omhoog

Leefomgeving en bio-data

Aanmelden
Niveau: BOL (4)
Richting: Milieu
Duur: 3 jaar
Crebo: 25581
Scholen:
+ 1 scholen

Heb jij een passie voor technologische ontwikkelingen en mogelijke toepassingen daarvan in de natuur en leefomgeving? Wil je bijdragen aan het verbeteren van het milieu, biodiversiteit en het klimaat met dank aan jouw technologische oplossingen? Dan is de opleiding Leefomgeving en bio-data wat voor jou.

Wat leer je op school?

Tijdens de opleiding Leefomgeving en bio-data leer je analytisch denken en met behulp van data de verbinding maken tussen verschillende vakgebieden op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit. Je leert wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar hedendaagse oplossingen.

Je krijgt naast de algemene vakken les in bijvoorbeeld biologie, informatica en fysica. Je leert onder andere over klimaat, milieu en digitalisering.

Wat leer je in de praktijk?

Je loopt bij verschillende bedrijven stage. Als je wil ook in het buitenland!

Je regelt zelf je stageplek en kunt met zoeken hulp krijgen van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt. Zoek op crebonummer 25581, ‘Onderzoeker leefomgeving’.

Doorleren?

Met een mbo niveau 4 diploma kun je doorstuderen op het hbo.

Beroepen

Als onderzoeker Leefomgeving en bio-data kun je gaan werken bij een gemeente, provincie of regionale uitvoeringsdienst, bij een water- en heemraadschap, natuurorganisatie , ingenieurs- en adviesbureau of innovatieve hoveniers.

Meer informatie

 • Algemene vakken

  Je krijgt algemene vakken zoals Taal, Rekenen en LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap). In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

 • Kosten

  Overzicht kosten van de opleiding

  Wettelijk lesgeld

  Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een bol-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 608- per jaar (studiejaar 2021/2022). Je betaalt dat geld aan de overheid. 

  Schoolkosten

  Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.  

  Niet opleiding gebonden schoolkosten

  Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per sé nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

  Leerlingen- en studentenfonds

  Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

 • Toelating

  Toelating mbo niveau 4 

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg 
  • Diploma vmbo gemengde leerweg 
  • Diploma vmbo theoretische leerweg 
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) 
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3) 
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

  Heb jij havo gedaan?

  Als jij de havo hebt afgerond, kun je een versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken.

Meld je direct aan voor de opleiding
Leefomgeving en bio-data

Aanmelden
Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn