omhoog
Yuverta vmbo Klaaswaal

Meerjarige groenten

Meerjarige groenten uit onze proeftuin

Op ons terrein hebben wij een proeftuin. Je kunt hier letterlijk fruit, noten, bessen, bloemen en groenten proeven. Maar ‘proeven’ betekent ook: uitproberen hoe dingen groeien en bloeien.

We verbouwen ook meerjarige groenten. Dit zijn planten die meer dan twee jaar oud worden en waarvan je de bladeren, stelen, scheuten, bloemen en wortels kunt eten. Je kunt de eetbare delen van de plant eraf halen zonder dat hij sterft. De volgende keer kun je er dan weer van plukken. Denk maar aan de vruchten van een aardbeienplant. Maar wist je dat je ook de bladeren kunt gebruiken in een salade of soep? Als je wil weten waar je de plant kardoen voor kan gebruiken, kijk dan hier: kardoen.

Meerjarige groenten hebben veel voordelen:

1.       De planten leven lang (asperges wel 20 jaar). Hierdoor hoef je de planten niet zo vaak te vervangen en de grond te bewerken. Zo blijft de structuur van de grond hetzelfde en dat is weer goed voor het leven in de bodem.

2.       De planten hebben meer mineralen en vitaminen dan eenjarige groenten. Dat komt omdat ze de tijd hebben om veel wortels te maken die ook groter kunnen groeien. Zo kunnen ze veel voedingstoffen uit de bodem halen.

3.       Sommige meerjarige groenten kun je al vroeg oogsten. In april zijn de daslook, rabarber en asperges al eetbaar. Eenjarige groenten (bijvoorbeeld broccoli en tomaat) kun je pas veel later oogsten.

4.       Meerjarige groenten staan ieder jaar in bloei. Dat is fijn voor insecten en het staat ook mooi in de tuin. Bovendien beschermen ze de zwakkere eenjarige planten (die geen bloemen hebben) tegen insecten, omdat die nu naar de meerjarige groenten gaan. 

Delen
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • WhatsApp
  • LinkedIn