Leefbare stad en klimaat | Yuverta mbo

Leefbare stad en klimaat

Maak de wereld groener en leefbaarder

Opzichter en uitvoerder in de groene ruimte

De niveau-4 opleiding Leefbare stad en klimaat leid je op als opzichter en uitvoerder in de groene ruimte. Je maakt de wereld een beetje groener en leefbaarder. Er is volop werk na deze opleiding én er zijn prachtige carrière mogelijkheden op het vlak van natuur, water en recreatie en hovenier.

Leefbare stad en klimaat

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25617

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Dat kan op verschillende manieren. Bezoek een school tijdens een open dag, schrijf je in voor een meeloopactiviteit of bezoek een voorlichting. Tijdens een voorlichting krijg je meer verdiepende informatie over de opleiding.

 

Wij doen het

Studenten vertellen je meer!

Wij doen het

Studenten vertellen je meer!

Video
Team Groen Yuverta mbo Nijmegen genomineerd voor Onderwijsteam van het Jaar
Video
Wij zijn Yuverta

Algemene informatie

Wil je aan de slag met het klimaat en een stad, dorp of platteland leefbaar maken door natuur in te zetten? De niveau-4 opleiding Leefbare stad en klimaat leid je op als opzichter en uitvoerder in de groene ruimte. Er is volop werk na deze opleiding én er zijn prachtige carrière mogelijkheden op het vlak van natuur, water en recreatie, hovenier en groen en cultuurtechniek

Je leert o.a. adviseren, ontwerpen, leidinggeven en beheerplannen te maken.  Je bent ook praktisch bezig en werkt veel samen. Met deze opleiding ga jij het verschil maken voor een leefbare, duurzame groene leefomgeving.

De opleiding bestaat uit expertlessen, managementvakken en algemene vakken. Je wordt breed opgeleid en kiest zelf waarin jij je wil specialiseren. Je krijgt les over verschillende planten en dieren, groene energie, herbruikbare grondstoffen, inzet van robotica en watersystemen.

Algemene vakken
Je krijgt algemene vakken zoals Taal, Rekenen en LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wilt. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

Je leert o.a. adviseren, ontwerpen, leidinggeven en beheerplannen te maken maar je bent ook praktisch bezig en werkt veel samen. Met deze opleiding ga jij het verschil maken voor een duurzame groene leefomgeving.

De opleiding bestaat uit expertlessen, managementvakken en algemene vakken. Je wordt breed opgeleid en kiest zelf waarin jij je wil specialiseren. Je krijgt les over verschillende planten en dieren, groene energie, herbruikbare grondstoffen, inzet van robotica en watersystemen.

Keuzeprofielen:

Natuur, water en recreatie

(locatie Dordrecht) (Urban Green Development locatie Amsterdam)

Hovenier (locatie Houten/Rotterdam/Rijswijk)

 

 

Wat leer je in de praktijk?
Je loopt bij verschillende bedrijven stage. Als je wilt ook in het buitenland! Je vindt een stageplek op Stagemarkt.

Hier kun je aan de slag als projectleider:

 • de gemeente
 • hoveniersbedrijven
 • grootgroenbedrijven
 • bouwbedrijven
 • waterschappen
 • natuurorganisaties

Diploma op zak?

Doorleren?
Wil je jezelf nog verder ontwikkelen? Met het niveau 4 diploma ben je goed voorbereid op het hbo. Kies bijvoorbeeld voor hbo Urban Green, Land- en Watermanagement, Ecologie, Land&Enviremont Management of Stadsontwikkeling.

 

Handig om te weten

Keuze uit verschillende profielen:
De opleiding Leefbare Stad en klimaat is breed van opzet en leidt jou op tot opzichter en uitvoerder in de groene ruimte. Op de verschillende locaties worden niet alle profielen aangeboden. Na de basis kies je uit één van de profielen:

 • Natuur, water en recreatie (Dordrecht)
  (In Amsterdam ligt het accent op Urban Green Development)
 • Hovenier (Aalsmeer / Dordrecht / Houten / Rotterdam / Rijswijk)

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.239 per jaar (studiejaar 2022 / 2023). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.  

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
 • Diploma vmbo gemengde leerweg 
 • Diploma vmbo theoretische leerweg 
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij je havo-diploma?   

Als jij de havo hebt afgerond, kun je een versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. 

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.

Deze opleiding kun je op verschillende Yuverta locaties volgen. Soms verschilt de mbo-opleiding op deze scholen.

Yuverta mbo Dordrecht

Op de locatie in Dordrecht ligt de focus op natuur, water en recreatie. Bij alle locaties gaat het over groen denken en doen. Vanaf het eerste leerjaar werk je in projectvorm.

Yuverta mbo Rotterdam en Yuverta mbo Rijswijk

Kies je voor deze school? Dan kies je vooral voor groen, zoals hovenier.

Yuverta mbo Amsterdam en Aalsmeer

In Amsterdam volg je meer Urban Green, daar ben jij straks de groene denker en doener, die mensen weet aan te sturen in projecten. Wij werken in de tweede en derde leerjaar veel in projecten na een wat theoretischer eerste jaar.

Yuverta mbo Houten

De opleiding op de locatie in Houten is geheel gericht op hovenier, je wordt opgeleid tot opzichter en uitvoerder bij bijvoorbeeld hoveniers- en grootgroenbedrijven.