omhoog

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta vmbo Amersfoort volg je één van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Met je diploma vmbo-b kun je naar een mbo-opleiding op niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Met je diploma vmbo-k kun je naar een mbo-opleiding op niveau 3 en soms ook naar niveau 4.

 • Gemengde leerweg (vmbo gl)

  Met je vmbo-gl diploma kun je naar alle mbo opleidingen op niveau 3 en 4.

  Het is mogelijk om examen te doen in een extra theorievak. Dan moet je natuurlijk wel goede cijfers halen en het gaat altijd in overleg met school. Je diploma kan dan na het examen omgezet worden in het vmbo-diploma theoretische leerweg.

Vakken

Je krijgt de verplichte theorievakken, zoals Nederlands, wiskunde, Engels en biologie. We zijn een groene school. Daarom leer je bij ons ook veel over dieren, bloem, natuur, voeding en techniek. Dat doe je niet alleen met theorie, maar vooral door te doen! In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Met een moeilijk woord noemen we dit gepersonaliseerd. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt.

Onderbouw

In de onderbouw krijg je beroepsoriënterende vakken en praktijkvakken. Dit noemen we de carrousel. Je krijgt dit elke week. Tijdens deze lessen maak je kennis met verschillende doe-vakken en je leert hier van alles over de vakken bloem, groen, dier, koken en techniek. Samenwerken staat centraal binnen alle thema’s. Natuurlijk is het ook een mooie kans om te kijken waar jouw talenten en interesses liggen!

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen.

Themaklassen

Je hobby op school, dat is mooi. Bij ons kun je kiezen voor de theaterklas, kookklas of paardenklas. Naast alle andere vakken heb je elke week een ochtend of middag voor de themaklassen. Dat betekent dat je met jouw keuze van alles leert over wat je echt leuk vindt. Het is ook goed om met leerlingen uit andere klassen in een groep te zitten. Zo leer je met anderen samenwerken en heb je plezier met elkaar.

Theaterklas

Vind je het heerlijk om op een podium te staan? Speel je graag een rol of maak je muziek? Of wil je zingen en dansen? Dan ben je op je plek! Kom en volg dan onze theaterklas.

Hoe werkt de theaterklas?

De theaterklas wordt binnen het vaste schoolprogramma aangeboden. Binnen dat vaste programma volg je een aantal uur per week theaterklas. De eerste twee leerjaren maak je kennis met de verschillende theatervakken. In het derde leerjaar kies je 2 vakken waarin je je verdiept. Het vierde leerjaar is het examenjaar. Dan presenteer jij je eindstuk. Voor de theaterklas kom je auditie doen voor een plekje. Je kunt dan laten zien dat je talent hebt en dat je ook nog eens durft! De auditie maakt deel uit van aanname in de theaterklas. Aan de theaterklas zijn extra kosten verbonden omdat leerlingen regelmatig workshopdagen hebben van allerlei artiesten uit het vak en er voorstellingen bezocht worden.

Wat leer je er allemaal?

Je kunt je in de theaterklas helemaal uitleven. Met vakken zoals dansexpressie, drama, muziek en theatertechniek kun jij je passie volgen. Vorig jaar heeft de theaterklas de musical Beauty and the Beast op de planken gebracht. Een fantastische voorstelling vol zang, dans en muziek. Dit kun jij volgend jaar ook!

Ben je klaar met de theaterklas, dan kun je verder leren aan een mbo opleiding gericht op theater of de havo voor muziek en dans, maar ook naar alle andere sectoren van het mbo en soms havo.

Workshops

In de theaterklas volg je minimaal 3 workshops per jaar, bijv. over ritme, rap en allerlei dansvormen, spel, drama etc. Regelmatig worden deze workshops gegeven door bekende artiesten uit de wereld van de musical en tv. Wat natuurlijk supergaaf is!

Belangrijk om te weten

De theaterklas maakt deel uit van het vaste programma. Er wordt een theaterbijdrage gevraagd en hiermee worden voorstellingen betaald en de inhuur van extra vakmensen voor de workshops. Na het succesvol afronden van de theaterklas krijg je een theaterklas certificaat, naast je vmbo- of mavo-diploma. Aanmelden voor de doe-auditie-middag doe je via het formulier waarmee je je aanmeldt voor de theaterklas.

Lees meer

Kookklas

Vind je het leuk om te koken? Wil je alles te weten komen over waar het eten vandaan komt? En alles leren over voeding en gezondheid? Dan zit je goed bij Wellant vmbo en mavo!  

Hoe werkt de kookklas?  

De kookklas wordt binnen het vaste schoolprogramma aangeboden. Je volgt dus gewoon het vaste vmbo- of mavoprogramma. Elke week wordt een vast gedeelte (dagdeel) gereserveerd voor de kookklas. Je krijgt theorielessen. En je volgt praktijklessen.

Wat leer je er allemaal?  

Je leert alles over waar ons voedsel vandaan komt. Hoe het groeit en bloeit. En waarom het belangrijk is om goed en gezond te eten. Je kunt zo je schooltijd combineren met iets dat je echt leuk vindt. Je gaat een superleuke tijd tegemoet.  

Belangrijk om te weten

De kookklas maakt deel uit van het reguliere programma. Er wordt van je ouders wel een extra bijdrage gevraagd voor de kookklas. De kosten bedragen zo'n 100 euro per jaar, maar verschilt per jaar. De kookklas maakt geen onderdeel uit van je examen maar je krijgt naast je vmbo- of mavo-diploma wel een kookklascertificaat.

Lees meer

Paardenklas

Gek op paarden? Kom dan eens kijken bij Yuverta vmbo Dordrecht. Wij hebben de paardenklas. Dat maakt naar school gaan echt leuk!

Hoe werkt de paardenklas?  

Je doet gewoon het vmbo of mavo met vakken als Nederlands, Engels en aardrijkskunde. Daarnaast heb je elke week een ochtend of middag voor de Paardenklas. Van paardrijden tot verzorgen. Je krijgt praktijklessen op een manege in de buurt. Met rijlessen van een deskundig instructeur. En als je al kunt paardrijden, worden de lessen daarop aangepast. Daarnaast leer je omgaan met paarden en leer je alles over onder andere de verzorging en de voeding.

Belangrijk om te weten  

De paardenklas maakt deel uit van het reguliere programma. Er wordt van je ouders wel een extra bijdrage gevraagd voor de paardenklas. De kosten bedragen 190 euro per jaar. De paardenklas maakt geen onderdeel uit van je examen maar je krijgt naast je vmbo- of mavo-diploma wel een extra certificaat.

Samenwerking manege Filip Dros

Al de praktijklessen vinden plaats bij manege Filip Dros. Op deze prachtige manege rijd en werk je met echte kwaliteitspaarden. Benieuwd? In deze video maak je alvast kennis met de manege. 

Lees meer


Begeleidingsteam

Je eerste aanspreekpunt is altijd je mentor. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je coach met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen.  

Als je achter dreigt te raken bij de vakken Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen, dan krijg je extra ondersteuning. Hiervoor hebben wij hulpuren. Een docent kijkt welk onderdeel jij moeilijk vindt en begeleidt je hierbij. Doordat dit in kleine groepen gebeurt, is er meer aandacht voor jou.

Dyslexie en dyscalculie 

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Heb je moeite met rekenen? Dan heb je misschien dyscalculie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie of dyscalculie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie of dyscalculie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd, een tekst met een groot lettertype of de tekst via een koptelefoon. Onze Remedial Teacher bepaalt samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is.

Faalangst 

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan. 

Stage  

Tijdens stage doe je werkervaring op. Je kunt dat wat je op school al hebt geleerd, in praktijk brengen. In de bovenbouw loop je stage bij bedrijven waar jouw interesses liggen. Bijvoorbeeld bij een bakkerij, bloemist, dierenwinkel, hovenier, kinderboerderij, tuincentrum of licht- & geluidbedrijf. Zo doe je ervaring op en kun je kijken of dat werk bij jou past.

Projecten

Naast het leren met de iPad kun je ook leren door iets te onderzoeken en opdrachten uit te voeren. Naast de gewone lessen werk je voor een aantal vakken daarom samen in projecten. Hoe kom je bijvoorbeeld aan schoon drinkwater, uit hoeveel procent water bestaat je lichaam en welke dieren leven er in het water? Tijdens projecten leer je ook werken aan PowerPoints, video's en fotopresentaties.

Na Yuverta vmbo Dordreacht: doorstroom naar alle sectoren in het mbo

Wat veel mensen niet weten is dat je na onze vmbo-opleidingen kunt doorstromen naar alle sectoren in het mbo. Ga je na vier jaar Groen dus liever een opleiding doen in één van de sectoren Techniek, Zorg & Welzijn, of Economie? Dat kan gewoon. En met een diploma vmbo-tl/mavo kun je ook doorstromen naar de havo.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp