Studenten aan het woord

Zinzi vertelt over de entree-opleiding Plant, dier en groen

Bij de entree-opleiding staat persoonlijke begeleiding centraal

Tijdens de entree-opleiding wordt je in één jaar tijd opgeleid tot Assistent plant, dier en groene omgeving. Zonder diploma kun je starten met een entree-opleiding. Dus heb je nog geen diploma, maar wil je wel een mbo-opleiding doen? Dan is een entree-opleiding iets voor jou. Diploma behaald? Dan kun je zo doorstromen naar het mbo!

Zinzi heeft de entree-opleiding Assistent plant, dier en groene omgeving gedaan (bbl) en volgt nu de mbo-opleiding Dierverzorger. Lees hieronder haar verhaal.

Waarom heb je voor de entree-opleiding Assistent plant, dier of groene omgeving gekozen?

De reden dat ik voor deze entree-opleiding heb gekozen is omdat het mij niet lukte de middelbareschool af te maken, doordat ik te weinig begeleiding kreeg. Ik heb autisme en adhd en veel scholen kunnen hier niet goed mee omgaan. Maar Yuverta mbo Nijmegen wel!

Hoe was de begeleiding tijdens de opleiding?

In mijn klas zaten maar drie dierstudenten. De rest waren hovenierstudenten, maar dit kan natuurlijk ieder jaar verschillen. De avo-vakken hadden we samen met de hovenierstudenten, maar tijdens de dierlessen waren we met zijn drieën. Ik vond het altijd super gezellig en de leraren zijn ook heel fijn. Als ik iets spannend vond, werd er voor mij de tijd genomen. Ook bij de toetsen kon ik pauze nemen als het even teveel was. Het stelde mij erg gerust dat ze aangaven dat dit kon.

Hoe is jouw stage-ervaring?

Omdat het een bbl-opleiding is, had ik één dag in de week school en voor de rest stage. Op zich vond ik stage wel leuk, maar ik werkte in een bedrijf waar ik vooral aquariums moest schoonmaken. En dat kan saai worden. Daarom geef ik als tip: Vraag van te voren wat de werkzaamheden zijn (dit had ik niet gedaan).

Aan het einde van het jaar ging het op stage niet heel soepel. Het ondersteuningsteam heeft mij toen geholpen. Door hun kon ik gelukkig mijn laatste week afmaken. De entree-opleiding heb ik goed afgesloten en ik zou het zeker aanbevelen aan anderen!