omhoog

Ondernemen op basis van vakmanschap

Aanmelden
Niveau: BBL (4)
Richting: Kop-opleiding
Duur: 1 jaar
Crebo: 25165
Scholen:
+ 1 scholen

Altijd al eigen baas willen zijn? Een eigen bloemenzaak, dierenpension of een onderneming als in de agro- of groensector? Als jij een eigen onderneming wilt starten of overnemen, krijg je tijdens deze éénjarige kop-opleiding alle tools aangeleerd om dat te doen. Je kunt je specialiseren als vakman / ondernemer.

Wat leer je op school?

Tijdens deze bbl-opleiding krijg jij extra vaardigheden geleerd zodat jij kunt doorgroeien. Je volgt maar één dag in de week school, de rest van de week ben je aan het werk en pas je de opgedane kennis gelijk toe. Zo groei jij snel uit tot ondernemer in jouw beroep!

Vakkennis heb je inmiddels voldoende, nu weet je ook hoe je die omzet in een winstgevende onderneming. Je bent gedreven, creatief en wil zelfstandig je vak beoefenen. Jij weet welke risico’s er op de loer liggen en hebt een plan om het te gaan maken. 

Je kunt een goed ondernemingsplan opstellen en onderbouwt dat met een weldoordacht financieel plaatje. Ook je inkoop en positionering heb jij op orde. Je commerciële talent komt je goed van pas, want je moet rekening houden met concurrentie. Jij weet dat innoveren een van de sleutelwoorden tot succes is. Je hebt kansen leren zien en kunt analyseren welke richting jouw bedrijf op moet. Jij hebt je toekomstbeeld helder: je bent echte ondernemer en kunt niet wachten om van start te gaan!

Één dag in de week volg je onderwijs. Dan leer je onder andere:

 • Opdrachten binnenhalen

  Jouw ondernemende en commerciële activiteiten leiden tot nieuwe klanten, activiteiten of projecten. Dat zorgt voor  rendabele bedrijfsvoering!
   [AHO1] Of nieuwe activiteiten / projecten / rendabele bedrijfsvoering

 • Sociale vaardigheden

  Je profileert jezelf en onderhoudt een goede relatie met je klanten, personeel en stakeholders. 

 • Innoveren

  Jouw vakmanschap en ondernemerschap blijf je ontwikkelen om op veranderingen in te kunnen spelen.
   [AHO1]En ondernemerschap

Doorleren?

Wil je jezelf nog verder ontwikkelen? Met je mbo-niveau 4 diploma op zak, kun je er uiteraard ook voor kiezen verder te studeren. 

Beroepen

Met je niveau 4-diploma heb je alles in huis om aan de slag te gaan als ondernemer. De sector waar je dit in doet hangt af van je vooropleiding.

Meer informatie

 • Algemene vakken

  Je krijgt algemene vakken zoals Taal, Rekenen en LOB. (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.  

 • Kosten

  Overzicht kosten van de opleiding 

  Wettelijk lesgeld 

  Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bbl-opleiding op niveau 3 of 4 volgt, is het wettelijk lesgeld € 306,- per jaar (studiejaar 2021/2022). Je betaalt dat geld aan de overheid.

  Schoolkosten 

  Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.   

  Niet opleiding gebonden schoolkosten 

  Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen. 

  Leerlingen- en studentenfonds

  Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

 • Toelating

   Toelating mbo kopopleiding niveau 4

  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)

Meld je direct aan voor de opleiding
Ondernemen op basis van vakmanschap

Aanmelden
Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn