Yuverta het groene lyceum Nijmegen

Voor leerlingen met havo in hun advies, die graag leren door doen!

Yuverta het groene lyceum Nijmegen

Je hebt een schooladvies gekregen met havo erin én je bent graag praktisch bezig. Je leert het liefst niet alleen uit boeken, maar ook door te doen. Herken jij jezelf hierin? Dan is het groene lyceum een goede keuze!

Kom kennismaken

Wil je kennismaken met onze school? Een keer onze groene vakken meedoen of ál je vragen kunnen stellen? 

De kennismakingsbijeenkomsten van 2024 zijn geweest. Zit je in groep 8 en wil je je aanmelden voor onze school? Dat kan van 25 tot en met 29 maart. Voor meer informatie: kijk bij het menu Aanmelden. 

We nemen je mee: dit is onze school

Deze video kun je bekijken als je de marketingcookies accepteert.

Pas cookievoorkeuren aan

Dit is Yuverta het groene lyceum Nijmegen

Theorievakken op havo-niveau
Leren door doen: praktijk en projecten
Kleine school, groot terrein
In 6 jaar twee diploma's (vmbo-t en mbo-4 Duurzame leefomgeving)
Doorstroom naar alle hbo-richtingen

Wat is de opbouw van het groene lyceum?

Je behaalt tijdens het groene lyceum een vmbo t diploma en een diploma mbo 4 Duurzame leefomgeving. 

De vaste onderdelen per leerjaar zijn:

Theorievakken:
We streven ernaar om bij de theorievakken havo methodes te gebruiken. Je volgt onder andere Nederlands, Engels, nask, wiskunde, biologie, lichamelijke opvoeding (gym) et cetera. 

Praktijkvakken:
In de onderbouw heet dat De groene wereld. Daar vallen de vakken voeding, dier, groen en outdoor onder.
In de middenbouw werk je aan Profiel Module Groen.
Bovenbouw: hierbij doe je veel praktijk ervaring op door het lopen van (buitenland) stages. En natuurlijk volg je ook projecten.

Projecten:
Alle projecten bestaan uit zes fases, waarbij denken en doen aan bod komen.

 1. Oriëntatiefase (denk stap)
 2. Verkenningsfase (denk stap)
 3. Ontwerpfase (denk stap)
 4. Voorbereidingsfase (doe stap)
 5. Realisatiefase (doe stap)
 6. Nazorgfase (doe stap)

Meer weten over de projecten? Kijk dan per leerjaar welke projecten je gaat doen.

De onderbouw van het groene lyceum bestaat uit leerjaar 1 en 2.

Leerjaar 1:

 • Nederlands, Engels, biologie, wiskunde, Duits, natuurscheikunde, economie. Mens&maatschappij, kunst&techniek, lichamelijke opvoeding, mentoruur
 • De groene wereld: voeding, dier, groen, outdoor
 • Project De feestavond, Ecoschools, Water

De onderbouw van het groene lyceum bestaat uit leerjaar 1 en 2.

Leerjaar 2:

 • Nederlands, Engels, biologie, wiskunde, Duits, natuurscheikunde, economie. Mens&maatschappij, kunst&techniek, lichamelijke opvoeding, mentoruur
 • De groene wereld: voeding, dier, groen, outdoor
 • Project: Duurzaam ecosysteem, De groene stad, Lifestyle

De middenbouw van het groene lyceum bestaat uit leerjaar 3 en 4. In leerjaar 3 start je met een deel van het vmbo examen en in leerjaar 4 rond je dat af. Ook ga je in leerjaar 4 stage lopen.

Leerjaar 3:

 • Nederlands, Engels, biologie, wiskunde, (2 vakken, Duits, natuurscheikunde, economie) maatschappijleer, keuzevak 1, lichamelijke opvoeding, mentoruur
 • Profiel Module Groen: Vergroening stedelijke omgeving, Tussen productie en verkoop
 • Project: Inrichting van een gebied, Het duurzame productiebedrijf, De reisleider
 • Gedeeltelijk examen vmbo-t

De middenbouw van het groene lyceum bestaat uit leerjaar 3 en 4. In leerjaar 3 start je met een deel van het vmbo examen en in leerjaar 4 rond je dat af. Ook ga je in leerjaar 4 stage lopen.

Leerjaar 4:

 • Nederlands, Engels, biologie, exact (natuurkunde, scheikunde) wiskunde a/b, burgerschap, lichamelijke opvoeding, mentoruur
 • Project: Evenementen, De wereld en ik, Het levende gebouw
 • Stage
 • Gedeeltelijk examen vmbo-t

De bovenbouw van het groene lyceum bestaat uit leerjaar 5 en 6. Je gaat meer stage lopen, en start met de examens van het mbo. Ook kun je in het buitenland gaan stage lopen!

Leerjaar 5:

 • Nederlands, Engels, exact (biologie, natuurkunde, scheikunde) wiskunde a/b, burgerschap, lichamelijke opvoeding, mentoruur, keuzedeel voorbereiding op hbo
 • Stage (twee stages)
 • Project: Mijn onderneming, De community verbonden
 • Gedeeltelijke examens mbo

De bovenbouw van het groene lyceum bestaat uit leerjaar 5 en 6. Je gaat meer stage lopen, en start met de examens van het mbo. Ook kun je in het buitenland gaan stage lopen!

Leerjaar 6:

 • Nederlands, Engels, exact (biologie, natuurkunde, scheikunde) wiskunde a/b, burgerschap, lichamelijke opvoeding, mentoruur, keuzedeel voorbereiding op hbo
 • (Buitenland) stage
 • Project: De stad van de toekomst deel 1 en deel 2
 • Examen mbo
 • Proeve van bekwaamheid

Meer weten over het groene lyceum?

 

 

Het groene lyceum is onderdeel van Yuverta Nijmegen. De lessen op het groene lyceum zijn deels hetzelfde als op andere havo scholen, maar voor een deel ook niet. Je werkt vaker aan projecten en je gaat zelf ondernemen en onderzoeken. Ook volg je groene praktijkvakken. Het vmbo en het mbo lopen in elkaar over en ook theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je sluit het groene lyceum af met een mbo-4 diploma, waarmee je naar het hbo gaat. 

Je krijgt bij ons algemene theorievakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en biologie. Deze vakken volg je op havo-niveau. Vanaf leerjaar 3 werk je steeds meer aan lesstof en vaardigheden van het mbo. In hetzelfde leerjaar start ook het vmbo-examenprogramma. We stemmen dit af op jouw leertempo.

 

 

Op het groene lyceum verbinden we theorie en praktijk dus je leert door te denken en te doen. Je loopt stage en doet onderzoek. We werken zo veel mogelijk in echte (praktijk)situaties. Je volgt een aantal groene praktijkvakken.
Je gaat ook regelmatig buiten de school aan de slag. We organiseren excursies. In de laatste jaren van je opleiding kan het zijn dat je óók lessen volgt op een van de andere Yuverta locaties in de omgeving.

In de projecten worden vakken gecombineerd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een activiteit moet organiseren. Daarbij gebruik je je wiskunde kennis omdat je een prijsberekening moet maken, je kennis van Nederlands voor een e-mail en een uitnodiging en je kennis van dieren en voeding voor de activiteit zelf.

Op school maak je gebruik van de theorielokalen en de praktijkruimtes. Je kunt dus gewoon aan het werk zijn in de klas, maar het kan ook zijn dat je een project draait in de keuken. Ook werk je soms met dieren of ga je aan de slag in de tuin of kas. In elk geval zit je niet de hele dag met je neus in de boeken, je gaat ook lekker vaak actief aan de slag!

Nee, het is niet makkelijker. Het groene lyceum is wel anders. Je hebt naast de theorievakken ook praktijkvakken en projecten, zodat er veel afwisseling is in je rooster. Deze praktijkvakken en projectlessen zijn niet alleen voor de 'fun', maar zijn onderdelen van je les- en examenprogramma die je voldoende moet afsluiten. 

Kinderen die kiezen voor het groene lyceum kunnen het hogere tempo van de havo aan, én vinden het fijn om veel afwisseling in hun rooster te hebben. 

Ben je onderzoekend, flexibel, kun je goed samenwerken én ook zelf aan de slag? Dan past het groene lyceum bij jou!

 

 

Bij het groene lyceum loopt vmbo over in mbo. Je gaat aan de slag met de opleiding Duurzame leefomgeving. Wil je daar meer over lezen? Dat kan hier: duurzame leefomgeving. 

Elke school heeft een schoolgids waarin je meer kunt lezen over het onderwijs. Hierin staat ook veel praktische en belangrijke informatie over het schooljaar. De schoolgids wordt aan het begin van ieder schooljaar via ons intranet (Yunet) met ouders en leerlingen gedeeld. Benieuwd? Lees de algemene schoolgids van Yuverta of de specifieke de schoolgids van deze locatie

Let op: dit is een voorbeeld. Het kan zijn dat er op Yunet een recentere versie is gepubliceerd.

Meer weten over begeleiding?

Ja! De mentor is jouw klassen leraar of lerares. Iedere week volg je met jouw klas een mentor uur en bespreken jullie zaken zoals huiswerk maken, plannen of hoe het gaat in de klas. De mentor helpt je ook als je even niet lekker in je vel zit of je ergens tegenaan loopt. Maar jouw mentor is er ook voor activiteiten zoals de Sinterklaasviering of de schoolfeesten!

Omdat we een kleine school zijn, kun je eigenlijk bij iedereen terecht. Want zij weten wie jou het beste kan helpen. We hebben een groot ondersteuningsteam bij ons op school. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de remedial teacher of de ondersteuningscoördinator. Maar ook je mentor en de bouwcoördinator zijn er voor jou.

Als je extra ondersteuning nodig hebt op een bepaald gebied dan kan de school je daar bij helpen. Heb je bijvoorbeeld dyslexie en vindt je het fijner als de lesstof op de laptop voorgelezen wordt? Wij kijken samen met jou hoe we jou kunnen ondersteunen. We denken graag met je mee.

 

Heb je een vraag over bijvoorbeeld ADHD, dyslexie of een andere ondersteuningsbehoefte? We helpen je graag! Neem dan even contact op met mevr. Jorritsma. Haar gegevens staan onder ‘contact’.

Op school begeleiden we je intensief bij het voorbereiden op je toekomst. We leren je te onderzoeken wat er bij je past, waar je goed in bent en waar je extra aandacht aan moet besteden. Je leert hoe je je eigen leerroute kunt sturen en bepalen. Zo helpen we je om je optimaal voor te bereiden op een vervolgopleiding.
Belangrijk voor succes op het hbo zijn goede studie- en onderzoeksvaardigheden. Ook daarin begeleiden we je. Als jij onze school verlaat met je vmbo- en mbo-diploma, ben je helemaal klaar voor het hbo.

Vragen? We helpen je graag!

Neem contact op met onze intake coordinator
Maaike Jorritsma

Vragen over de kennismakingsactiviteiten?
Annis Thorn Leeson

Stel je vraag over het groene lyceum via Whatsapp

Staat het antwoord op je vraag op de website? Stuur ons een berichtje!

Past het groene lyceum bij jou?

• Heb je havo in je advies?
• Wil je ook graag leren door te doen?
• Heb je plannen om later naar het hbo te gaan?
• Heb je interesse in groene vakken?
• Bedenk je graag plannen?
• Vind je het leuk om op onderzoek uit te gaan?


Als je ‘ja’ hebt geantwoord op de meeste vragen, dan is het groene lyceum ook geschikt voor jou.

Wij doen het

 

 

 

 

 

Wij doen het

 

 

 

 

 

Video
Jeugdjournaal op bezoek voor dierendag
Video
Leerlingen schitteren op Skills Talents
Video
Dit is Yuverta

Deze video kun je bekijken als je de marketingcookies accepteert.

Pas cookievoorkeuren aan

Na het groene lyceum

Na het groene lyceum is een brede uitstroom naar het hbo mogelijk. Je zit dus niet vast aan het profiel Groen, je kunt ook opleidingen kiezen in andere richtingen.
Bijvoorbeeld:
• Accountancy
• Bedrijfskunde
• Bio-informatica
• Docentenopleiding
• Elektrotechniek
• Biologie
• Facility management
• Verpleegkunde
• Tuin- en akkerbouw
• Informatica
• Journalistiek
• Milieukunde
...en nog veel meer.

Aanmelden voor onze school

De aanmelddagen voor het nieuwe schooljaar zijn geweest. Wil je je toch nog aanmelden of wil je overstappen van school?

Contact

Yuverta het groene lyceum Nijmegen

Marga Klompélaan 37, 6532SB Nijmegen