omhoog
Yuverta chr. vmbo Alphen aan den Rijn

Ons onderwijs

Leerwegen op het vmbo

Bij Yuverta chr. vmbo Alphen aan de Rijn volg je één van deze leerwegen:

 • Basisberoepsgerichte leerweg (vmbo basis)

  Een beetje theorie, want zonder theorie geen diploma, maar liever leer je door te doen. Met een BB-diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 2.

 • Kaderberoepsgerichte leerweg (vmbo kader)

  Als je liever in de praktijk bezig bent en het niet erg vindt om ook uit boeken te leren is de KB-richting geschikt voor jou. Met een KB- diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 3 of 4.

 • Gemengde leerweg (vmbo gl)

  Als je graag leert en dit wilt combineren met praktijk is de gemengde leerweg iets voor jou. Het niveau is hetzelfde als dat van de theoretische leerweg (TL). Je doet examen in vijf theoretische vakken en in plaats van een zesde theorievak heeft de gemengde leerweg een extra groen praktijkvak.

  Het is mogelijk om examen te doen in een extra theorievak. Dan moet je natuurlijk wel goede cijfers halen en het gaat altijd in overleg met school. Je diploma kan dan na het examen omgezet worden in het vmbo-diploma theoretische leerweg.

De schoolse vakken

Net als op andere scholen krijg je bij ons vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde, NASK (natuur- en scheikunde), biologie, mens en maatschappij en Duits (alleen bij gl). Naast de wettelijk verplichte vakken krijg je ook godsdienst, ICT en carrousel.

Praktijkvakken onderbouw (carrousel)

Leren door doen. In de onderbouw volg je praktijklessen. Deze lessen hebben allemaal te maken met groen. De lessen zijn opgedeeld in blokken van 12 weken en wisselen per periode, zodat je steeds iets anders doet. Samenwerken staat centraal tijdens deze lessen. Naast het volgen van het reguliere programma kun je ook themaklassen volgen. Klik hier voor meer informatie over onze themaklassen. Vanaf het derde jaar krijg je 6 uur per praktijkles tijdens de Groen+ uren. Bij alle praktijkvakken leer je algemene vaardigheden zoals het goed lezen van de opdracht en samenwerken met medeleerlingen.

Kookklas

Ben je graag aan het bakken of koken? Schrijf je dan in voor de kookklas! Tijdens de carrouseluren ga je gedurende een half jaar koken. Je leert je eigen brood bakken, soep koken, spaghetti, stamppot en risotto maken. Er komen ook regelmatig gastdocenten, bijvoorbeeld een slager of een patissier. Voor de kookklas vragen wij een vrijwillige eigen bijdrage van 80 euro per jaar. Na de eerste 2 jaar stopt de kookklas en kun je verder koken bij het keuzevak ‘Voeding, hoe maak je het?’. 

*Wij proberen alle leerlingen te plaatsen in de kookklas maar dit is rooster technisch niet altijd mogelijk voor de kernklassen. Ook kan er een wachtlijst ontstaan dus zorg ervoor dat je bij aanmelding de kookklas aan vinkt.

Praktijkvakken bovenbouw

Vanaf het derde jaar volg je 4 uur* per week de groene profielvakken. Daarnaast kies je zelf twee vakken per jaar, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor voeding, ondernemen, robotica of bloem en styling. In totaal volg je 8 uur* praktijkles per week. Bij alle praktijkvakken leer je algemene vaardigheden zoals rekenen, het goed lezen van de opdracht en samenwerken met medeleerlingen. Met je diploma ben je goed voorbereid op het mbo. Je kunt doorstromen naar alle sectoren binnen het mbo. Wil je dus na vier jaar groen-onderwijs liever iets met welzijn of economie? Dat kan!


Onderbouw

In de onderbouw ligt de nadruk op je persoonlijke vorming. Je leert actief en zelfstandig te leren. Vanaf leerjaar 1 kijken we hoe jij het beste leert, welke thema’s het beste bij jou passen en hoe zelfstandig je bent. Zodat je op jouw niveau alle kerndoelen van de onderbouw haalt.

Bovenbouw

Hier bereid je je voor op het mbo of havo en volg je het examenprogramma. De school plaatst je in de leerweg die past bij de manier waarop jij het beste leert. Meer praktijk of meer theorie. Afhankelijk van de gekozen leerweg doe je examen in een aantal algemene vakken en jouw vakkenkeuze uit het profiel Groen. Doe je tl/mavo dan volg je, in plaats van een beroepsgericht vak, een extra algemeen vak. Volg je de gl of tl/mavo, dan maak je ook een sectorwerkstuk.

Sportief

Tijdens gym ga je badmintonnen, basketballen en volleyballen maar bij Yuverta kan nog meer! Zo heeft onze school een klimwand, een judomat en een tumblingbaan. De sportdocenten organiseren regelmatig sporttoernooien en elk jaar is er een sportdag.

Begeleiding

Je eerste aanspreekpunt is altijd je coach. Hij of zij kent jou goed en je kunt bij je coach met alles terecht. Maar soms heb je een beetje extra begeleiding of hulp nodig. Dat kan zijn omdat je dyslectisch bent, je niet lekker in je vel zit of omdat je last hebt van faalangst. Gelukkig doen we er alles aan om jou te helpen. Bijvoorbeeld door gesprekken met je te voeren of je een training te laten volgen.

Extra begeleiding

Er zijn verschillende mensen op school die je begeleiden bij jouw ontwikkeling. Naast docenten, coaches en mentoren is het soms prettig om je vragen te stellen aan onze decaan. Als je extra begeleiding nodig hebt, dan hebben we het begeleidingsteam, dat je door kan verwijzen naar specialisten die jou extra hulp kunnen bieden. Zo bieden wij speciale trainingen aan voor leerlingen met faalangst en in het vierde jaar kun je een examenvreestraining volgen. Als je dyslectisch bent, krijg je een dyslexiepasje. Hierop staat hoe de leraren het voor jou makkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld extra tijd krijgen voor het maken van toetsen. Ook werken we met het programma Kurzweil.

Mocht je problemen hebben waar je zelf niet uitkomt, dan kun je altijd terecht bij je coach. Hij of zij zal je doorverwijzen naar de vertrouwenspersonen binnen de school of naar de schoolmaatschappelijk werkster. 

Begeleidingsuren

Onze vestiging maakt ook gebruik van Begeleidingsuren. Wij bieden jou de mogelijkheid gedurende een uur in de week extra ondersteuning te krijgen in de vakken Nederlands, Engels, wiskunde of rekenen.

LWOO

Bij Yuverta vmbo bieden we leerwegondersteunend onderwijs aan. Bijvoorbeeld als je extra ondersteuning nodig hebt om een diploma te halen. In de basisberoepsgerichte leerweg zitten LWOO-leerlingen in kleinere klassen. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Afhankelijk van de criteria (leerachterstanden en IQ) krijgen leerlingen wel of geen LWOO-aanwijzing.

Dyslexie

Heb je moeite met lezen of schrijven? Dan heb je misschien dyslexie. Er zijn speciale testen om dit te onderzoeken. Als dyslexie is vastgesteld, is dat vaak al op de basisschool ontdekt. Voor ons is het belangrijk om te weten of je dyslexie hebt, want dan kunnen we je beter helpen en er extra op letten bij je schoolwerk, huiswerk, toetsen en zelfs je examen. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra tijd of de tekst via een koptelefoon. Onze Remedial Teacher bepaalt samen met jou wat voor jou de beste ondersteuning is.

Faalangst

De meeste leerlingen zijn na een tijdje wel gewend aan een nieuwe situatie. Maar het kan zijn dat je jezelf erg druk blijft maken. Bijvoorbeeld bij een proefwerk, een spreekbeurt, of het stellen van een vraag in de les aan de docent. Dan heb je misschien last van faalangst. Helemaal niet erg, want we hebben speciale trainingen die je helpen daarmee om te gaan.

Veiligheid in en om de school

We vinden het belangrijk dat jij te thuis voelt. Dit doen we onder andere door je te beschermen tegen agressie, geweld, seksuele intimidatie en discriminatie. En daar moet jij ook aan meewerken. Dat is prettig voor jou, maar ook voor anderen.

We zorgen ook dat de gebouwen en de materialen waarmee je werkt aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er met jou en je spullen vrijwel niets kan gebeuren. Voor je persoonlijke spullen, zoals de schooltas en mobieltje, hebben we een kluisje waarin je alles veilig op kunt bergen. Ook hangen er op een aantal belangrijke punten in school camera's, om alles in de gaten te houden.

Lees meer
Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn