Adviseur duurzame leefomgeving

Maak plannen om de wereld om je heen te verbeteren!

Impact maken voor een duurzame toekomst

Ben jij  een aanpakker, sociaal en nieuwsgierig? Ben jij bezig met de wereld om je heen? Met deze brede opleiding ga jij plannen maken om de leefomgeving te verbeteren. Dat kan op  verschillende manieren: duurzame festivals organiseren, het vergroten van de biodiversiteit, het verbinden van mensen in de wijk, het ontwerpen van  langdurige oplossingen en nadenken over hoe  stad van de toekomst eruit ziet. En dat doe je niet alleen: jij brengt bedrijven, organisaties en mensen bij elkaar. 

Bijzonder aan deze opleiding is dat je bij mbo Tilburg en onze vestiging in Valkenburg het gehele schooljaar kunt instromen! Vanuit Valkenburg bestudeer je de unieke Zuid-Limburgse biotoop met zeldzame flora en fauna.
Meer informatie over tussentijds instromen? Neem contact op met Lotte de Laat via l.de.laat@yuverta.nl (Tilburg) of Marc Schils  m.schils@yuverta.nl (Valkenburg).

Ontdek de opleiding

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25996

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Dat kan op verschillende manieren. Staat er geen geschikt moment tussen? Neem contact op zodat we samen een goed moment kunnen vinden.

 

Wij doen het!

Studenten vertellen je meer!

Wij doen het!

Studenten vertellen je meer!

Student vertelt
Ajeni wil graag doorstromen naar het hbo
Romy maakt aantekeningen na een brainstormsessie
Interview
'Ik vind het gaaf om impact te maken!'
Blog
Klik op de foto! Hackathon in samenwerking met Studio.Why in Ontdekfabriek013
Student vertelt
De overstap naar mbo was de juiste keuze voor Lucas
Student vertelt
Ik heb hier veel meer geleerd over mezelf.

Algemene informatie

De wereld verandert, bedrijven willen  duurzamer worden, we zoeken naar groene energie en het groener maken van onze omgeving is nog nooit zo belangrijk geweest. Jij helpt organisaties en mensen om te  veranderen. Hierbij zoek je naar een balans tussen mens, natuur en economie.

Je leert om te kijken wat er nu en in de toekomst voor steden en de natuur nodig is. Tijdens de opleiding krijg je binnen en buiten de school les. Docenten begeleiden je en leren je werken in projectgroepen. Daarnaast leer je samenwerken, presenteren en creatief denken.  

Het is een brede opleiding. Er is veel ruimte voor je eigen interesses. In de eerste 2 jaar volgt iedereen hetzelfde programma en in het derde jaar heb je de keuze om je te verdiepen in de richting die jou het meeste aanspreekt.

Je werkt aan projecten en heb je geen losse vakken. We gaan ontdekken waar jij energie van krijgt en waar jouw passies liggen zodat je na de opleiding klaar bent voor de toekomst.  

Thema's die we behandelen gaan over bijvoorbeeld projectmanagement en circulaire economie waarbij we jouw creativiteit en oplossingen uit de natuur gebruiken. 

Voorbeelden van projecten zijn het ontwerpen van een vernieuwend product, het inrichten van een gebied en het organiseren van een duurzaam festival. In het laatste jaar kan je je verdiepen met keuzedelen. 

 

We vinden het belangrijk dat je ook leert in de praktijk. Daarom loop je ieder jaar stage bij een erkend leerbedrijf. Tijdens de stage werk je zowel aan opdrachten van school als opdrachten die je krijgt vanuit het stagebedrijf. In het derde leerjaar heb je zelfs de kans om 10 weken op buitenlandstage te gaan, waar je ook veel leert over de jezelf. 

Met deze opleiding behaal je het diploma Coördinator duurzaamheid. Daarmee kun je bij heel veel organisaties en bedrijven terecht. Je bent breed inzetbaar en hebt vaardigheden die voor meerdere sectoren heel belangrijk zijn. Je kan aan de slag als coördinator of projectleider bij bedrijven zoals de gemeente, woningbouwcorporaties, waterschappen, duurzaamheidsorganisaties, ecologische adviesbureaus en natuurorganisaties. 

Met de opleiding Adviseur duurzame leefomgeving ben je goed voorbereid op het hbo of associate degree. Je bent breed opgeleid, daardoor kun je nog alle kanten op. Kies bijvoorbeeld voor: Watermanagement, Aarde en klimaat, Duurzame bedrijfskunde, Communicatie, Management van de Leefomgeving, Toegepaste Biologie, Healthy living, Landscape and Environment Management, Natuur-, en milieuwetenschappen, Design of Business Innovation. 

Handig om te weten

bol

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.357,- per jaar (studiejaar 2023 / 2024). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
  • Diploma vmbo gemengde leerweg 
  • Diploma vmbo theoretische leerweg 
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij havo gedaan?

Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.