Yuverta het groene lyceum Eindhoven

Yuverta het groene lyceum Eindhoven

Haal je vmbo én mbo diploma in zes jaar! Daarna direct naar het hbo

Yuverta het groene lyceum Eindhoven

Welkom op onze groene school! Bij ons ga je veel zelf ondernemen en onderzoeken en werk je vaak aan projecten. Bijvoorbeeld over duurzaamheid en milieu. Daarnaast leer je over dieren, voeding, bloem, groen en over outdoor activiteiten. Heb je havo advies en werk je graag met je handen? Haal je vmbo-t én mbo diploma in 6 jaar, zodat je goed voorbereid aan je vervolgopleiding kunt beginnen! Je kunt bijvoorbeeld direct naar het hbo.

Ben je meer geïnteresseerd in ons reguliere vmbo, klik dan hier

Aanmelden

De aanmelddagen zijn geweest op 6 en 7 maart. Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor brugklas schooljaar 2023/2024

Aanmelding voor klas 2 en 3 voor schooljaar 23-24 is helaas ook niet meer mogelijk omdat de klassen vol zitten.

Dit zijn wij:

Onze school bereidt leerlingen voor op een vervolgopleiding zodat ze in de maatschappij hun eigen plek vinden. Onze doelen richten zich op algemeen onderwijs, beroepsvoorbereiding én opvoeding.

Tevredenheid ouders en leerlingen

Zowel ouders als leerlingen zijn tevreden over onze school. Op de site Scholen op de kaart lees je de resultaten van de tevredenheidsonderzoeken.

Je goed voelen op school

We willen dat jij je veilig voelt op school, dat jij jezelf kunt zijn en dat je je vertrouwd voelt. Daarom hebben we een anti-pestprotocol. We ondernemen actie met gepeste leerlingen, pesters en meelopers. Maar nog belangrijker: we willen pesten voorkomen, binnen en buiten de school.

Meepraten op school

Je kunt meedenken en praten over onze school! Leerlingen kunnen deelnemen aan de leerlingenraad. Ook hebben we een ouderactiviteitencommissie.

Groen en gezond

Wij vinden een gezonde leefomgeving en levensstijl belangrijk. We hebben daarom een gezonde schoolkantine en we hebben het keurmerk 'Eco-School'. Dat laatste betekent dat we aandacht besteden aan duurzaamheid binnen de school.

De lessen

De lessen op het groene lyceum zijn deels hetzelfde als op andere scholen, maar voor een deel ook niet. Je werkt vaker aan projecten en je gaat zelf veel ondernemen en onderzoeken. Het vmbo en mbo lopen in elkaar over en ook theorie en praktijk wisselen elkaar af.

Theorie

Je krijgt bij ons algemene theorievakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en biologie. Deze vakken volg je in de onderbouw op havo-niveau. Vanaf leerjaar drie werk je steeds meer aan lesstof en vaardigheden van het mbo.  In hetzelfde jaar start ook het vmbo-examenprogramma. 

Praktijk

Op het groene lyceum verbinden we theorie en praktijk dus je leert door te denken en te doen. Je loopt stage en je doet onderzoek. We werken zo veel mogelijk in echte (praktijk)situaties. We doen dit in een groene omgeving maar er bestaan ook keuzes waarbij je opdrachten of stages hebt in een omgeving die past bij andere interesses en toekomstplannen.

Werken in projecten

Gaandeweg de opleiding combineren we steeds meer vakken en ga je op een projectmatige manier werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een activiteit moet organiseren. Daarbij gebruik je je wiskundekennis omdat je een prijsberekening moet maken, je kennis van Nederlands voor een e-mail en een uitnodiging en je kennis van dieren of voeding voor de activiteit zelf.

De leeromgeving

Op het groene lyceum werk je in een kleinschalige omgeving. Leerlingen en docenten kennen elkaar en werken nauw met elkaar samen. We bieden een duidelijke en rustige structuur met intensieve begeleiding en aandacht voor het zelfstandig leren.

Lokalen en praktijkruimtes
Op school maak je gebruik van de theorielokalen en van de praktijkruimtes. Je kunt dus gewoon aan het werk zijn in de klas, maar het kan ook zijn dat je een project draait in de keuken. Ook werk je soms met dieren of ga je aan de slag in de tuin of kas. In elk geval zit je niet de hele dag met je neus in de boeken, je gaat ook lekker vaak actief aan de slag.

Buiten school
Op het groene lyceum werk je ook regelmatig buiten school aan projecten. We organiseren excursies en je gaat aan de slag in samenwerking met bedrijven en organisaties buiten school. 

Kom kennismaken

Leuk dat je met ons wilt kennismaken! We hebben verschillende mogelijkheden om je onze school te laten ontdekken.

Info- en Workshopavonden

Voor leerlingen van groep 7 en groep 8 en één van hun ouders/verzorgers. Deze avonden zijn meestal in oktober en november.

 

Open Dag

In januari hebben we altijd een open dag op een zaterdag van 10.30-14.30 uur. 

 

Minilessen

Voor leerlingen van groep 7 en groep 8 (zonder ouders/verzorgers). Tijdens deze middagen in januari en februari krijg je een indruk van hoe het er op onze school aan toe gaat en wat voor lessen je bij ons krijgt.

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van onze kennismakingsactiviteiten klik dan op de 'Blijf op de hoogte' button.

het groene lyceum

Goed onderwijs, persoonlijke begeleiding en een fijne schooltijd. Dat vinden we belangrijk bij Yuverta het groene lyceum Eindhoven. Naast theorielokalen zijn er leskeukens, een schooltuin en dierenverblijven. Ontdek hoe leuk leren kan zijn!

In 6 jaar vmbo én mbo-niveau 4
Uitstekende voorbereiding op hbo
Voor havisten die óók praktijk willen
Groene thema's van de toekomst
Geef je eigen ontwikkeling vorm

We nemen je mee: dit is ons groene lyceum:

Nog meer weten?

 

 

 

We zijn een 'groene' school. Dat betekent dat je bij ons - naast de gewone vakken - ook groene praktijkvakken krijgt. Je komt meer te weten over dieren, bloemen, outdoor of koken.

Ook hebben we aandacht voor duurzaamheid. Zo zorgen we dat jij klaar bent voor de toekomst!

 

De eerste twee jaar noemen wij de onderbouw. Hier leer je de basis die belangrijk is om straks naar de bovenbouw te gaan. Je zit in een klas met kinderen die hetzelfde schooladvies als jij hebben gekregen.

Theorie en praktijk

Je volgt theorievakken en praktijkvakken. Daarnaast krijg je begeleidingsvakken. De theorievakken zijn hetzelfde als op andere scholen. Yuverta het groene lyceum Eindhoven is een school in de sector Groen. Onze praktijkvakken zijn daarom groen. Je vindt vakken als Bloem, Dier, Groen, Voeding en Outdoor alleen bij ons op school!

Bovenbouw

Aan het einde van het tweede leerjaar krijg je een definitief advies over de leerweg die je gaat volgen. Je start in het derde jaar met examens. Dat is best spannend en belangrijk, maar we bereiden je goed voor.

Je volgt theorievakken zoals Nederlands, Wiskunde en Biologie. Daarnaast krijg je ook groene profielmodules en keuzevakken (praktijkvakken). Het aantal uren dat je deze praktijkvakken hebt hangt af van de leerweg die je volgt.

Examen

Het examen bestaat uit 2 delen:

 • Het schoolexamen
 • Het centraal schriftelijk examen

De schoolexamens maken en beoordelen we zelf. Het centraal examen is landelijk georganiseerd. Het schoolexamen en het centraal examen wegen even zwaar mee.

Goede voorbereiding

Natuurlijk bereiden we iedereen goed voor op het examen. Alle ouders en leerlingen hebben toegang tot het examenreglement en de programma's van toetsing en afsluiting via ons intranet Yunet.

Resultaten voorgaande jaren

 • In 2019 is 98% van onze leerlingen geslaagd.
 • In 2018 is 99% van onze leerlingen geslaagd.
 • In 2017 is 100% van onze leerlingen geslaagd.
 • In 2016 is 100% van onze leerlingen geslaagd.
 • In 2015 is 100% van onze leerlingen geslaagd.

Ja, je werkt met een laptop.

De laptop

Koop of huur je een laptop via school, dan krijg je een Easy4u 11,6 inch Dell 3120 2-in-1 convertible tablet met zekerheidspakket. We werken hierin samen met The Rent Company. Via hen schaf je de laptop aan. 

 • Beeldscherm : 11,6 inch Touch Screen (1366 x 768) voorzien van Gorilla glas
 • Processor : Intel® Pentium N6000
 • Draadlooskaart : Intel® WiFi 6 AX201 (802.11ax) 2x2
 • Werkgeheugen : 8 Gb DDR intern geheugen
 • Opslagcapaciteit : 128 Gb SSD
 • Videokaart : Intel® UHD Graphics Tiger Lake G4
 • Webcam : ingebouwde HD webcam en Tablet mode camera
 • Bluetooth versie : 5.1
 • Card-reader : USD card reader
 • I/O`s : 3x USB 3.2 gen 1, 1x USB-C 3.2 gen 1     
 • 1x HDMI 1.4
 • Gewicht : 1,45 kg
 • Batterij : 4-Cell 56 Whr
 • Batterijduur: actieve gebruiksduur van circa 10 uur
 • Besturingssoftware : Windows 10 Pro (national academic)
 • Garantie : 12 maanden
 • Garantie batterij : 12 maanden

Verzekering
De laptop die je via school koopt is verzekerd tegen schade en diefstal. Ook hoort er een uitstekende service bij. Het zekerheidspakket bestaat uit:

 • Basis software installatie benodigd voor het schoolwerk
 • 36 of 48 maanden garantie op onderdelen (exclusief batterij)
 • Ondersteunende helpdesk op school
 • Vervangende apparatuur op school voor hardware reparaties of schades
 • Dekking bij schade en diefstal (mits sporen van braak; beperkt eigen risico;  max. drie (3) schades)
 • Beschermhoes voor het vervoeren van de laptop

De prijs
Koop je de laptop via school, dan doet de school een bijdrage van €25 euro per jaar. Je betaalt dan nog circa €528,00 in één keer bij koop, of €12,85 per maand (48 maanden lang) bij huur. Huur je de laptop, dan betaal je een borg van €50. Na afloop van de huurperiode krijg je de borg terug als de laptop in orde is. Je kunt de laptop ook houden en de borg niet terugvragen. Genoemde prijzen zijn prijzen die gelden voor het schooljaar 2022-2023.

Het werken met laptops 
Wij kiezen voor het beste van twee werelden: we werken met laptops zodat leerlingen vaardig worden met digitale middelen maar we blijven ook werken met werkboeken en uiteraard hebben we ook onze praktijkvakken.

Video-uitleg over deze laptop

Op school hebben we een decaan die je helpt bij het kiezen. Eerst bij het kiezen van een keuzevak voordat je naar de derde klas gaat. Daarna bij het kiezen voor een beroep en opleiding. Op school werken we ook in de lessen al aan het kiezen voor je toekomst.

De lessen

De lessen op het groene lyceum zijn deels hetzelfde als op andere scholen, maar voor een deel ook niet. Je werkt vaker aan projecten en je gaat zelf veel ondernemen en onderzoeken. Het vmbo en mbo lopen in elkaar over en ook theorie en praktijk wisselen elkaar af.

Theorie

Je krijgt bij ons algemene theorievakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en biologie. Deze vakken volg je in de onderbouw op havo-niveau. Vanaf leerjaar drie werk je steeds meer aan lesstof en vaardigheden van het mbo.  In hetzelfde jaar start ook het vmbo-examenprogramma. We stemmen dit af op jouw leertempo.   

Praktijk

Op het groene lyceum verbinden we theorie en praktijk dus je leert door te denken en te doen. Je loopt stage en je doet onderzoek. We werken zo veel mogelijk in echte (praktijk)situaties. We doen dit in een groene omgeving maar er bestaan ook keuzes waarbij je opdrachten of stages hebt in een omgeving die past bij andere interesses en toekomstplannen.

Werken in projecten

Gaandeweg de opleiding combineren we steeds meer vakken en ga je op een projectmatige manier werken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een activiteit moet organiseren. Daarbij gebruik je je wiskundekennis omdat je een prijsberekening moet maken, je kennis van Nederlands voor een e-mail en een uitnodiging en je kennis van dieren of voeding voor de activiteit zelf.

Gezonde schoolkantine

Yuverta heeft op school een gezonde kantine. Dat houdt in dat we in de kantine altijd gezonde keuzes aanbieden. De betere keuzes plaatsen we zo opvallend mogelijk zodat we leerlingen stimuleren hiervoor te kiezen. We moedigen ook het drinken van water aan: leerlingen kunnen in de kantine altijd gratis water tappen.

De schoolkantine houdt zich aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Leerlingen hebben altijd de mogelijkheid om te kiezen voor gezond én lekker.

Daarom hebben we al verschillende jaren achter elkaar de Gouden Schoolkantine Schaal behaald.

Yuverta Eindhoven wil leerlingen graag een veilige school bieden. Een school waar je jezelf kunt zijn en waar je je vertrouwd voelt. Daarom hebben we onder meer een anti-pestprotocol.

Daarin staat precies wat we doen met gepeste leerlingen, pesters en meelopers. Maar nog belangrijker: hoe kunnen we pesten voorkómen, binnen en buiten de school.

Na het Groene Lyceum is een brede uitstroom naar het hbo mogelijk. Je zit dus niet vast aan het profiel Groen, je kunt ook opleidingen kiezen in andere richtingen.

Omdat wij in 2020 zijn gestart met het Groene Lyceum, hebben we nog geen voorbeelden van scholen waarnaar studenten uitstromen. De ervaring van andere scholen in Nederland is dat er uitstroom mogelijk is naar heel veel hbo-opleidingen.
Bijvoorbeeld:

 • Accountancy
 • Bedrijfskunde
 • Bio-informatica
 • Docentenopleiding
 • Elektrotechniek
 • Biologie
 • Facility management
 • Verpleegkunde
 • Tuin- en akkerbouw
 • Informatica
 • Journalistiek
 • Milieukunde

... en nog veel meer.

Extra Begeleiding

We hebben veel persoonlijke aandacht voor onze leerlingen. Bij dyslexie of dyscalculie krijg je extra tijd bij het maken van je toetsen. We kijken samen hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.  

Dyslexie

Wanneer een leerling binnenkomt met een geldige dyslexieverklaring, wordt deze geregistreerd als leerling met dyslexie.

De leerling wordt aan het begin van het schooljaar uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin uitleg gegeven wordt over de werkwijze m.b.t dyslexie. Onder andere komt aan bod:

 • Het maken van toetsen
 • Gebruik van de dyslexiepas
 • Uitleg over ondersteunend programma Claroread

Wij bieden leerlingen met dyslexie de volgende faciliteiten:

 • Verlenging van tijd bij toetsen en examens
 • Toetsen waarbij spelling wordt beoordeeld: cijfergeving conform het dyslexieprotocol
 • Mogelijkheid tot structureel gebruik van laptop (met spellingcontrole)
 • Gebruik van gesproken boeken wordt toegestaan.
 • Gebruik van spraaksoftware Claroread bij toetsen
 • Auditieve ondersteuning bij Cito
 • Gebruik van spellingcontrole bij schrijfopdrachten en tekstverwerking
 • In samenspraak met mentor ouders en Remedial Teacher kan gebruik gemaakt worden van kortdurende ondersteuning. Ondersteuning wordt zoveel mogelijk afgestemd op behoeften van de individuele leerling.

Het dyslexieprotocol is conform het Landelijke protocol Dyslexie Voortgezet Onderwijs.


Dyscalculie

Wanneer een leerling binnenkomt met een geldige dyscalculieverklaring, wordt deze geregistreerd als leerling met dyscalculie. Een leerling met dyscalculie heeft recht op faciliteiten en krijgt hiervoor een dyscalculiepas uitgereikt.

Wij bieden leerlingen met dyscalculie de volgende faciliteiten:

 • Verlenging van tijd bij toetsen en examen waarbij rekenwerk een rol speelt
 • Auditieve ondersteuning (gebruik van formule- en/ of strategiekaarten tijdens rekenwerk in de les)
 • Mogelijk gebruik rekenmachine bij alle vakken

Het dyscalculieprotocol is conform het Protocol Ernstige Reken-Wiskundeproblemen en Dyscalculie in het Voortgezet Onderwijs.

Heeft je zoon of dochter extra, specifieke ondersteuning nodig? In bepaalde gevallen kun je dan een afspraak maken voor een telefoongesprek met een medewerker van onze aannamecommissie. Voor het maken van een afspraak vul je dit formulier in. Onze aannamecommissie neemt dan contact op.

De wet Passend Onderwijs zorgt ervoor dat sommige leerlingen extra ondersteuning krijgen op onze school. Krijg jij dat ook, dan werken we met een speciaal plan om jou zo goed mogelijk te helpen. Op school hebben we een leerlingbegeleider die je begeleidt.

Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat wij verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Daarvoor werken reguliere en speciale scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden. Soms heeft een leerling extra ondersteuning nodig. Binnen de mogelijkheden van de school, leveren we dan maatwerk. Als we niet de juiste ondersteuning kunnen bieden, zoeken we naar een andere school binnen het samenwerkingsverband die dit wel kan.

Praktische info

Elke school heeft een schoolgids waarin je meer kunt lezen over het onderwijs. Hierin staat ook veel praktische en belangrijke informatie over het schooljaar. De schoolgids wordt aan het begin van ieder schooljaar via ons intranet (Yunet) met ouders en leerlingen gedeeld. Benieuwd? Lees hier de schoolgids van het lopende schooljaar.

De lestijden liggen tussen 08:30 en 16:15 uur. Op dinsdag ben je uiterlijk om 14:30 uur uit. De onderbouw en bovenbouw hebben verschillende lestijden en pauzetijden.

Vakanties
Herfstvakantie: 24 t/m 28 oktober 2022
Kerstvakantie: 26 dec. t/m 6 januari 2023
Voorjaarsvakantie: 20 feb. t/m 24 februari 2023
Goede vrijdag/ Pasen: 7 t/m 10 april 2023
Meivakantie: 24 april t/m 5 mei 2023
Hemelvaart en lesvrije dag: 18 en 19 mei 2023
Pinksteren: 29 mei 2023
Zomervakantie: 14 juli t/m 25 augustus 2023

Studiedagen
Maandag 12 september 2022
Dinsdag 8 november 2022
Maandag 23 januari 2023
Donderdag 8 juni 2023

Wij doen het

Wij doen het

Video
Leerlingen schitteren op Skills Talents
Video
Dit is Yuverta

Contact

Yuverta het groene lyceum Eindhoven

Locatellistraat 5, 5654 JB Eindhoven