Wil je graag meer leren over pluimveehouderij? Dat kan! Je werkt met kippen of soortgelijke dieren. Je leert alles over de verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting. Je kunt aan de slag op een pluimveehouderij. Je draagt verantwoordelijkheid voor een stal, voor voeding en verzorging van de dieren.
Wat leer je op school?
In het eerste leerjaar veehouderij krijg je een brede basis. Het dier staat centraal. Je leert ook over andere productiedieren zoals koeien en varkens. Aan het eind van het eerste jaar maak jij jouw keuze voor bijvoorbeeld pluimveehouderij. Voor praktijklessen gaan we altijd naar bedrijven in de regio. Theorielessen vinden op school plaats.
Sectordag
Vanaf het tweede leerjaar is er de sectordag. We gaan naar bedrijven in de regio. Bedrijven in de keten en rondom de sector. Je leert kijken naar de maatschappelijke positie van de boer. Je krijgt inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Hoe maak je een goede kostprijsberekening en hoe stuur je je personeel aan. Dit ga je allemaal leren. Je gaat in gesprek met burgers, overheden en andere ondernemers. We gaan vaak op (meerdaagse) excursie(s) naar innovatieve bedrijven en ondernemers in binnen- en buitenland.
Praktijkvakken
- gezondheid
- huisvesting
- voeding
- fokkerij
- stalinrichting
Wat leer je in de praktijk?
We vinden het belangrijk dat je tijdens de opleiding ook praktijkervaring opdoet. Daarom loop je ieder leerjaar stage. Tijdens een stage werk je aan stageopdrachten. Iedere stage staat er een andere leervraag centraal.
Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek voor niveau 2 op crebonummer 25432 'Medewerker veehouderij'. Voor niveau 3 op crebonummer 25537, ‘Vakbekwaam medewerker veehouderij’. Zoek voor niveau 4 op crebonummer 25535, ‘Vakexpert veehouderij’.