Medewerkers van de toekomst opleiden?

Word leerbedrijf!

De doeners die het maken! Binnen ons onderwijs leiden we studenten gezamenlijk met het bedrijfsleven op. Studenten en leerlingen lopen tijdens de opleiding een aantal stages. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). Wil jij medewerkers van de toekomst opleiden? Word dan leerbedrijf!

De belangrijkste informatie over stages en leerbanen

Het Stagepact is een samenwerking tussen vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werkgevers, gemeenten en de ministeries van OCW en SZW. In het pact hebben zij samen afspraken gemaakt hoe de stages en leerbanen in het mbo nog beter te kunnen maken. Yuverta heeft zich ook verbonden aan het Stagepact en werkt aan het: 

  • verbeteren van stagebegeleiding;
  • uitbannen van stagediscriminatie;
  • realiseren van voldoende stageplaatsen;
  • bieden van een passende vergoeding. 

Bij de start van studiejaar 2023-2024 hebben alle leerbedrijven via Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een brief van de minister ontvangen. De SBB heeft naar aanleiding van de afspraken in het Stagepact de erkenningsregeling voor leerbedrijven aangescherpt. Neem voor meer informatie over het Stagepact contact op met SBB of de bpv-coördinator van één van onze locaties.  

Een belangrijk gedeelte van de opleiding vindt plaats in de praktijk, bij de bedrijven zelf. Dat is beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de bpv ontwikkelen 
studenten vaardigheden en motivatie om na het halen van een diploma aan de slag te gaan.

Als erkend leerbedrijf draag je bij aan de toekomst van het vakmanschap. Bovendien biedt het bijzondere voordelen, zo is het een goede manier om (toekomstig) personeel te werven en deze binnen je eigen bedrijf op te leiden.
Wil je een vmbo-leerling, mbo-student, omscholer of bijscholer begeleiden in jouw bedrijf? Vraag dan een erkenning aan bij SBB. Of neem voor meer informatie contact op met de bpv-coördinator van één van onze locaties. 

Als je een erkend leerbedrijf bent, kun je een stage of leerbaan aanbieden via MijnSBB. Die is automatisch en direct zichtbaar op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl., de websites waar studenten een geschikte stage of leerbaan zoeken. 

 

In principe zoeken studenten zélf een stage of leerbaan, eventueel ondersteund door hun docent. Je ontvangt een sollicitatiebrief, mail of telefoontje. Daarna kun je kennismaken en de leerdoelen bespreken.

Tijdens de bpv werkt de student aan zijn leerdoelen en opdracht(en) vanuit de opleiding. De schoolbegeleider begeleidt de student vanuit school. De praktijkopleider organiseert het leerproces van de student op de werkvloer en leidt de student op in de praktijk. De student en de praktijkopleider ronden de bpv af met een beoordeling. Hiervoor gebruiken we een beoordelingsformulier.

Een aantal formele afspraken leggen we vast in de praktijkovereenkomst (POK). Daarin staan de rechten en plichten van de student, de school en u als leerbedrijf. Het bevat informatie over bijvoorbeeld begeleiding, verzekering en aansprakelijkheid. Deze overeenkomst wordt voordat de bpv begint door het leerbedrijf, de student en de school, ondertekend.

Treedt er schade op tijdens de bpv, dan is het leerbedrijf op dezelfde wijze aansprakelijk voor schade zoals bij haar eigen werknemers (medewerkers) en moet deze schadepost voorgelegd worden aan de eigen aansprakelijkheids-, werkmaterieel- of motorrijtuigverzekering. Alleen bij grove roekeloosheid of moedwillig vernielen door de stagiair ligt de aansprakelijkheid bij de stagiair zelf en zal de eigen verzekering van de stagiair aangesproken moeten worden. In deze flyer vind je kort de meest belangrijke zaken rondom schade en aansprakelijkheid.  

BBL

De BBL-student is als werknemer in dienst en staat (meestal) op de loonlijst. Het salaris wordt, indien van toepassing, bepaald door de cao en vastgelegd in een arbeidsovereenkomst.

BOL

Eén van de doelen uit het Stagepact is dat elke student een passende (onkosten)vergoeding krijgt voor de stage. Die bestaat minimaal uit een vergoeding die alle onkosten omvat. Het bedrijf betaalt dit. Soms zijn er al afspraken over een passende (onkosten)vergoeding gemaakt in de cao. Kijk in de cao van je sector voor meer informatie.

Welke subsidies en fondsen zijn er voor erkende leerbedrijven om stages (bol), leerbanen (bbl) en mbo-opleidingen in de derde leerweg te behouden? Kijk op SBB of je in aanmerking komt voor een of meer subsidies en fondsen.

Wil je als werkgever een praktijk- of werkleerplaats aanbieden zodat mensen beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt? De Subsidieregeling praktijkleren is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor de begeleiding van een leerling of student. Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In sommige gevallen kun je als leerbedrijf ook een beroep doen op subsidies uit opleidingsfondsen. Dit zijn sectorale, veelal aan CAO gekoppelde fondsen. Colland is het samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector.

Via Colland kun je nalezen of er een dergelijk fonds bestaat in je sector.