Dierenartsassistent paraveterinair: biotechniek

Lever een belangrijke bijdrage aan het welzijn van dieren in onderzoek

Combineer de opleidingen Dierenartsassistent en Specialist biotechniek

Vind jij het belangrijk dat dierproeven zorgvuldig worden uitgevoerd en juist proefdieren goed behandeld worden? Door het combineren van de opleidingen Dierenartsassistent en Specialist biotechniek, lever jij een belangrijke bijdrage aan het welzijn van dieren in onderzoek. Je leert over ethiek en wetgeving, de verzorging, voeding en huisvesting van dieren, maar ook over anesthesie, chirurgie en erfelijkheidsleer. Na 4 jaar studeer je af met 2 diploma’s.

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
4 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25914

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

 

Wij doen het

Wij doen het

Deze video kun je bekijken als je de marketingcookies accepteert.

Pas cookievoorkeuren aan

Algemene informatie

Je start met een brede basis over dieren in het eerste jaar. In het tweede en derde jaar volg je het keuzedeel ‘uitvoeren proefdierhandelingen’. De lessen staan in het teken van de verzorging van dieren in onderzoek, daarnaast leer je over hygiëne, ethiek, wetgeving en erfelijkheidsleer.

Je volgt in het vierde jaar een tweede opleiding voor een erkend diploma op niveau 4. Dan staan de lessen in het teken van de proefopzet en -uitvoering.  Tijdens de opleiding ga je voor praktijkvakken regelmatig naar het Radboud UMC.

De lessen staan in het teken van de verzorging en behandeling van dieren, en daarin leer je over toedienings- en afnametechnieken, farmacologie, anesthesie en chirurgie. 

Je doet ook praktijkervaring op door je stages:

  • Leerjaar 1: 1 stage van 10 weken (gericht op de diersector in het algemeen)
  • Leerjaar 2: 1 stage van 10 weken (gericht op proefdierverzorging)
  • Leerjaar 3: 1 stage van 10 weken (gericht op dierenartsassistent)
  • Leerjaar 4: 2 stages van 10 weken (waarvan er één gericht is op biotechniek en één op dierenartsassistent)

Dat kan ook! Bij de bbl-opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school. De bbl-opleiding doe je niet in combinatie met Dierenartsassistent paraveterinair. Meer weten? Neem dan contact op met Jos Hendriks via j.hendriks@yuverta.nl.

Met je niveau 4 diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding. Denk binnen deze richting aan Proefdierbeheer van de opleiding Diermanagement bij Van Hall-Larenstein, of richting Biomedische Life Science (zoölogie) aan Hogeschool Utrecht, Rotterdam of Leiden.

Handig om te weten

bol

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.357,- per jaar (studiejaar 2023 / 2024). Je betaalt dat geld aan de overheid. Je kunt bij DUO in termijnen betalen.

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
  • Diploma vmbo gemengde leerweg 
  • Diploma vmbo theoretische leerweg 
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij havo gedaan?

Bij sommige opleidingen is het mogelijk het traject verkort te volgen of krijg je vrijstellingen als je de havo hebt afgerond. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. Lees meer over de overstap van havo naar het mbo.

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.