats.

Tijdens de kennismakingsdag ga je alvast op een leuke, interactieve manier kennismaken met de opleiding. Zo begin jij goed voorbereid aan je nieuwe opleiding!

Je krijgt algemene vakken zoals Taal, Rekenen en LOB. (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Voor de opleiding Werkhondenprofessional is op onderstaande locatie een maximum aantal plaatsen beschikbaar. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. Is de opleiding vol? Dan kom je op een wachtlijst.

 • Yuverta mbo Nijmegen: 50 plaatsen

Voor schooljaar 2024 - 2025 is het maximum aantal aanmeldingen (50 + 30 (op de wachtlijst) bereikt).

Meer weten over aanmelden, toelating en beschikbare plaatsen?

Wil je precies weten hoe het verder gaat als je op een wachtlijst komt? Lees dan verder op onze pagina over aanmelden. De toelatingseisen per opleiding vind je op iedere opleidingspagina bij het infoblok ‘handig om te weten’.

Helaas is dat dit schooljaar nog niet mogelijk. Maar stel je kiest voor de opleiding, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsdag (op 8 februari, 8 maart of 12 april). Je krijgt op deze dag ook een goede indruk van de opleiding. Vragen? Neem dan contact op met Yuverta mbo Nijmegen.