Buitensport coördinator

Hou je van actie? En het liefst in de natuur?

Buitensport coördinator

Lijkt het je gaaf om buitensport evenementen te organiseren?

Buitensport coördinator

Combineer je interesses in deze buitensport opleiding!

Actief buiten aan de slag op het land én het water

Neem jij graag het voortouw? Hou jij van sportieve activiteiten in de buitenlucht? En organiseer je graag evenementen? Met deze opleiding leer je buitensportactiviteiten organiseren, coördineren en begeleiden die passen bij het seizoen en de omgeving.

Buitensport is letterlijk een andere tak van sport. Het zijn sportieve en recreatieve activiteiten in de natuur met een uitdagend karakter. Hierbij staan beleving en avontuur centraal. Denk aan mountainbiken, kajakken, klimmen en abseilen, boogschieten en survivalparcoursen: sporten in de natuur!

Buitensport coördinator

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25844

Algemene informatie

Je gaat actief sporten, zoals kajakken en klimmen (je kunt je specialiseren in een outdoor activiteit naar keuze). Om groepen een leuke en sportieve dag te bieden krijg je les in sportdidactiek, groepsdynamica en klantgerichtheid.

Je leert hoe je buitensportactiviteiten organiseert en coördineert. Jij weet straks precies wat planning, communicatie, veiligheid en wet- en regelgeving inhoudt.

Daarnaast leer je het nodige over beheer en onderhoud van natuurterreinen. Met deze groene kennis en basisvaardigheden ben jij het hele jaar inzetbaar. 

Na deze niveau 4 opleiding kun je aan de slag als instructeur, coördinator of recreatieleider bij buitensportbedrijven, evenementenorganisatie of groepsaccommodaties in binnen- en buitenland.

Natuurlijk leer je in deze opleiding alles over het begeleiden van buitensportactiviteiten. Buitensport is letterlijk een andere tak van sport. Het zijn sportieve en recreatieve activiteiten in de natuur met een uitdagend karakter. Hierbij staan beleving en avontuur centraal. Denk aan mountainbiken, kajakken, klimmen en abseilen, boogschieten en survivalparcoursen. Omdat de natuur je werkterrein is leer je ook alles over aanleg, onderhoud, natuurbehoud en duurzaamheid.

Ook leer je als buitensport coördinator evenementen organiseren en leer je instructeurs aansturen die activiteiten begeleiden. Op het land én op het water. Onderwerpen als klantgerichtheid, groepsdynamica, kwaliteit en veiligheid komen ook uitgebreid aan bod.

Je krijgt ook algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Zo ben jij straks klaar om in opdracht of zelfstandig aan de slag te gaan.

Kortom, je leert:

  • Begeleiden van buitensporten
  • Coördineren
  • Organiseren van evenementen
  • Zorgen voor de natuur
  • Veiligheid

Omdat we het belangrijk vinden dat je leert in de praktijk, en een kijkje neemt bij diverse buitensportbedrijven, ga je elk jaar van je opleiding op stage.

Deze stage mag je in het binnen- en in het buitenland uitvoeren!

Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo! Bijvoorbeeld in de richting sport- en bewegingseducatie, sportkunde of recreatie en evenementen.

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

Wij doen het!

Studenten vertellen je meer

Wij doen het!

Studenten vertellen je meer

Student vertelt
Renske (17) leert de fijne kneepjes van het vak
Video
Buitensport in de Ardennen!
Video
Na de opleiding

Handig om te weten

bol

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.357,- per jaar (studiejaar 2023 / 2024). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
  • Diploma vmbo gemengde leerweg 
  • Diploma vmbo theoretische leerweg 
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij havo gedaan?

Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.

Deze opleiding kun je op verschillende scholen volgen. De docenten van de verschillende scholen hebben samen ook overleg om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk hetzelfde leert en slaagt voor je examen.

Gezamenlijk gaan de studenten op bijvoorbeeld Winterweek of Ardennenkamp, zo leer je ook meer over groepsdynamiek en het organiseren van een evenement. De ouderejaars studenten organiseren bijvoorbeeld het Ardennenkamp voor de eerstejaars!

Er zitten kleine verschillen tussen de scholen vanwege de ligging en mogelijkheden in de buurt.

Zowel bij Yuverta mbo Geldermalsen als Yuverta mbo Helmond kun je van het schoolgebouw abseilen of omhoog klimmen! Yuverta mbo Velp ligt in een prachtige omgeving die elk seizoen meeverandert en waar je vanalles leert over flora, fauna en onderhoud.