Water- en groenbeheer

Werken en leren tegelijk in de watersector.

Werken in de watersector

Nieuwsgierig naar hoe belangrijk water voor ons is? Dan is deze opleiding iets voor jou! Je leert bijvoorbeeld hoe je overstromingen voorkomt, hoe je beken, sloten of dijken onderhoudt. Deze opleiding is een bbl-opleiding, waarbij je één dag in de week naar school gaat en minimaal 2 dagen in de week werkt in het werkveld.

Water- en groenbeheer leid je op tot (meewerkend) voorman, toezichthouder, onderhouds- en cultuurtechnisch medewerker. De opleiding sluit aan op de dagelijkse beroepspraktijk. Afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring duurt de opleiding maximaal 3 jaar, eventueel is een versneld traject mogelijk.

Water- en groenbeheer

Opleidingsdetails

Niveau: 3
Leerweg: bbl
Duur:
3 jaar (Niveau 3)
Crebo: 25620

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

Algemene informatie

De opleiding volgt 3 sporen:

 • Een vakgericht deel, met vakken als natuurvriendelijke oevers, waterveiligheid en waterkeringen. Daarbij maken we veel gebruik van excursies en praktijklessen.
 • Een algemeen vormend deel waarin we je voorbereiden op je examen rekenen en Nederlands.
 • Een keuzedeel waarin je vakken kunt kiezen om je kennis en vaardigheden te verbreden of verdiepen. Of om beter voorbereid te zijn op doorstromen naar een opleiding op een hoger niveau.

Een deel van de opleiding volg je samen met de opleiding Bos- en natuurbeheer. Hierdoor verbreed je je kijk op het vakgebied.

 • Ecologie, bodem en landschap
 • Ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers
 • Grondwerken en civiele techniek
 • Landmeten en verhardingen
 • Waterkwaliteit en water in de stad
 • Waterkeringen en waterveiligheid

Je krijgt 40 weken per jaar een dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 2 dagen per week in het vakgebied. Erkende bedrijven vind je op stagemarkt.nl (zoek op crebonummer 25620). Kijk goed of het niveau van de werk-/stageplaats hetzelfde is als het niveau van de opleiding die je gaat volgen.

Iedere deelnemer aan een bbl-opleiding is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte opleidingsplek. Uiteraard helpen we hierbij. We werken samen met een groot aantal waterschappen en gemeenten die opleidingsplaatsen aanbieden.

Het is mogelijk om een verkort traject te volgen van deze opleiding, de opleiding duurt dan 2 jaar. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens het welkomstgesprek na je aanmelding. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Uiteraard kun je hier op een open dag ook meer informatie over krijgen.

Met het niveau 3 diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 4, bijvoorbeeld richting Watermanagement of Bos- en natuurbeheer.

Handig om te weten

bbl

Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2023 / 2024 het lesgeld:

 • Niveau 1 of 2 bbl-opleiding: €270,-
 • Niveau 3 of 4 bbl-opleiding: €654,-

Schoolkosten

Naast het lesgeld of het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie.  

Optionele schoolkosten

Optionele schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Bekijk de overige schoolkosten voor deze opleiding (pdf).

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 3

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.