Fee kiest bewust voor het mbo

Studenten aan het woord

Fee voelt zich op het mbo vrijer en leert over dingen waarin ze echt geïnteresseerd is

Wist je dat je met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo óf vwo naar het mbo kunt? Onze student Fee heeft deze stap gemaakt. Ze vertelt graag haar verhaal. 

Meisje met vlinder in het haar

Wie ben je en welke opleiding doe je?

Ik ben Fee Holleboom, en ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding Leefbare Stad en klimaat.

Wat was jouw reden van je overstap naar het mbo?

Ik heb op de havo en het vwo gezeten. Ik zat in 4 vwo vorig jaar, en dit redde ik qua cijfers niet. Daarnaast was ik ook niet gelukkig, dus was er verandering nodig. Ik ben gaan zoeken naar mbo-opleidingen, en ik vond Yuverta.

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen de havo en het mbo?

De havo is heel strak en streng, je zit van 08.15 tot ongeveer 15.00 uur op school, in lokalen met strakke rijen met tafels en stoelen. Je luistert uur na uur naar informatie en maakt opdrachten, en gaat naar huis met een berg huiswerk. Het mbo is voor mij veel fijner, aangezien er meer vrijheid en praktijkles is. Ik heb het hier veel leuker, en heb zelfs de kans gekregen om stage te lopen bij het Rijksmuseum.

Wat neem je mee van de havo?

Ik heb op de havo en het vwo best veel geleerd, vooral scheikundige en biologische kennis gebruik ik veel voor de opleiding die ik doe. Daarnaast is het fijn hoeveel kennis ik heb op het gebied van rekenen en talen. Ook vind ik het belangrijk om af en toe terug te kijken en me te realiseren hoeveel persoonlijke ontwikkeling ik heb gedaan sinds ik met de middelbare school gestopt ben.

Wat vind je zo leuk aan het mbo?

Ik voel me hier vrijer en leer dingen waarin ik echt geïnteresseerd ben. Ik reis ook meer voor deze school dan ik deed voor mijn vorige, waardoor ik zelfstandiger geworden ben en nieuwe plekken zie.

Wat wil je hierna gaan doen?

Ik heb heel veel opties, ik zou graag doorgaan met studeren op het hbo, in de richting marine biologie. Maar ik zou ook graag in de muziek gaan werken als artiest, of ontwerpen maken voor gemeenten voor de invulling van de stad op groen gebied.

Heb je tips voor andere studiekiezers?

Volg vooral je eigen wensen, er is meer mogelijk dan je waarschijnlijk denkt. En het kan supereng zijn om deze stap te maken (dat was het voor mij zeker), maar voor mij is het het 100% waard geweest.

Van havo naar mbo: iets voor jou?

Leer jij graag door te doen en wil je meer praktijkgericht leren? Of twijfel je of je nu al naar het hbo wil gaan? Dan past het mbo misschien wel bij jou. Op het mbo volg je veel praktijklessen en doe je projecten voor echte opdrachtgevers. Ook heb je (buitenlandse) stages waardoor je snel werkervaring op doet. Met een overgangsbewijs naar havo-4 of havo-5 of een havo-diploma, kun je starten op het mbo.

5 redenen om te kiezen voor het mbo na de havo

Leren door te doen tijdens stages en praktijklessen
Je pakt projecten op voor echte opdrachtgevers
Je leert skills in de vakrichting die jij leuk vindt
Je hebt een voorsprong als je toch wilt doorleren op het hbo
Je wordt persoonlijk door ons begeleid