Lucas over zijn overstap van havo naar mbo

Studenten aan het woord

Projectmatig werken is een goede voorbereiding op het werkveld

Leer jij veel beter door te doen dan leren uit een boek? Of vind je het lastig een hbo-opleiding te vinden die past bij jouw interesses? Dan past het mbo misschien wel bij jou. Lucas maakte de overstap van havo naar mbo. Dit was voor hem de juiste keuze.

Lees het verhaal van Lucas hieronder.

Wat was de reden van je overstap naar het mbo?

Voordat ik naar Yuverta mbo Tilburg ging heb ik 5 jaar havo gedaan. In het laatste jaar van de middelbare school merkte ik dat de achterstand die ik had opgelopen door online lessen erg groot was. Het was eigenlijk niet bij te werken.

Welke opleiding doe je nu?

In november 2022 ben ik mij samen met mijn ouders gaan oriënteren over de mogelijkheden binnen het mbo. Ik ben gaan uitzoeken waar mijn interesses lagen en hiervoor heb ik heel wat open dagen bezocht. Zo ook de open dag van Yuverta. De opleiding Adviseur Duurzame Leefomgeving sprong er vanaf de eerste minuut echt uit. In overleg met mijn oude school heb ik 2 meeloopdagen gehad. Na deze 2 dagen was het voor mij duidelijk; dit moest het worden!

Wat trekt je het meeste aan op het mbo?

Ik merk dat de manier van onderwijs op het mbo voor mij veel beter werkt dan het onderwijs dat ik ken van de middelbare school. Vooral het projectmatig werken is een goede voorbereiding op het werkveld waar we voor worden opgeleid. Ook mijn stage sloot goed aan op mijn interesses waardoor ik mij heb kunnen ontwikkelen binnen mijn specialisatie.

Wat zijn je plannen na het behalen van je mbo-diploma?

Na mijn opleiding bij Yuverta wil ik door stromen naar het hbo. Doordat ik al 3 jaar kennis heb opgedaan binnen deze sector denk ik dat ik voorsprong ga hebben bij mijn vervolgopleiding.

De overstap van havo naar mbo kan een goede keuze zijn voor sommige leerlingen, maar het is wel een stap waar je goed over na moet denken.

Van havo naar mbo: iets voor jou?

Leer jij graag door te doen en wil je meer praktijkgericht leren? Of twijfel je of je nu al naar het hbo wil gaan? Dan past het mbo misschien wel bij jou. Op het mbo volg je veel praktijklessen en doe je projecten voor echte opdrachtgevers. Ook heb je (buitenlandse) stages waardoor je snel werkervaring op doet. Met een overgangsbewijs naar havo-4 of havo-5 of een havo-diploma, kun je starten op het mbo.

5 redenen om te kiezen voor het mbo na de havo

Leren door te doen tijdens stages en praktijklessen
Je pakt projecten op voor echte opdrachtgevers
Je leert skills in de vakrichting die jij leuk vindt
Je hebt een voorsprong als je toch wilt doorleren op het hbo
Je wordt persoonlijk door ons begeleid