Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert bijvoorbeeld hoe je overstromingen voorkomt, hoe je beken, sloten of dijken onderhoudt.
Tijdens de bbl-opleiding combineer je werken met leren. Je gaat 1 dag per week naar school en werkt de andere dagen bij een erkend leerbedrijf.
Werk je in de praktijk en wil je jezelf verder ontwikkelen of omscholen in de richting Water- en groenbeheer? Dan kun je bij Yuverta mbo Velp terecht op niveau 3. Op niveau 3 word je opgeleid tot het niveau van (meewerkend) voorman, toezichthouder, onderhouds- of cultuurtechnisch medewerker. De opleiding sluit aan op de dagelijkse beroepspraktijk. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring duurt de opleiding maximaal 3 jaar.
Wat leer je op school en in de praktijk?
Je krijgt 40 weken per jaar een dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 2 dagen per week of loopt stage bij een door de SBB erkend opleidingsbedrijf in het vakgebied. Erkende bedrijven vind je op stagemarkt.nl (zoek op crebonummer 25620) . Kijk goed of het niveau van de werk/stageplaats hetzelfde is als het niveau van de opleiding die je gaat volgen. Zorg er ook voor dat je je opleidingsplaats hebt geregeld als je start met je bbl-opleiding.
Een deel van de opleiding volg je samen met de specialisatie Bos- en natuurbeheer. Hierdoor verbreed je je kijk op het vakgebied. Je kunt de opleiding in bijzondere gevallen in verkorte vorm volgen. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met het niveau 3 diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 4, Watermanagement of Bos- en natuurbeheer.
Samenwerking met waterschappen en gemeenten
Iedere deelnemer aan een bbl-opleiding is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte opleidingsplek. Uiteraard helpen we hierbij. Yuverta mbo Velp werkt bijvoorbeeld samen met een groot aantal waterschappen en gemeenten die opleidingsplaatsen aanbieden.
Opbouw van het theoriedeel van de opleiding
De opleiding volgt 3 sporen:
- Een vakgericht deel, met vakken als natuurvriendelijke oevers, waterveiligheid en waterkeringen. Daarbij maken we veel gebruik van excursies en praktijklessen.
- Een algemeen vormend deel waarin we je voorbereiden op je examen rekenen en Nederlands.
- Een keuzedeel waarin je vakken kunt kiezen om je kennis en vaardigheden te verbreden of verdiepen. Of om beter voorbereid te zijn op doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.
Vakthema’s (onder voorbehoud van wijzigingen)
- Ecologie, bodem en landschap
- Ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers
- Grondwerken en civiele techniek
- Landmeten en verhardingen
- Waterkwaliteit en water in de stad
- Waterkeringen en waterveiligheid
Algemene thema’s
- Nederlands en rekenen zijn verplichte examenonderdelen. Je startniveau bepaalt jouw onderwijstraject
- Communicatie, houding en gedrag
- De wereld van natuur, water en recreatie: een vak waarin je een bredere kijk krijgt op het werken in het vakgebied.
Keuzethema’s
Met deze thema’s kun je je kennis en vaardigheden verbreden of verdiepen. Sommige thema’s zijn juist gericht op een nog betere doorstroom naar een opleiding op een hoger niveau.
Stage (Beroepspraktijkvorming)
Op je opleidingsbedrijf werk je aan je vaardigheden en beroepshouding. Daarnaast verdiep je je theoretische en praktische kennis.
Proeve van Bekwaamheid
Als je het schoolgedeelte en het praktijkgedeelte positief hebt afgesloten, leg je een Proeve van Bekwaamheid af. In dit examen laat je zien dat je de vereiste competenties hebt.