Bodem en milieu | Yuverta mbo

Bodem en milieu

Interesse in bodem en milieu? Dan is deze opleiding iets voor jou

Werken in de buitenlucht

Heb jij interesse in bodem en milieu? Kun je goed in teamverband werken, maar ben je ook zelfstandig? Werk je graag in de buitenlucht en wil je intern opgeleid worden en doorgroeien? Zoek je een garantie op een werkplek met de benodigde scholing op maat? Dan is de opleiding Bodem en milieu BBL echt iets voor jou!

Opleidingsdetails

Niveau: 4
Leerweg: bbl
Duur:
3 jaar (Niveau 4)
Crebo: 25581

Kom kennismaken

Meer weten over de opleiding? Kom kennismaken!

 

Wij doen het!

Wij doen het!

Video
Talent laten zien bij Skills Heroes
Video
Wij zijn Yuverta

Algemene informatie

Je leert zowel in de opleiding als door het werken in de praktijk om veldonderzoek uit te voeren. Hierbij leer je hoe je (hand)boringen uitvoert en peilbuizen plaatst voor grondwateronderzoek, hoe je monsters neemt van bodem en grondwater, en de opgeboorde bodem moet beschrijven. Je zorgt dat de verzamelde gegevens worden ingevoerd in de computer en maakt eenvoudige kaartjes van het onderzoeksgebied.

Tijdens de opleiding krijg je een aantal algemene vakken: 

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen (niveau 3F)
 • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)
 • Science (biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde)

BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je kiest hiermee voor werken en leren. Je krijgt 40 weken per jaar één dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op 3 tot 6 uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 3 dagen per week bij een opleidingsbedrijf.

Na de opleiding ben je veldtechnicus bodem en milieu. Hiervoor doe je metingen en monstername. Je interpreteert data, adviseert opdrachtgevers en begeleidt de uitvoering van het onderzoek.

Diploma op zak? Dan kun je ook verder leren. Na de opleiding kun je doorleren op het hbo, denk aan Milieukunde of Toegepaste biologie. 

Handig om te weten

Overzicht kosten van de opleiding

Wettelijk lesgeld

bbl

Voor een bbl-opleiding is voor schooljaar 2023 / 2024 het lesgeld:

 • Niveau 1 of 2 bbl-opleiding: €270,-
 • Niveau 3 of 4 bbl-opleiding: €654,-

Schoolkosten

Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.  

Niet opleiding gebonden schoolkosten

Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

Leerlingen- en studentenfonds

Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Toelating mbo niveau 4

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
 • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
 • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4  

Heb jij havo gedaan?  

Als jij de havo hebt afgerond, kun je versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken.   

Geen vakkenpakketeisen 

We hebben geen vakkenpakketeisen voor Onderzoeker natuur en milieu. Het is wel handig als je biologie en natuurkunde of scheikunde in je vakkenpakket hebt gehad.

Verkort traject

De opleiding duurt 3 jaar, maar in bijzondere gevallen is deze opleiding ook in verkorte vorm mogelijk. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met het niveau 4-diploma kun je doorstromen naar het hbo.