De opleiding duurt 3 jaar en is een afwisseling van praktijk- en theorielessen*. Ieder jaar bestaat uit 4 periodes. Tijdens de praktijklessen bezoek je bedrijven in de keten, doet daar kleine onderzoeken en gaat met ondernemers in gesprek. De theorielessen worden gegeven door docenten van Yuverta of door gastdocenten uit het bedrijfsleven.
Eerste leerjaar
Je krijgt een brede basiskennis. Je leert over productiedieren en gewassen, teelt- en veehouderijsystemen, maar ook over landbouwbeleid, circulariteit en ondernemerschap. ‘Onderzoekend leren’ loopt hier als een rode draad doorheen.
De periodes
In periode 1 en 2 volg je theorie- en praktijklessen op school, maar gaat ook 'de boer op' om verschillende bedrijven te bezoeken. In periode 3 loop je 4 dagen stage en ga je 1 dag naar school. In periode 4 heb je 1 dag stage en ben je de rest op school.
Tweede leerjaar
Je gaat je verder verdiepen in belangrijke thema’s binnen de agrifood sector. Eerst kijken we naar de uitdagingen zoals bijvoorbeeld voedselverspilling en stikstof. Daarna gaan we aan de slag met het bedenken van oplossingen, zoals het gebruik van big data, technologie en innovatie en duurzame voedselsystemen.
Toekomstbestendig ondernemerschap staat centraal in dit leerjaar; je krijgt bedrijfseconomie en leert over leidinggeven aan personeel en multifuntionele landbouw.
De periodes
In periode 1 ga je 1 dag naar school en loop je 4 dagen stage. In de periodes 2 en 3 ben je steeds op school. In periode 4 ben je 5 dagen op stage, eventueel in het buitenland.
Derde leerjaar
Dit is een keuzejaar; daarin ga jij je specialiseren in de sector van jouw keuze. Een stage behoort tot de mogelijkheden. Tot slot sluit je je opleiding af met een (onderzoeks)opdracht en een praktijkexamen.
* aanpassingen zijn mogelijk.