Docent Paul over zíjn ervaring met havisten

Docent aan het woord

"Alle havisten zijn geschikt voor het mbo."

Onze docent Paul ging van de havo naar het mbo, werd ranger in Afrika en is inmiddels docent bij Yuverta mbo Geldermalsen. Hij vertelt ons zijn verhaal. 

Jonge man met slang om zijn nek


Wie ben je en wat voor lessen geef je?

Ik ben Paul Doomernik, 29 jaar en vakdocent bij de mbo-opleiding Eco en wildlife. Ik werk op de locatie Yuverta mbo Geldermalsen. Ik focus me op alles wat met wildlife te maken heeft, denk aan wilde dieren, maar ook de management en gedrag kant hiervan. Hiervoor heb ik 6,5 jaar als ranger gewerkt in Afrika.

Vertel, hoe is jouw (studie)loopbaan verlopen?

Ik ben mijn middelbare schoolcarrière begonnen in Breda, waar ik koos voor havo/vwo. Ik besluit uiteindelijk voor de havo te gaan. In het derde jaar maakte ik de keuze voor het profiel Natuur en Gezondheid. Ik was al bezig met vervolgopleidingen en ik wilde graag door in natuurbeheer en de bescherming van dieren. 

Mijn havo-diploma haalde ik in een keer. Daarna ging ik me oriënteren op het hbo. Ik wilde héél graag in het buitenland met wilde dieren werken. Daarvoor is praktijkervaring heel belangrijk. Het onderhouden van gebieden, het verzorgen van dieren en het observeren van hun gedrag leer je pas echt in de praktijk (en niet alleen uit een boek). Ik vond de stages op het hbo te beperkt, daarom ging ik verder zoeken op het mbo. 

Ik ging kijken bij de mbo-opleiding Eco en wildlife bij Yuverta. Daar werd ik echt enthousiast van! Qua theorie lijkt het op het hbo, de docenten hebben namelijk veel vakinhoudelijke kennis. Op het mbo loop je meer stage dan op het hbo. Dus vanuit daar kun je écht in het werkveld ontdekken wat bij je past en waar je je verder in zou willen specialiseren. Daarom koos ik voor het mbo. En daar heb ik veel aan te danken! Ik heb in 4 jaar (tegenwoordig duurt de opleiding ‘maar’ 3 jaar) enorm veel ervaring opgedaan en mijn netwerk uitgebreid. Zo liep ik stage bij Apenheul (waar ik daarna ook bleef werken), bij Stichting Aap én meerdere keren in het buitenland. Tijdens zo’n stage pas je de theorie meteen toe in de praktijk. Na mijn mbo-opleiding ben ik gaan werken bij Apenheul, daar zijn ze erg blij met mbo’ers. Daarna ben ik een tijdje gaan reizen en heb ik allerlei cursussen gevolgd om mijn droom te verwezenlijken: ranger worden. Dankzij mijn achtergrond in ecologie en ethologie (door het vak biologie) had ik tijdens alle cursussen een voorsprong op de rest. 

Uiteindelijk ben ik gaan werken in Namibië, ik kreeg daar een werkvisum dankzij mijn mbo-diploma Eco en wildlife. 

Jonge man met hoed en zonnebril in een natuurgebied in Afrika

"Ik ben persoonlijk blij dat ik niet meteen naar het hbo ben gegaan."


Wat doe je nu?

En nu… 6,5 jaar later woon ik weer in Nederland en ben ik docent bij Yuverta. Ook volg ik nog parttime een studie op het hbo (kennismanager natuur en communicatie bij Aeres). Bij deze opleiding heb ik verschillende vrijstellingen dankzij mijn havo- en mbo-diploma, zoals op Wiskunde, Engels, Biologie en mijn lange stage. Dus met een havo- en mbo-diploma verkort je je hbo-opleiding. 

Hoe kijk je daar op terug?

Omdat al mijn vrienden van de havo naar het hbo gingen, twijfelde ik eerst wel. Met steun van mijn ouders én met een duidelijk doel voor ogen heb ik uiteindelijk gekozen voor het mbo. Als je de kant van natuur op wilt, of het nu gaat om natuurbehoud- of beheer of het beschermen van wilde diersoorten, dan biedt het mbo een sterkere basis dan het hbo door de combinatie van theorie met veel praktijk.  

Ik heb ontzettend veel plezier gehad op het mbo. Ik heb er veel geleerd en ben erg actief geweest, samen met gelijkgestemden. Ik ben persoonlijk blij dat ik niet meteen naar het hbo ben gegaan.

Heb je zelf veel havisten in je klassen? 

Het merendeel komt van het vmbo, maar er zitten ook een aantal havisten tussen (van de 20 studenten komen er 3 van de havo). Dit komt door de prestatiegerichte maatschappij terwijl ons land smeekt om mbo’ers. Nu ik zelf op het hbo zit, ben ik ook tot de ontdekking gekomen dat een diploma niets zegt over je intelligentie.  

Wat voor havisten zijn geschikt voor het mbo?

Alle havisten zijn geschikt voor het mbo, maar met name havisten die naast theorie het belang inzien van praktisch aan de slag gaan. Een voorbeeld: je kunt theoretisch leren hoe je een band moet vervangen, maar dat betekent niet dat je er ook écht eentje kunt vervangen. Op het mbo leer je hoe dat moet en je voert het ook echt uit in de praktijk. 

Bij Yuverta hebben we veel contact met bedrijven en organisaties. Voor havisten die extra uitdaging zoeken, bieden we verdiepingen aan. En bij de opleiding Eco en wildlife bieden we ook kampen en cursussen aan.


Docent in een standje van Yuverta mbo tijdens een voorlichtingsmarkt

"Het mbo of hbo: het ene is niet meer waard dan het andere zolang je maar weet waar je heen wilt en wat je er mee wilt doen."


Wat maakt het mbo verschillend ten opzichte van de hbo?

Dat verschil zit in een aantal dingen:
•    Op het mbo gaat het echt om de combinatie tussen theorie en praktijk, het hbo is echt gericht op theorie.
•    In de beoordeling van verslagen op het mbo kijken we vooral naar de inhoud en of de student de geleerde kennis begrijpt. Op het hbo ligt de nadruk op de presentatie en de structuur van het verslag (dus minder focus op de inhoud).
•    Het mbo is ideaal voor wie wil leren over en in het werkveld. Op het hbo loop je vaak minder stage en er wordt minder gebruikgemaakt van gastdocenten. En dat terwijl die gastlesdocenten zorgen voor inspiratie, connectie en voor de opbouw van een netwerk voor de student.
•    Op het mbo bieden we je veel persoonlijke begeleiding, het hbo richt zich meer op je zelfstandigheid. 

Hoe is de opstap naar het hbo vanuit het mbo?

Je krijgt redelijk veel vrijstelling, dat biedt studieverlichting op verschillende vlakken. De studiedruk is minder als je een passend mbo-opleiding hebt gevolgd. Op het mbo kunnen we je ook voorbereiden op het hbo, zo geven we je bijvoorbeeld tips bij het maken van een verslag. Want hoe wordt zo’n verslag op het hbo bijvoorbeeld beoordeeld?

Welke voordelen hebben havisten op het mbo?

We zien vaak dat havisten de leerstof makkelijker begrijpen en dat ze bij onderzoeksstages een streepje voor hebben. Soms kun je ook vrijstellingen krijgen op het mbo (check dit altijd bij de opleiding van jouw keuze) en het staat ook mooi op je cv. Maar het grootste voordeel: het geeft je de kans om je te verdiepen in specifieke interesses. Onze vakdocenten inspireren je en helpen je op weg. 

Welk advies wil je havo studiekiezers meegeven als ervaringsdeskundige? 

Maak je havo af als je het kunt. Daarna maakt het niet uit welke keuze je maakt, zolang je je hart maar volgt. Het mbo of hbo: het ene is niet meer waard dan het andere zolang je maar weet waar je heen wilt en wat je er mee wilt doen. Bezoek open dagen op het mbo én hbo en loop ook eens een dag mee. Dan kun je een goede keuze maken. Maar.. geef het mbo zeker een kans!

Jonge man kijkt uit over een natuurgebied in Afrika

Van havo naar mbo: iets voor jou?

Leer jij graag door te doen en wil je meer praktijkgericht leren? Of twijfel je of je nu al naar het hbo wil gaan? Dan past het mbo misschien wel bij jou. Op het mbo volg je veel praktijklessen en doe je projecten voor echte opdrachtgevers. Ook heb je (buitenlandse) stages waardoor je snel werkervaring op doet. Met een overgangsbewijs naar havo-4 of havo-5 of een havo-diploma, kun je starten op het mbo.

5 redenen om te kiezen voor het mbo na de havo

Leren door te doen tijdens stages en praktijklessen
Je pakt projecten op voor echte opdrachtgevers
Je leert skills in de vakrichting die jij leuk vindt
Je hebt een voorsprong als je toch wilt doorleren op het hbo
Je wordt persoonlijk door ons begeleid