Op dinsdag 23 januari 2024 organiseert Yuverta mbo Boxtel de jaarlijkse bedrijvendag. Speciaal voor alle stagebedrijven én andere relaties als dank voor de betrokkenheid bij onze school! Er is op deze dag voor iedere opleiding uit ons uitgebreide aanbod een passend programma.
Hieronder vindt u het programma van dinsdag 23 januari 2024.
Programma
13:00 Inloop met koffie en thee
13:15 Officiële opening Bedrijvendag
13.30 Start Workshopronde 1
14:15 Pauze en wissel
14:30 Start Workshopronde 2
15:15 Bourgondische BBQ/Borrel
16:00 Einde
Keuze uit de volgende workshops/gastlessen:
13.00 Veehouderij
Programma
13:00 Inloop met koffie en thee
13:15 Officiële opening Bedrijvendag
13.30 Start Workshopronde 1
14:15 Pauze en wissel
14:30 Start Workshopronde 2
15:15 Bourgondische BBQ/Borrel
16:00 Einde
Keuze uit de volgende workshops/gastlessen:
1. Agro-influencer Bram Romme inspireert
Holy Cow: zo betrek je je omgeving! Wat zijn de do's en don'ts om de veehouderij en jouw bedrijf in de spotlights te zetten? Deze jonge enthousiaste melkveehouder geeft tips vanuit zijn HAS-onderzoek over communicatie en imago in de veehouderij en onthult zijn geheim van zijn vele Youtube- en TikTok-volgers op HolyCowNL.
2. De toekomstige varkensfokkerij
Topigs deelt in deze workshop inzichten over de toekomstige varkensfokkerij. Wat zijn de trends en ontwikkelingen op de Nederlandse en internationale markt?
3. 200.000 kg levensproductie door Jos Knoef
De familie Knoef is bekend van de vele melkkoeien die 100.000 kg hebben geproduceerd. Zij waren de eerste in Nederland met een koe van 200.000 kg melk. Wat is hun geheim?
4. Bedrijfsovername door BAJK
De eerste stappen bij een bedrijfsovername in de Veehouderij. In welke fase zit jij? Welke stappen mag je niet over het hoofd zien. In deze workshop krijg je inzichten waar je misschien nog niet eerder aan gedacht had.
5. Onafhankelijk stieradvies door oud student
Oud-student Daan van Grinsven vertelt over zijn werk bij Peek & van der Kroon. Dit fokkerij adviesbureau kent geen commerciële binding met partijen die stierensperma of genetica verkopen. Hun eigen ontwikkelde stieradviesprogramma, genaamd M84U, helpt uw bedrijfsrendement te verhogen.
6. Laat je inspireren door the Pig Story
The Pig Story is onderdeel van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en richt zich op het vertellen van het verhaal van de varkenshouderij vanuit varkenshouders. Hoe pakken zij dit aan en hoe kun jij hiervan profiteren of misschien wel zelf aan deelnemen? The Pig Story is het platform met veel info over de sector. Wat kan the Pig Story voor jou en de sector betekenen?
7. Levensduur; de juiste balans tussen vaarzen en 'oude' koeien?
Levensduurexpert Willem van Laarhoven van Valacon neemt je mee in het thema Levensduur. Dit is zowel in de praktijk als in de maatschappij een belangrijk thema. In deze workshop kijken we naar praktische tips voor het verduurzamen van je bedrijf zonder grote investeringen.
8. Bodempracticum in het Bodemlab*
Ga aan de slag in ons bodemlab en krijg een kijkje in wat ons Practoraat Duurzaam Bodembeheer voor u kan betekenen. Het practoraat helpt het onderwijs in Boxtel te innoveren langs de lijn van duurzaam bodembeheer. De studenten leren er onderzoek te doen naar de staat van de bodem en oplossingen te bedenken om de vitaliteit van de bodem te verbeteren. In de workshop gaan we aan de slag met de analyse van het bodemvoedselweb. We gebruiken hiervoor monsters uit ons mulch-project.
9. Het belang van goed ruwvoer
Antoon Verhoeven van Limagrain neemt je in deze workshop mee in de monitoring van de gewasontwikkeling van mais.
10. Stikstof en de Omgevingswet> Stof tot nadenken!
Hoe zit het ook alweer? Docent en bedrijfsadviseur Toon Kollenburg neemt je mee in het stikstof dossier en nieuwe inzichten hierbij. Ook de nieuwe omgevingswet in relatie tot de veehouderij komt kort aan de orde.
11. Denk mee met het Onderwijsprogramma Veehouderij
Hoe is het huidige onderwijsprogramma Veehouderij opgebouwd? Wat zijn hierbij de harde eisen en wat kan gewijzigd worden? Het onderwijs voor de opleiding Veehouderij is altijd in ontwikkeling net als de sector zelf. Wij gaan graag met jullie in gesprek over de kansen en mogelijkheden voor het toekomstige agrarische onderwijs.
BONUS PROGRAMMA 16 uur: Master Milo bekende vlogger en Youtuber
Met ruim 750 duizend volgers is deze Brabander inmiddels al 17 jaar bekend om zijn technische creaties. Speciaal voor onze studenten van Loonwerk en Techniek verzorgt deze influencer een workshop en meet en greet tijdens de jaarlijkse bedrijvendag voor 2e en 3e jaars.
Programma
15:30 Inloop koffie en officiele opening door studenten
16.00 Opening en speciale workshop Master Milo
16:45 Pauze en wissel
17.00 Start Workshopronde 2
17:45 Bourgondische BBQ
18:45 Einde programma
U heeft keuze uit de volgende workshops/gastlessen:
1. Mastermilo bekende vlogger en youtuber
Speciale workshop en meet and greet met deze bekende influencer.
Met ruim 750 duizend volgers is deze Brabander inmiddels al 17 jaar bekend om zijn technische creaties.
2. Bedrijfspresentatie Tobroco Giant
Over elektrificering en hun avonturen in de VS
3. Landbouwtechniek, je kunt er meer mee dan je denkt.
Bofram neemt ons mee in de wereld van grondboringen en duurzaamheid en de hoe de technieken uit de landbouwmechanisatie worden toegepast bij de machinebouw. Kortom: Veel afwisseling en (doorgroei) mogelijkheden.
4. Precisielandbouw en GPS
Vantage Agrometius deelt graag hun jarenlange ervaring over de toepassingen van precisielandbouw en ontwikkelingen hierbij binnen onze sector.
5. Verzekeringen
Praktische zaken over het werken met stagiares. Aansprakelijkheid bij stage en andere situaties. Door Yuverta verzekeringsloket.
6. Bodempracticum in het Bodemlab*
Ga aan de slag in ons bodemlab en krijg een kijkje wat ons Bodempractoraat voor u kan betekenen. Het practoraat helpt het onderwijs in Boxtel te innoveren langs de lijn van duurzaam bodembeheer. De studenten leren er onderzoek te doen naar de staat van de bodem en oplossingen te bedenken om de vitaliteit van de bodem te verbeteren.
7. Welke (loonwerk)keuzes maakt Yuverta en waarom?
Binnen Yuverta worden keuzes gemaakt die invloed hebben op ons onderwijs. Wil je weten wat de gedachte erachter is, heb je vragen of advies? Haak aan bij deze workshop over o.a. ‘de nieuwe opleiding Loonwerk 24/25’, het stagemodel en de mogelijkheden voor van gecombineerde leerweg.
8. Omgaan met studenten met een ontwikkelingsuitdaging.
Niet alle studenten leren op dezelfde manier. Docenten krijgen in hun opleiding handvatten om te werken met studenten die bijvoorbeeld adhd, dyslexie of autisme hebben. Stagebegeleiders van studenten hebben deze kennis vaak niet. Heb jij hier vragen over of wil je hier hulp bij: kom naar deze workshop!
Programma
18:00 Bourgondische BBQ
18.45 Start Workshopronde 1
19:30 Pauze en wissel
19:45 Start Workshopronde 2
20:30 Netwerkborrel
21:00 Einde
U heeft keuze uit de volgende workshops/gastlessen:
Klimaatverandering heeft grote invloed op de stedelijke omgeving. We zien dit al terug in de hedendaagse flora en fauna. Is het tijd om ook een verandering te brengen in het gangbare plantensortiment?
Water in een tuin is van onschatbare waarde voor zowel de natuur als de mensen zelf. Een ideale combinatie is dan de zwemvijver. Wat is een zwemvijver en wat zijn de mogelijkheden.
Planten zijn voor veel groeivoorwaarden afhankelijk van de bodem waarin zij groeien. Als de groeiruimte beperkt is, worden er meer eisen aan de bodem gesteld. Het werken met substraten biedt hiervoor een oplossing.
Met Bokashi kun je organisch restmateriaal omzetten tot een rijke bodemverbeteraar. Hierbij maken we gebruik van de eeuwenoude techniek fermentatie. Steeds meer groenbeheerders kijken naar de mogelijkheden van bokashi. Ook iets voor u?
Daktuinen, verticale tuinen, binnentuinen en plantenbakken zijn allemaal oplossingen voor de beperkte ruimte in de stedelijke omgeving. In deze kleine groeiruimte kunnen we niet terugvallen op een natuurlijke waterhuishouding. In deze workshop maakt u kennis met verschillende irrigatiesystemen en nieuwe innovaties.
Lightpro heeft een lijn van 12 volt tuinverlichting op de markt gebracht. Tijdens de workshop wordt dieper in gegaan op de producten en de mogelijkheden hiervan. Ook worden o.a.de voordelen van het gebruik van 12V besproken.
André Evers heeft een methode ontwikkeld waarbij, d.m.v. bevriezing, de Japanse Duizendknoop wordt aangepakt. Tijdens de workshop geeft hij uitleg over de werking van deze methode. Ook bespreekt hij zijn ervaringen en de resultaten van het onderzoek naar deze methode.
Ronald Houtman geeft een workshop over de teelt en de aanplant van verschillende gewasgroepen, cultivars uit eigen kweek, klimaatbestendig sortiment en ‘De juiste plant op de juiste plaats’.
9. GardenTS Designmortel voor de tuin.
Designmortel ™ is een product met een scala aan mogelijkheden. Voor zowel binnen- als buitenmuren, waterdicht en vorstbestendig en uiteraard in verschillende kleuren te verkrijgen. We vertellen u er graag meer over tijdens de uitgebreide workshop.
Er worden tijdens de bedrijvendag workshops en lezing verzorgd vanuit het Practoraat Duurzaam Bodembeheer. Denk aan de lezing Bokashi en het doen van proeven in het Bodemlab. Deze vindt u in het programma van de verschillende opleidingen terug, ze zijn gemarkeerd met *.