Thijs over zijn overstap van havo naar mbo

Studenten aan het woord

Leren over een vakgebied is wat Thijs zo leuk vindt aan het mbo

Wist je dat je met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 al kunt starten met een mbo-opleiding? Ook als je net als Thijs een havo-diploma hebt of als je op het hbo zit en wilt switchen kun je starten op het mbo.

Thijs heeft deze overstap gemaakt en vertelt hieronder zijn verhaal. 

Wat was de reden van je overstap naar het mbo?

Na de havo heb ik een half jaar hbo gedaan. Dit was toch niet helemaal wat bij mij paste. Ik voelde een hoge studiedruk en genoot niet meer van studeren. Daarom heb ik gekozen voor het mbo en via via kwam ik bij Yuverta terecht.

Welke opleiding doe je nu?

Ik doe de opleiding Adviseur Duurzame Leefomgeving. Hier leer je hoe je de stad kunt verduurzamen en dat binnen je eigen gekozen specialisatie: Lifestyle, stad & wijk, Circulaire economie, Vrije tijd en Water & energie. Je werkt veel projectmatig en ook nog eens met echte opdrachtgevers, zoals de Gemeente Tilburg!

Wat zijn de grootste verschillen tussen de havo en het mbo?

Het belangrijkste verschil tussen havo en mbo is dat je op de havo breed en theoretisch wordt opgeleid en op het mbo wordt juist datgene aangeboden om je vak te kunnen uitoefenen. Ook heb je op het mbo meer en langere stages dan de (maatschappelijke) stages die de havo biedt.

Welke vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens de havo komen nu van pas op het mbo?

Het kunnen toepassen van kennis in een bepaalde context is één van de voordelen die ik had toen ik begon met deze opleiding. Waar mijn medestudenten nog midden in dat leerproces zaten, was ik al een stapje voor.

Wat trekt je het meeste aan op het mbo?

Wat me vooral aantrekt op het mbo is het leren van een vak. Op de havo is dat niet. Ook al is de opleiding Adviseur Duurzame Leefomgeving breed, dat je bezig bent de stad te verduurzamen staat vast. Je leert echt iets over een vakgebied. Dat maakt het zo leuk.

Kun je iets vertellen over je stage(s)?

Ik heb op veel verschillende plekken stage gelopen. Van een aquaponic-farm tot een bedrijf dat kinderen motiveert en inspireert plastic te recyclen. Aan het einde van jaar 2 is het zelfs mogelijk om in het buitenland stage te lopen!

Wat zijn je plannen na het behalen van je mbo-diploma?

Na het mbo ga ik beginnen aan de hbo-opleiding Creative Concepts for Communication aan Fontys Hogeschool.

Heb je advies voor andere havo-leerlingen die overwegen de overstap naar het mbo te maken?

Mijn advies aan havo-leerlingen die twijfelen is: Kies je eigen weg. Niet voor iedereen is hbo de juiste weg. En het mbo is ook zeker niet een stap terug. Ik heb hier veel meer geleerd over mezelf dan ik voor mijn gevoel op hbo zou leren. Naar het hbo gaan is altijd nog een optie. Laat je ook zeker niet beïnvloeden door je omgeving. Jij bent de baas over je eigen (school)carrière!

Van havo naar mbo: iets voor jou?

Leer jij graag door te doen en wil je meer praktijkgericht leren? Of twijfel je of je nu al naar het hbo wil gaan? Dan past het mbo misschien wel bij jou. Op het mbo volg je veel praktijklessen en doe je projecten voor echte opdrachtgevers. Ook heb je (buitenlandse) stages waardoor je snel werkervaring op doet. Met een overgangsbewijs naar havo-4 of havo-5 of een havo-diploma, kun je starten op het mbo.

5 redenen om te kiezen voor het mbo na de havo

Leren door te doen tijdens stages en praktijklessen
Je pakt projecten op voor echte opdrachtgevers
Je leert skills in de vakrichting die jij leuk vindt
Je hebt een voorsprong als je toch wilt doorleren op het hbo
Je wordt persoonlijk door ons begeleid