
Water- en groenbeheer
Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is deze opleiding iets voor jou!
Jij bent een echt buitenmens en steekt graag buiten de handen uit de mouwen. Een natuurgebied, vakantiepark, (water)sport- of recreatieterrein beheren: dat lijkt je wel wat. Bovendien hou je van afwisseling en vind je het leuk om mensen een leuke dag te bezorgen in een groene omgeving.
Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!
Studenten vertellen je meer!
Studenten vertellen je meer!
Deze afwisselende opleiding is afgestemd op de praktijk. Jij bent graag in het bos, de natuur of op een recreatieterrein. Je leert alles over het aanleggen, inrichten en onderhouden van natuurterreinen, openbare ruimten en watersystemen.
Onderwerpen in je opleiding zijn:
Elk schooljaar loop je een periode stage om praktijkervaring op te doen. Dat doe bij een erkend leerbedrijf. Deze vind je op de stagemarkt. (Stage)bedrijven waar jij met deze opleiding terecht kunt, zijn bijvoorbeeld een natuurorganisatie, recreatiepark, gemeente of waterschap.
Tijdens de bbl-opleiding combineer je werken met leren. Je gaat 1 dag per week naar school en werkt de andere dagen bij een erkend leerbedrijf.
Studenten die deze opleiding hebben gedaan, gaan aan de slag als:
Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Met je niveau 2-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 3.
Met je niveau 3-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 4.
Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo!
Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.239 per jaar (studiejaar 2022 / 2023). Voor een bbl-opleiding is het €624. Je betaalt dat geld aan de overheid.
Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.
Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.
Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds
We hebben geen aanvullende vakkenpakketeisen.
Yuverta mbo Dordrecht: bol en bbl - niveau 3
Yuverta mbo Horst-Expeditiestraat: bbl - niveau 2 en 3
Yuverta mbo Roermond: bol - niveau 3