omhoog

Voedselparkwachter

Aanmelden
Niveau: BBL (3)
Duur: 3 jaar
Crebo: 25457, 25620
Scholen:
+ 1 scholen

 Als voedselparkwachter heb je naast aandacht voor de groene omgeving ook oog voor de mensen om je heen. Je weet hen enthousiast te maken om een bijdrage te leveren aan een duurzame voedselvoorziening en leefomgeving.

De opleiding past sterk bij de sustainable development goals waarbij de focus ligt op gezondheid en welzijn (doel 3), veilige en duurzame steden (doel 11), duurzame consumptie en productie (doel 12), klimaatverandering aanpakken (doel 13) en herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit (doel 15).

Als je het belangrijk vindt om voedselproductie te verduurzamen en weer terug naar de natuur te brengen, is dit de opleiding voor jou.

Wat leer je op school?

Om het welzijn en de welvaart ook voor toekomstige generaties te behouden, is het van belang dat we de natuur en voedselproductie weer bij elkaar brengen. Je werkt van ontwerp naar uitvoering van een voedselbos op ecologisch én sociaal gebied.

Tijdens de opleiding leer je over de introductie van voedselbossen, biologie, voedsellandschappen en ecosystemen. Ook leer je je eigen voedsellandschappen te ontwerpen, aan te leggen en beheren.

Wat leer je in de praktijk?

Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook in de praktijk. Deze opleiding is een BBL-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school gaat en vier dagen in de week bij een bedrijf in de sector werkt om ervaring op te doen in een voedselbos.

Je regelt zelf je werkplek en kunt met zoeken hulp krijgen van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25457, ‘Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie’.

Doorleren?

Met je diploma op mbo niveau 3 mag je doorstromen naar een opleiding op mbo niveau 4.

Beroepen

Na deze opleiding ben je klaar om als voedselparkwachter in verschillende private of publieke organisaties te werken. Je kunt ook gaan werken voor landeigenaren, ondernemers, buurtbeheer, gemeenten, welzijnsorganisaties of beheermaatschappijen die een voedsellandschap om de leefbaarheid te verhogen of als investering zien.

Meer informatie

 • Algemene vakken

  Je krijgt algemene vakken zoals Taal, Rekenen en LOB. (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

 • Toelating

  Toelating mbo niveau 3

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4
 • Kosten

  Overzicht kosten van de opleiding

  Wettelijk lesgeld

  Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bbl-opleiding op niveau 3 of 4 volgt, is het wettelijk lesgeld € 306,- per jaar (studiejaar 2021/2022). Je betaalt dat geld aan de overheid.

  Schoolkosten

  Studieboeken, (digitale) leermiddelen, beroepskleding, schoenen en andere studiebenodigdheden noemen wij opleiding gebonden studiekosten. Dit zijn zaken die je écht nodig hebt om je opleiding te kunnen volgen. Je kunt kiezen voor nieuwe leermiddelen, maar dat hoeft niet. Docenten adviseren je aan het begin van het jaar wat voor deze opleiding nodig is.

  Niet opleiding gebonden schoolkosten

  Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

  Leerlingen- en studentenfonds

  Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

Meld je direct aan voor de opleiding
Voedselparkwachter

Aanmelden
Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn