Meiden in het groen

Lynn staat haar mannetje als hovenier

Lynn 'straat' de jongens er gewoon uit

Lynn is een echte doener. Een uitdaging gaat ze niet uit de weg. Deze pakt ze juist met beide handen aan. Dat ze een van de weinige meisjes is die de opleiding Tuin- en landschapsinrichting volgt is dan ook geen probleem. “Het was eerst even wennen. Maar met de jongens kun je ook goed kletsen hoor!”

Al snel wist Lynn dat ze bij Yuverta mbo Nijmegen wilde studeren. “Het is een hele leuke school. Je voelt de sfeer vanaf het eerste moment dat je binnenloopt. Het is meteen gezellig.” De opleiding die ze koos? Hovenier. “Werken in de buitenlucht interesseerde me altijd al”, vertelt Lynn. Nadat ze de niveau 3 Hoveniers-opleiding afrondde stroomde ze door naar de niveau 4 opleiding Tuin- en landschapsinrichting. “Er is zoveel leuk aan de opleiding. Lekker in de buitenlucht, de vrijheid. Het werk is heel afwisselend. Ik hoef me dus nooit te vervelen.”

Toekomstdromen

Lynn heeft grootse dromen voor de toekomst. “Volgend jaar wil ik met de voorrondes van Skills Heroes meedoen. Ik hoop op goede coaching want ik wil graag het Nederlands Kampioenschap halen. Daar kan ik dan de meiden in het vak vertegenwoordigen.” En als ze klaar is met de Hoveniers-opleiding? “Dan wil ik een opleiding richting boomverzorging of bosbeheer doen. Ik vind het leuk om te klimmen. En ik wil graag meer met de kettingzaag werken. Die machine interesseert mij”.

Enige meisje? Geen probleem

Als enige meisje in haar schooljaar houdt Lynn zich heel goed staande tussen de jongens. “Wij meiden kunnen de jongens er gewoon uitstraten. Binnen de tijd en met een hoger cijfer. Af en toe een wedstrijdje hoort erbij”, grijnst Lynn. Door vooroordelen laat ze zich niet afschrikken. “Als mensen denken dat je het niet kan moet je ze gewoon laten zien dat je het wel kan.” Volgens Lynn zijn er ook voordelen aan het zijn van een meisje. “Meiden hebben vaak een andere kijk op alles. Daar kun je gebruik van maken.”

Lynn bewijst dat meiden best hun ‘mannetje’ kunnen staan in het groen. “Ik denk dat veel meiden bang zijn dat ze het niet kunnen. Maar meiden kunnen het zeker wel! Een vriendin van mij die werkt al. Zij doet het heel goed. Even goed als de jongen en soms zelfs beter”, vertelt Lynn trots.

Tegen meiden die twijfelen over een opleiding in het groen zegt Lynn: “Gewoon proberen. Want als je het niet probeert dan weet je ook niet of het iets voor jou is.”