Rens over Veehouderij

Studenten aan het woord

Het melkveebedrijf van zijn oom overnemen, dat is de droom van Rens

Tijdens de opleiding Veehouderij leer je onder andere over het verzorgen van koeien. Zo krijg je les in voeding, fokkerij, gezondheid en huisvesting. Omdat de lessen variëren van praktijk tot theorie zit je niet de hele dag in het klaslokaal maar sta je ook vaak in de stallen. 

We hebben Rens een aantal vragen gesteld over zijn opleiding Veehouderij bij Yuverta. Lees hieronder zijn verhaal.

Waarom heb je voor de opleiding Veehouderij gekozen?

Ik heb gekozen voor de opleiding Veehouderij omdat ik het melkveebedrijf van mijn oom wil overnemen en daarvoor heb ik de juiste kennis nodig. Na de middelbare school begon ik met de opleiding Melkveehouderij niveau 3 bij Yuverta in Boxtel. Toen ik mijn niveau 3 diploma op zak had besloot ik door te stromen naar Melkveehouderij niveau 4. Omdat deze opleiding ook in Boxtel is kon ik gelijk instromen in leerjaar 2. Het verschil tussen niveau 3 en 4 is het ondernemerschap dat aan bod komt. Bij de niveau 4 opleiding krijg je niet alleen les in dier en bodem, maar ook in bijvoorbeeld bedrijfseconomie.

Wat leer je allemaal tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je een agrarisch bedrijf moet runnen. Dit kan gaan om een varkenshouderij, maar ook om een melkveehouderij. Dit hangt af van de keuzes die je maakt in het tweede leerjaar. Tijdens de opleiding heb je ook de mogelijkheid om cursussen te volgen. Ik heb bijvoorbeeld een KI-cursus gevolgd (kunstmatige inseminatie) en een cursus klauwverzorging. Vanuit school kun je deze cursussen volgen en ook een certificaat behalen.

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Tijdens mijn niveau 3 opleiding heb ik stages gelopen bij verschillende melkveehouderijen. Dit vond ik het leukste van de opleiding. Je bent de hele dag bezig met het vee en de machines, en daarvoor doe je het natuurlijk. Dankzij stages doe je veel praktijkervaring op. Geen enkel bedrijf is het zelfde dus je leert op verschillende vlakken. Je leert bijvoorbeeld hoe je koeien moet voeren, voedergewassen moet telen en oogsten, jongvee verzorgen, medicijngebruik en natuurlijk het melken met een melkstal of robot.

Het leukste van mijn niveau 4 opleiding was de driedaagse studiereis naar Oost-Duitsland. We zijn bij de machinefabriek van Krone geweest en hebben verschillende bedrijven bezocht met als afsluiting een bezoek aan de veehouderijbeurs Eurotier in Hannover.  

Droom jij er ook van om te werken met dieren in de veehouderij? Dan past de opleiding Veehouderij bij jou.