Dier en management | Yuverta mbo
mbo opleiding dier en management

Dier en management

Je kennis over dieren combineren met ondernemen?

Dier en management

Met deze niveau 4-opleiding zijn dieren én het bedrijf bij jou in goede handen! Je leert alles over dierverzorging, voortplanting, voeding, trainingsleer, dierengedrag en communicatie. Ook het werken met mensen én ondernemen staan centraal. Met je diploma kun je een eigen bedrijf starten of werken bij een praktijk. Of leer door op het hbo!
 
 
 

Ontdek de opleiding

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bol
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25730

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Dat kan op verschillende manieren. Bezoek een school tijdens een open dag, doe een les mee op het mbo óf krijg een rondleiding op school. Tijdens een voorlichting krijg je meer verdiepende informatie over de opleiding.

Algemene informatie

Wil jij je kennis over dieren combineren met ondernemen? Met deze niveau 4-opleiding zijn dieren én het bedrijf bij jou in goede handen! Je leert alles over dierverzorging, voortplanting, voeding, trainingsleer, dierengedrag en communicatie. Ook het werken met mensen én ondernemen staan centraal. Met je diploma kun je een eigen bedrijf starten of werken bij een praktijk. Of leer door op het hbo!

Het is een afwisselende opleiding. In het begin van je opleiding staan dieren centraal in de praktijklessen. Daarnaast is er aandacht voor vaardigheden als samenwerken, presenteren en leiding geven. De praktijklessen zijn gericht op:

 • Gedrag en trainingsleer
 • Gezondheid en welzijn
 • Voortplanting en fokkerij
 • Voeding en verzorging
 • Huisvesting en hygiëne
 • Bedrijfsmatig dieren houden
 • Voorlichting en educatie
 • Ondernemen

We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.

Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25730, ‘Bedrijfsleider dierverzorging’.

 • Leiding geven in een dierenspeciaalzaak, pension, kennel, asiel, kinderboerderij of dierentuin
 • Je eigen bedrijf starten, zoals een hondenuitlaatservice
 • Werken in een trainingscentrum voor dieren

Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Met je niveau 2-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 3. 

Met je niveau 3-diploma kun je beginnen aan een mbo-opleiding op niveau 4.

Ben je klaar met de niveau 4-opleiding? Dan kun je doorstuderen op het hbo! Denk bijvoorbeeld aan opleidingen als Diermanagement, Veehouderij of Docent Recreatie- & Gezelschapsdieren.

Wij doen het

Studenten vertellen je meer!

Wij doen het

Studenten vertellen je meer!

Student vertelt
Quincy deelt zijn ervaring met de opleiding
Video
Zilver voor dierstudent Tessa
Video
Talent laten zien bij Skills Heroes
Video
Wij zijn Yuverta

Handig om te weten

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 1.239 per jaar (studiejaar 2022 / 2023). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

Schoolkosten

Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.  

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4 

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
 • Diploma vmbo gemengde leerweg 
 • Diploma vmbo theoretische leerweg 
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

Heb jij je havo-diploma?   

Als jij de havo hebt afgerond, kun je mogelijk versneld de opleiding volgen. Informeer hierover bij de school van jouw keuze. Tijdens het welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken. 

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen.

Deze opleiding kun je op verschillende scholen volgen. Soms verschilt de mbo-opleiding op deze scholen. Heb je interesse in deze opleiding? Ga dan vooral eens kijken op de verschillende locaties.