omhoog
Yuverta vmbo Utrecht

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta vmbo Utrecht volg je één van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgericht leerweg (vmbo basis)

  Met je vmbo-basis diploma kun je naar een mbo-opleiding op niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Na vmbo kader kun je een mbo-opleiding op niveau 3 volgen. Soms kun je ook beginnen aan een niveau 4-opleiding.

 • Gemengd leerweg (vmbo gl)

  Met je diploma kun je naar alle mbo-opleidingen op niveau 3 en 4.

Vakken

Net als op andere scholen krijg je bij ons vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde, natuur- en scheikunde, biologie, mens en maatschappij en Duits (alleen bij vmbo gl). Ook krijg je bij ons Spaans. Omdat we een groene school zijn leer je bij ons ook veel over dieren, bloem, natuur, voeding, techniek en outdoor. Dat doe je niet alleen met theorie, maar vooral door te doen!

Workshops Praktijk (WSP)

Leren door te doen. In de eerste en tweede klas volg je WSP. Deze praktijklessen hebben allemaal te maken met groen. Je leert bijvoorbeeld over bloem, food of dieren. De lessen zijn opgedeeld in blokken van een aantal weken en wisselen per periode, zodat je steeds iets anders doet. Samenwerken staat centraal tijdens deze lessen.

Bij ons leer je meer van de wereld kennen

Bij Yuverta vmbo Utrecht willen we dat je meer van de wereld leert dan alleen Nederland. Bij verschillende vakken leer je de wereld pas echt kennen. Je leert wereldgerechten maken tijdens de kooklessen. Ook leer je van alles over planten en bloemen, die niet in Nederland groeien. Bij maatschappijleer hebben we het over de verschillende culturen. En zelfs tijdens dierverzorging leer je waar de dieren oorspronkelijk vandaan komen en wat dat voor effect heeft op de verzorging.

Onderbouw

In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt. Het vak Spaans wordt bij ons vanaf het eerste leerjaar gegeven in de kaderberoepsgerichte- en gemengde leerweg. Leerlingen in basisberoepsgerichte leerweg volgen geen Spaans. Aan het einde van leerjaar 2 word je geplaatst in de leerweg die het beste bij je past.

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo of havo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen. Hier volg je naast algemene vakken, een beroepsgericht programma. Dat gaat dan bijvoorbeeld over gezond eten, milieu, natuur en recreatie, zorg voor dieren, water en energie.

Omdat duurzaam denken en doen steeds belangrijker wordt, besteden we daar ook aandacht aan. Belangrijk om te weten is dat de toelatingseisen voor de gemengde leerweg hetzelfde zijn als voor de theoretische leerweg. Je doet hetzelfde schriftelijke examen, dat bestaat uit vijf algemene vakken en één beroepsgericht vak. In het beroepsgerichte vak doe je ook stage-ervaring op.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn