omhoog
Yuverta vmbo Den Haag-Madestein

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta vmbo Den Haag-Madestein volg je een van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Met je vmbo-basis diploma kun je naar een mbo-opleiding op niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Na vmbo kader kun je een mbo-opleiding op niveau 3 volgen. Soms kun je ook beginnen aan een niveau 4-opleiding.

 • Gemengde leerweg (vmbo gl)

  Met je diploma kun je naar alle mbo-opleidingen op niveau 3 en 4.

 • Theoretische leerweg (vmbo tl)

  Met je diploma kun je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. Ook kun je doorleren op de havo.


Vakken

Net als op andere scholen krijg je bij ons vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde, NASK (natuur- en scheikunde), biologie en mens & maatschappij (alleen bij gl).

Praktijkvakken

Leren door doen. In de eerste en tweede klas volg je praktijklessen. Deze lessen hebben allemaal te maken met groen. De lessen zijn opgedeeld in blokken van een aantal weken en wisselen per periode, zodat je steeds iets anders doet. Samenwerken staat centraal tijdens deze lessen.

Themaklassen

Naast het volgen van de reguliere programma's kun je ook themaklassen volgen door te kiezen voor de paardenklas, de kookklas of voor technologie & toepassing. Je krijgt dan drie uur per week les waarin je alles leert over wat jij echt leuk vindt.

Onderbouw

In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt.

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen. Doe je tl dan volg je, in plaats van een beroepsgericht vak, een extra algemeen vak. Volg je de gl of tl, dan maak je ook een sectorwerkstuk.

Kleine, veilige school 

Yuverta vmbo Den Haag-Madestein is een kleine en veilige school met ongeveer 370 leerlingen. Je voelt je er snel op je gemak. Onze docenten kennen alle leerlingen. En de leerlingen kennen alle docenten. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Begeleiding

Je eerste aanspreekpunt is altijd je mentor. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je mentor met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen.

Extra begeleiding

Als je extra begeleiding nodig hebt, dan hebben we een team leerling ondersteuning, dat je kan doorverwijzen naar specialisten die jou extra hulp kunnen bieden. Mocht je problemen hebben waar je zelf niet uitkomt, dan kun je altijd terecht bij je mentor. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de vertrouwenspersonen binnen de school of naar de schoolmaatschappelijk werkster. Meer informatie over begeleiding kunt u lezen in school ondersteuningsprofiel.

Lwoo

Bij Yuverta vmbo Madestein bieden we leerwegondersteunend onderwijs aan. Bijvoorbeeld als je extra ondersteuning nodig hebt om een diploma te halen. Je kunt lwoo tijdens de lessen krijgen, maar ook buiten lestijd of buiten de school. Lwoo-leerlingen zitten vaak in kleinere klassen. Afhankelijk van testgegevens krijgen leerlingen wél of geen lwoo-indicatie. De docent van de basisschool kan hierin adviseren. 

Dyslexie 

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd, een tekst met een groot lettertype of de tekst via een koptelefoon. Wij bepalen samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is. 

Faalangst

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan. 

Veiligheid in en om de school 

We vinden het belangrijk dat jij je thuis voelt. Daarom nemen we maatregelen tegen agressie, geweld, seksuele intimidatie en discriminatie. Maar we willen ook dat je daar zelf aan meewerkt. Zo blijft het voor iedereen prettig. 

We zorgen dat de gebouwen en de materialen waarmee je werkt aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er met jou en je spullen vrijwel niets kan gebeuren. Voor je persoonlijke spullen, zoals de schooltas en mobieltje, hebben we een kluisje waarin je alles veilig op kunt bergen. Ook hangen er op een aantal belangrijke punten in school camera's, om alles in de gaten te houden. 
We houden ons op school ook aan een pestprotocol. Lees hier het document

Certificaat 'veilige school' 

We gaan voor een veilig en goed schoolklimaat. Een aantal Haagse scholen, waaronder Yuverta vmbo Den Haag-Madestein, mag zich een veilige school noemen. Wij hebben van de gemeente Den Haag het certificaat 'veilige school' ontvangen. De gemeente heeft deze certificaten ingevoerd als erkenning voor scholen die laten zien hoe zij actief werken aan een veilige school. 

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn