omhoog
Yuverta mavo Dordrecht

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta mavo Dordrecht volg je één van deze leerwegen:

 • Theoretisch leerweg (vmbo tl)

  Met je vmbo-tl diploma kun je naar alle mbo opleidingen op niveau 3 en 4.

 • Nieuw: pilot mavo met praktijkvakken

  Vanaf schooljaar 2024 worden in heel Nederland de gemengde leerweg (gl) en de theoretische leerweg (tl) van het vmbo samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Binnen deze nieuwe leerweg volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma en sluiten dat af.

  Doel van de nieuwe leerweg is leerlingen optimaal voor te bereiden op een vervolgopleiding in het mbo of havo, zodat ze een gefundeerde keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding in een sector die bij hen past. In de nieuwe leerweg volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma, plus minimaal vijf theoretische vakken (als Nederlands, Engels, wiskunde, enz.).

  Wij beginnen hier vanaf schooljaar 2021/2022 mee en maken alle leerlingen naast theoretische vakken ook kennis met de praktijkvakken. Hoe leuk is die afwisseling op een dag?! De combinatie van leren én bezig zijn is niet alleen een leerzame maar ook een hele leuke toevoeging.

Vakken

Je krijgt de verplichte theorievakken, zoals Nederlands, wiskunde, Engels en biologie. We zijn een groene school. Daarom leer je bij ons ook veel over dieren, bloem, natuur, voeding en techniek. Dat doe je niet alleen met theorie, maar vooral door te doen! In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Met een moeilijk woord noemen we dit gepersonaliseerd. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt.

Onderbouw

In de onderbouw krijg je beroepsoriënterende vakken en praktijkvakken. Dit noemen we de carrousel. Je krijgt dit elke week. Tijdens deze lessen maak je kennis met verschillende doe-vakken en je leert hier van alles over de vakken bloem, groen, dier, koken en techniek. Samenwerken staat centraal binnen alle thema’s. Natuurlijk is het ook een mooie kans om te kijken waar jouw talenten en interesses liggen! 

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo of de havo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen.

Begeleidingsteam

Je eerste aanspreekpunt is altijd je mentor. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je coach met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen.  

Als je achter dreigt te raken bij de vakken Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, dan krijg je extra ondersteuning. Hiervoor hebben wij hulpuren. Een docent kijkt welk onderdeel jij moeilijk vindt en begeleidt je hierbij. Doordat dit in kleine groepen gebeurt is er meer aandacht voor jou. 

Dyslexie en dyscalculie 

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Heb je moeite met rekenen? Dan heb je misschien dyscalculie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie of dyscalculie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie of dyscalculie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd, een tekst met een groot lettertype of de tekst via een koptelefoon. Onze Remedial Teacher bepaalt samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is.

Faalangst 

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan. 

Stage  

Tijdens stage doe je werkervaring op. Je kunt dat wat je op school al hebt geleerd, in praktijk brengen. In de bovenbouw loop je stage bij bedrijven waar jouw interesses liggen. Bijvoorbeeld bij een bakkerij, bloemist, dierenwinkel, hovenier, kinderboerderij, tuincentrum of licht- & geluidbedrijf. Zo doe je ervaring op en kun je kijken of dat werk bij jou pas

Projecten

Naast het leren met de iPad kun je ook leren door iets te onderzoeken en opdrachten uit te voeren. Naast de gewone lessen werk je voor een aantal vakken daarom samen in projecten. Hoe kom je bijvoorbeeld aan schoon drinkwater, uit hoeveel procent water bestaat je lichaam en welke dieren leven er in het water? Tijdens projecten leer je ook werken aan PowerPoints, video's en fotopresentaties.

Na Yuverta mavo Dordrecht: doorstroom naar alle sectoren in het mbo of de havo

Wat veel mensen niet weten is dat je na onze vmbo-opleidingen kunt doorstromen naar alle sectoren in het mbo. Ga je na vier jaar Groen dus liever een opleiding doen in één van de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, of Economie? Dat kan gewoon. En met een diploma vmbo-tl/mavo kun je ook doorstromen naar de havo.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn