mbo studenten handel aan het werk met bloemen

Assistent verkoop / retail

In één jaar je diploma! 

Werk in de winkel!

Werk je graag met je handen? En wil je in de praktijk aan de slag, maar heb je geen diploma? Dan is de entree-opleiding de manier om in één jaar opgeleid te worden tot Assistent verkoop / retail.

Een entree-opleiding is dé manier om zonder diploma’s, een diploma te behalen dat toegang biedt tot vervolgonderwijs. De opleiding duurt één jaar. Of een mogelijkheid om je beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt.

Ben je 16 jaar of ouder op 1 augustus in het jaar dat je wilt starten en heb je geen diploma? Dan is deze opleiding precies wat je nodig hebt!

Wat is een entree-opleiding?

Opleidingsdetails

Niveau: 1
Leerweg: bbl, bol
Duur:
1 jaar (Niveau 1)
Crebo: 25748

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

 

Algemene informatie

Op school ontdek je kansen in de groene sector. Je krijgt praktijkvakken, maar ook theorie. In de entreeopleiding staan werknemers- en beroepsvaardigheden centraal. Werknemersvaardigheden die aan bod komen zijn onder andere:

  • persoonlijke hygiëne
  • arbeidsritme
  • instructies opvolgen
  • omgaan met sociale druk en kritiek
  • productievaardigheden
  • omgaan met geld

Daarnaast krijg je ook algemene vakken zoals rekenen en Nederlands. Het belangrijkste is dat jij jezelf in dit studiejaar ontwikkelt. Dan ben je klaar voor de volgende stap in je toekomst. 

Je krijgt algemene vakken zoals Taal, Rekenen en LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Verder volg je de theorie en praktijklessen Retail.

Je leert veel in de praktijk. Daarom werk je, of loop je stage bij een erkend leerbedrijf van de richting naar jouw interesse. Daar leer je vakvaardigheden voor een baan als assistent in de verkoop / retail. Je gaat aan de slag in bijvoorbeeld winkels voor mode, electronica, interieurproducten of planten- en dierbenodigdheden. 

Een overzicht van erkende leerbedrijven is te vinden op de website Stagemarkt

Als assistent verkoop / retail werk je in de detailhandel. Je werk speelt zich af in het magazijn en in de winkel.

Na je entree-opleiding Assistent verkoop / retail kun je met je studieloopbaanbegeleider in overleg of een niveau 2 opleiding voor jou haalbaar is. Ook kun je er voor kiezen om aan het werk te gaan. Met je diploma heb je in ieder geval een goede basis gelegd voor je verdere loopbaan in het beroep!

Wij doen het

Wij doen het

Wall of fame ondernemer retail
Wall of Fame ondernemer Retail
Brand movie
Wij zijn Yuverta

Handig om te weten

bol

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.357,- per jaar (studiejaar 2023 / 2024). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.

bbl

Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2023 / 2024 het lesgeld:

  • Niveau 1 of 2 bbl-opleiding: €270,-
  • Niveau 3 of 4 bbl-opleiding: €654,-

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau  1 (entree)

  • je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar;
  • je hebt géén diploma van de middelbare school.