omhoog
Yuverta chr. vakroute Ottoland

Ons onderwijs

Leerwegen op vakroute Ottoland

Bij Yuverta Chr. vakroute Ottoland volg je deze leerweg:

 • Vakroute

  Volg jij binnen het vmbo de basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg? Dan kun je bij Yuverta chr. vakroute Ottoland vanaf de derde klas kiezen voor de Vakroute. Je volgt dan een vmbo- én mbo-opleiding (niveau 2) in één. Je hoeft niet over te stappen naar een andere school of locatie en blijft dus in je vertrouwde omgeving. Wil je hier meer informatie over? Neem contact op met onze school. 

De Vakroute is een doorlopende leerlijn waarbij leerjaar 3 en 4 van het vmbo zijn samengevoegd met de mbo-opleiding. Derdejaars vmbo-leerlingen, die starten met een vakrichting binnen de Vakroute, kunnen binnen 3 jaar een mbo-diploma (niveau 2) behalen. Indien nodig kan het vierde jaar gebruikt worden voor het afronden van de opleiding. De leerlingen moeten voldoen aan de eindtermen van het vmbo, maar leggen geen vmbo-examen af. De Vakroute wordt afgerond met het mbo-examen.

Welke route kies jij?

Je kunt binnen de Vakroute kiezen uit drie opleidingen:

Groen, Grond en Infra (Loonwerk)

Overal in Nederland wordt gewerkt aan wegen, dijken, steden en parken. Het zijn verschillende klussen met machines, grond, zand en groen. Denk hierbij aan:

 • grond storten voor de aanleg van een park
 • grond afgraven voor de aanleg van een weg
 • een beschoeiing plaatsen langs een watergang

Als medewerker ben je verantwoordelijk voor het gereedschap, de machines, het bijbehorende onderhoud en de juiste afstelling van de apparatuur. Daarnaast overleg je altijd met opdrachtgevers en collega's.

Wat leer je?

Werken mét en onderhouden van gereedschap en machines zijn belangrijke onderdelen in de opleiding. Maar ook landmeten en uitzetten en je leert van alles over berm- en slootonderhoud. Dit gebeurt niet alleen in theorielessen en workshops, maar ook tijdens praktijklessen en op je leerbedrijf tijdens je stage. Hier kun je de theorie meteen in de praktijk brengen en je verder ontwikkelen. Grote kans dat je hierbij ook je toekomstige werkgever ontmoet.

Na je diploma?

Met een mbo-diploma niveau 2 op zak kun je het volgende gaan doen:

Je begint met de opleiding niveau 3. Dit is belangrijk voor je verdere loopbaan en ontwikkeling.

 • Je steekt de handen uit de mouwen bij een gemechaniseerd loonwerkbedrijf, een weg- en waterbouwbedrijf of machinegroothandel.

Direct aan de slag bij je werkgever? Bespreek dan je doorstroomkansen binnen het bedrijf en de mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen.

Lees meer

Hovenier

Overal worden tuinen en parken aangelegd. Mensen hebben behoefte aan groen om zich heen. Maar steden staan ook vol met gebouwen en wegen. Het is vaak lastig om de natuur de ruimte te geven. Daar ligt de uitdaging voor groenvoorzieners, hoveniers en tuinontwerpers. Als groenspecialist leer je steeds naar groene oplossingen voor een stedelijke omgeving te zoeken. Daarvoor heb je kennis van groen nodig en weet je hoe je een tuin ontwerpt, vormgeeft en onderhoudt. Soms werk je alleen, maar meestal in een team. Als hovenier heb je veelzijdig en afwisselend werk.

Wat leer je?

In deze opleiding leer jij om tuinen en groen aan te leggen en het bijbehorende onderhoud vakkundig uit te voeren. Daarnaast leer je straten en wordt jouw planten- en bodemkennis enorm uitgebreid. Uiteraard komen duurzaamheid, water- en natuurbeheer aan bod. Dit gebeurt niet alleen in theorielessen en workshops, maar ook tijdens praktijklessen en op je leerbedrijf tijdens je stage. Hier kun je de theorie meteen in de praktijk brengen en je verder ontwikkelen. Grote kans dat je hierbij ook je toekomstige werkgever ontmoet.

Na je diploma?

Met een mbo-diploma niveau 2 op zak kun je het volgende gaan doen:

Je kunt je opleiding vervolgen op niveau 3. Dit is heel belangrijk voor je verdere loopbaan en ontwikkeling.

 • Als vakbekwaam hovenier werk je bij een hoveniersbedrijf, of je hebt je eigen hoveniersbedrijf. Je legt tuinen aan bij particulieren en bedrijven en je werkt mee in het onderhoud hiervan.

Direct aan de slag bij je werkgever? Bespreek dan je doorstroomkansen binnen het bedrijf en de mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen.

Lees meer

Melkveehouderij

De Nederlandse melkveehouderij is een belangrijke sector. Nederlandse zuivelproducten hebben in de hele wereld een goede naam. Als modern melkveehouder of agrarisch medewerker maak je gebruik van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Bijvoorbeeld op het gebied van melkwinning, energiegebruik, huisvesting en diergezondheid. Ook kunnen nieuwe producten of diensten het bedrijf een extra impuls geven. Denk aan een kaasmakerij, zorgboerderij of landwinkel.

Wat leer je?

Je leert van alles over gezondheid, huisvesting, klauwverzorging, voeding en melkwinning van koeien. Je leert hoe je ze het best kunt verzorgen zodat ze zo goed mogelijk gaan produceren. Dit gebeurt niet alleen in theorielessen en workshops, maar ook tijdens praktijklessen en op je leerbedrijf tijdens je stage. Hier kun je de theorie meteen in de praktijk brengen en je verder ontwikkelen.

Na je diploma?

Met een mbo-diploma niveau 2 op zak kun je het volgende gaan doen:

Je vervolgt je opleiding op niveau 3. Dit is heel belangrijk voor je verdere loopbaan en ontwikkeling.

 • Je kunt gaan werken bij diverse (melkvee-) bedrijven of als ZZP-er in de melkveehouderij.

Direct aan de slag bij je werkgever? Bespreek dan je doorstroomkansen binnen het bedrijf en de mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen.

Lees meer

 

Wat leer je?

Je gaat direct aan de slag. Hierdoor doe je zoveel mogelijk praktijkervaring op. Zo leer je samenwerken, plannen, organiseren en leer je welke houding je nodig hebt voor je werk. Je doet vakkennis, vakvaardigheden en ervaring op tijdens de lessen, de bedrijfsbezoeken en tijdens stage. Hier pas je de theorie direct toe. Een coach ondersteunt je tijdens het volgen van je opleiding.

Naast praktijkgerichte vakken krijg je algemene theoretische vakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels (Anglia), loopbaan en burgerschap. Ook bieden we de cursus basisveiligheid (VCA) aan. Het hergebruik van materialen en duurzaam landschapsbeheer komen uiteraard aan bod in de opleidingen.

Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn