Het is een hot item: de klimaatverandering. Als gevolg hiervan én door de bevolkingsgroei hebben we steeds vaker problemen met water. Denk aan rivieren die overstromen en dus meer ruimte nodig hebben, steden die blank komen te staan door hevige regenbuien of instabiele dijken door periodes van extreme droogte. Het komt de laatste jaren allemaal voor in Nederland. Vind jij het interessant om te weten hoe je overstromingen kunt voorkomen? Hoe je de kwaliteit van het water bepaalt? En hoe je het waterpeil beheert? Dan is de opleiding Watermanagement echt iets voor jou.
Wat leer je op school?
Technische, brede opleiding
Je bent als watermanager nooit alleen met water bezig, maar ook met andere factoren die hierop van invloed zijn zoals bewoners, bodem en het klimaat. Vind je techniek, aardrijkskunde en de natuur leuk? Dan is Watermanagement een opleiding voor jou!
Je kiest voor de BOL- of BBL-opleiding. Bij de BOL-opleiding ga je 4 dagen per week naar school en loop je een dag per week stage. Volg je de BBL-opleiding? Dan werk je bij een erkend leerbedrijf en ga je 1 dag per week naar school.
Vakgerichte thema’s
Tijdens vakgerichte lessen gaan we veel op excursie of de praktijk in. Je kunt denken aan lessen als:
- Bodem en landschap
- Hydrologie
- Ecologische verbindingszones
- Waterkwaliteit en water in de stad
- Opstellen beheerplan
- Projectorganisatie
- Baggeren/ waterbodemkwaliteit
- Waterkeringen en waterveiligheid
- Wetten en vergunningen
- Bestekken en begroten
Algemene thema’s
Ook volg je algemene vakken, zoals communicatie, houding en gedrag. Ook Nederlands, Engels en rekenen zijn verplichte examenonderdelen. Je startniveau bepaalt jouw onderwijstraject.
Wat leer je in de praktijk?
Bij de BOL-opleiding loop je ieder jaar 10 weken stage. Je gaat bijvoorbeeld op stage bij een waterschap, gemeente, aannemer, adviesbureau of hovenier. Je kijkt mee in de organisatie en werkt aan opdrachten voor school. In het tweede en derde jaar ga je steeds meer zelfstandig aan de slag.
Je regelt zelf je stage of leerwerkplek, maar uiteraard kan je coach je helpen bij het zoeken als dat nodig is. Een overzicht van goedgekeurde leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl. Zoek op crebonummer 25617, ‘Opzichter/uitvoerder groene ruimte’.
Meer informatie
Alternatieven
Als je geinteresseerd bent in watermanagement en groen dan kan ook de opleiding Leefbare Stad en Klimaat interessant voor je zijn.