omhoog
Yuverta chr. vmbo Ottoland

Onze school

Bij Yuverta vmbo leer je in een inspirerende en duurzame omgeving. Lees hier wat leren bij Yuverta Chr. vmbo Ottoland nog meer bijzonder maakt.

Groene school

Groen denken en doen. Dat is wat je bij ons kunt leren. Want Yuverta vmbo Ottoland is een school waar je veel leert over dieren, voeding, natuur en techniek maar ook over duurzaamheid en milieu. Dat is belangrijk in de wereld waarin jij opgroeit. Moestuinen, biologische markten, streekproducten, foodfestivals, tuinieren, eigen energie opwekken, afvalverwerking, noem maar op. Het gebeurt al volop om je heen. Maar ook elektrische auto's, zonnepanelen en daken van flats met mooie tuinen en kantoren met groene muren vol planten. Dat is de nieuwe groene wereld. Wil jij daar ook je steentje aan bijdragen? Dan is Yuverta iets voor jou!

Duurzaam

Bij Yuverta vinden we duurzaamheid belangrijk. Wat is duurzaamheid nou eigenlijk? Nou gewoon, dat je je flesje water weer vult in plaats van een nieuwe te kopen. Dat de verwarming niet aangaat als de ramen open staan en dat we afval gescheiden inzamelen. Zo doe je bij Wellant bijvoorbeeld mee aan de warme truiendag. Zo maak je duurzaamheid ook leuk en leerzaam.

Themaklassen

Kookklas

Vind je het leuk om te koken? Wil je alles te weten komen over waar het eten vandaan komt? En alles leren over voeding en gezondheid? Dan zit je goed bij Yuverta vmbo!  

Hoe werkt de kookklas? 

De kookklas wordt binnen het vaste schoolprogramma aangeboden. Je volgt dus gewoon het vaste vmbo programma. Elke week wordt een vast gedeelte (dagdeel) gereserveerd voor de Kookklas. Je volgt theorie- en praktijklessen.  

Wat leer je er allemaal?  

Je leert alles over waar ons voedsel vandaan komt. Hoe het groeit en bloeit. En waarom het belangrijk is om goed en gezond te eten. Je kunt zo je schooltijd combineren met iets dat je echt leuk vindt. Je gaat een superleuke tijd tegemoet.  

Belangrijk om te weten

De kookklas maakt deel uit van het reguliere programma. Er wordt van je ouders wel een extra bijdrage gevraagd voor de kookklas. De kosten bedragen zo'n 100 euro per jaar. De kookklas maakt geen onderdeel uit van je examen maar je krijgt naast je vmbo-diploma wel een kookklascertificaat.  

Techklas

Ben je technisch, nieuwsgiering en vindingrijk? Dan zit je goed bij de techklas van Yuverta. Hier krijg je de kans om jouw kwaliteiten te onderzoeken en te ontwikkelen. Met de techklas kun je je schooltijd combineren met iets dat je echt leuk vindt.  

Hoe werkt de techklas?  

De tecklas wordt binnen het vaste vmbo-schoolprogramma aangeboden. Binnen dat vaste programma volg je 3 uur per week tecklas. Elke week wordt er een vast gedeelte (dagdeel) voor gereserveerd. Je werkt dan aan verschillende praktijkopdrachten.  

Wat leer je er allemaal?  

Je maakt kennis met allerlei vormen van techniek. Je leert hoe je verschillende materialen kunt bewerken en hoe apparaten werken. Daarnaast leer je oplossingen bedenken, ideeën uitwerken en samenwerken. Ook is er aandacht voor thema’s als klimaat, duurzaamheid en de toepassing van nieuwe technieken. Want dat heeft de toekomst.  

Belangrijk om te weten 

De techklas maakt deel uit van het reguliere programma. Er wordt wel van je ouders een extra bijdrage gevraagd. De kosten bedragen 85 euro per jaar. De techklas maakt geen onderdeel uit van je examen maar je krijgt naast je vmbo-diploma wel een extra certificaat.

Carrousel

In de onderbouw krijg je ieder half jaar een ander praktijkvak. Dit noemen we de carrousel. Je krijgt elke week een dagdeel carrousel. Tijdens deze lessen maak je kennis met verschillende praktijkvakken en je leert hier van alles over de vakken bloem, groen, dier, koken en agrarische techniek. Samenwerken staat centraal binnen alle thema’s. Natuurlijk is het ook een mooie kans om te kijken waar jouw talenten en interesses liggen! 

Eco-Schools

Onze school is een ‘Eco-School’. Dit is een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Want duurzaam omgaan met onze omgeving en materialen vinden wij belangrijk. Duurzaamheid is voor ons het gebruiken van regen voor de verzorging van onze planten. Het kweken van eigen kruiden en gewassen om deze te gebruiken tijdens de kooklessen. Wij gebruiken de mest van onze dieren als voeding voor de planten. Daarnaast verminderen we ons afval en scheiden we wat overblijft. We zetten de verwarming niet aan als de ramen open staan en we doen mee aan de warme truiendag. 

Groene vlag

In de pauzeruimte hebben we een watertappunt waar je je flesje water zo vaak kunt vullen als je wilt. Dat scheelt weer afval! Bij het keurmerk voor duurzame scholen hebben we inmiddels de groene vlag, het hoogste niveau dat er te behalen valt!

Yuverta goes international

We vinden het belangrijk dat je meer van de wereld kent dan alleen Nederland. Bij verschillende vakken leer je de wereldpas echt kennen. Zo leer je wereldgerechten maken tijdens de kooklessen en leer je van alles over planten en bloemen, die niet in Nederland groeien. Bij maatschappijleer hebben we het over de verschillende culturen. En zelfs tijdens dierverzorging leer je waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen en wat dat voor effect heeft op de verzorging. Als we gaan ontdekken welk beroep goed bij jou past, kijken we ook hoe er in het buitenland gewerkt wordt en welke kansen daar misschien ook voor jou zijn. Dus als je meer wilt weten over het buitenland, dan zit je bij Yuverta goed! 

Buitenlandse reizen

De eerste klassen die Duits krijgen gaan op excursie naar het Duitse Kleve. Ook breng je in de derde klas een bezoek aan Londen, waar je bij een gastgezin zult slapen. Daarnaast houden we ons bezig met wisselende projecten. Zo hebben we als school contacten met het project Roman Woodworks in Roemenië. Daar hebben leerlingen in 2016 een kas gebouwd. Ook in 2017 zijn leerlingen weer op bezoek geweest in Roemenië om verder te werken aan dit project. 

Sportief

Tijdens ‘Bewegen en Sport’ doen we allerlei verschillende sporten zoals balspellen (voetbal, basketbal, hockey, trefbal, softbal), badminton, turnen (minitrampoline, freerunning, ringenzwaaien), zelfverdediging (judo en boksen) en atletiek (hardlopen, hoogspringen en speerwerpen). Maar bij Yuverta kan nog meer! Zo heeft onze school een klimwand, waar een hele klas tegelijk kan klimmen. De sportdocenten organiseren elk jaar een sportdag (met opblaasbare hindernissen, een voetbalochtend, skiën) en er is een survival uitje in de Ardennen in klas 1. Kortom: volop sportieve activiteiten!

Identiteit

Wij zijn een christelijke school. Wij vinden dat ieder mens uniek is en met respect behandeld moet worden. Niet zomaar, maar omdat de Bijbel ons dat vertelt. Wij zien het als onze christelijke taak om kinderen, ieder op zijn eigen niveau, te begeleiden naar volwassenheid. Zij mogen zich bij ons ontwikkelen tot volwaardige leden van de maatschappij. 

Vijfloot

Een boom met sterke wortels, een dikke stam en een kroon van vijf dikke takken staat symbool voor ons onderwijs. De sterke wortels staan voor onze christelijke identiteit waaruit de stam ontspruit, die groei mogelijk maakt en ruimte geeft aan de vijf takken die de basis vormen voor goed onderwijs: 
tak 1 staat voor 'veiligheid' 
tak 2 staat voor 'leren staat centraal'  
tak 3 staat voor 'ontwikkeling van de leerling' 
tak 4 staat voor 'ontwikkeling van medewerkers'  
tak 5 staat voor 'talenten benutten' 
Zet je de eerste letters van de takken op een rij zet krijg je het woord Vloot of te wel 'de Vijf-loot'. De Vijf-loot is voor Ottoland een belangrijk symbool, die wij gebruiken om vorm te geven aan ons onderwijs. 

Uitjes en activiteiten

Naast leren is het belangrijk dat je het naar je zin hebt op school. Daarom organiseren we verschillende extra activiteiten, waaraan je als leerling deel kunt nemen.

Een voorbeeld van deze activiteiten zijn:

 • introductieweken, om elkaar beter te leren kennen;
 • excursies naar Blijdorp, de zee, Amsterdam, de Zoo, maar ook in de regio op allerlei bedrijven;
 • schoolkamp naar Belgie voor klas 1;
 • Engels leren in Londen;
 • Duits leren in Duitsland;
 • sportdagen;
 • acties voor een goed doel;
 • stages (aan de slag bij een bedrijf).
Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn