omhoog

Bos- en natuurbeheer

Aanmelden
Niveau: BOL (3,4) en BBL (2,3,4)
Duur: 3 jaar
Niveau 2: 2 jaar
Crebo: 25617, 25620, 25622
Scholen:
+ 1 scholen

Tijdens de opleiding Bos- en natuurbeheer ben je vooral buiten. Je leert alles over de verschillende planten en dieren, de bodem en het water. Ons belangrijkste klaslokaal is dan ook de Veluwe. Je gaat na je opleiding bijvoorbeeld aan de slag als boswachter, terreinbeheerder of medewerker groenvoorziening. Je moet voor zo’n baan natuurlijk kunnen zagen, maaien of rasters plaatsen. Maar je bent ook degene die zorgt voor beheerplannen en inventarisaties en bent aanspreekpunt voor bezoekers.

Wat leer je op school?

Je volgt vakken over natuurbeheer, ecologie (relatie tussen dieren en omgeving), aanleg en beheer van natuurgebieden, flora- en fauna, inventariseren, aansturen en begeleiden, mens en natuur. Je leert ook veel praktische en technische zaken, zoals motorzagen en bosmaaien. Het hangt af van het niveau dat je volgt hoeveel aandacht welk vak krijgt.

Wat leer je in de praktijk?

Volg je de bol-opleiding? Dan loop je ieder jaar minimaal 10 weken stage. Bijvoorbeeld bij Staartsbosbeheer, een groenaannemer, een gemeente of landschap. Hier kijk en werk je mee en voer je schoolopdrachten uit.

Bij de bbl-opleiding werk je bij een opleidingsplek. Daarnaast krijg je 40 weken per jaar een dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op drie tot zes uur per week zelfstudie.

 • Meer over de bol-opleiding

  Je werkt veel in projecten, meestal samen met andere leerlingen. Zo werk je bijvoorbeeld aan het organiseren van een houtveiling of ga je aan de slag in een natuurbeheerproject. Zo leer je ook samenwerken en communiceren. Dit komt straks in je functie absoluut van pas. Want in je latere werk krijg je mogelijk te maken met bezoekers die in de natuur mountainbiken, een rondleiding willen of een dagje uit zijn.

  Stage

  Je loopt ieder jaar minimaal 10 weken stage. Bijvoorbeeld bij Staatsbosbeheer, een groenaannemer, een gemeente of landschap. Hier kijk en werk je mee en voer je schoolopdrachten uit. 

  Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt. Een overzicht van goedgekeurde stagebedrijven is te vinden op de website Stagemarkt.

  • niveau 3: zoek op crebonummer 25620, ‘Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie’
  • niveau 4: zoek op crebonummer 25617, ‘Opzichter/uitvoerder groene ruimte’
 • Meer over de bbl-opleiding

  De opleiding Bos- en natuurbeheer wordt ook in BBL vorm aangeboden. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg, wat betekent dat je werkt en leer tegelijkertijd. Waar moet je dan aan denken? 

  BBL Bos- en natuurbeheer op niveau 3 en 4

  Werk je in de praktijk en wil je jezelf verder ontwikkelen of omscholen in de richting Bos- en natuurbeheer? Dan kun je bij Yuverta mbo Velp terecht op niveau 3 en 4.

  • Op niveau 3 word je opgeleid tot het niveau van (meewerkend) voorman.
  • Op niveau 4 word je opgeleid tot middenkader-medewerker zoals werkvoorbereider, opzichter, boswachter of uitvoerder.

  Wil je de opleiding op niveau 2 volgen? Je wordt dan opgeleid tot medewerker die zelfstandig praktisch werk kan doen binnen het werkgebied. Ook dat kan bij Yuverta MBO Velp. Deze opleiding heet Medewerker Buitenruimte. Je kunt deze opleiding in BBL en BOL volgen.

  De bbl-opleiding

  Je krijgt 40 weken per jaar een dag in de week 6 uur les. Daarnaast moet je rekenen op drie tot zes uur per week zelfstudie. Je werkt minimaal 2 dagen per week of loopt stage bij een door de SBB erkend opleidingsbedrijf in het vakgebied (zoek op bovenstaande crebonummers). Belangrijk is dat je opleidingsplaats op het juiste niveau is. 

  Kijk goed of het niveau van de opleidingsplaats hetzelfde is als het niveau van de opleiding die je gaat volgen. Zorg er ook voor dat je je opleidingsplaats hebt geregeld als je start met je bbl-opleiding  

  Een gedeelte van de opleiding volg je samen met de opleiding Water- en groenbeheer (niveau 3) of Watermanagement (niveau 4). Hierdoor verbreed je je kijk op het vakgebied. Je kunt de opleiding in bijzondere gevallen ook in verkorte vorm volgen. De mogelijkheden daarvan bespreek je tijdens de toelating. Dit gebeurt altijd in overleg met het opleidingsbedrijf. Met een niveau 3 diploma kun je doorstromen naar mbo niveau 4, Bos- en natuurbeheer of Watermanagement. Met het niveau 4 diploma kun je doorstromen naar het hbo. 

  Samenwerking met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en andere opleidingsbedrijven

  Iedere deelnemer aan een bbl-opleiding is zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte opleidingsplek. Uiteraard helpen we hierbij. Yuverta mbo Velp werkt bijvoorbeeld samen met een aantal bos- en natuurbeheerorganisaties die jaarlijks opleidingsplaatsen aanbieden. Belangrijke partners zijn Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Drents Landschap. 

  Staatsbosbeheer

  Jaarlijks selecteert Staatsbosbeheer samen met Yuverta mbo Velp mbo-leerlingen voor een 2-jarig opleidingstraject voor de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) Bos- en Natuurbeheer op niveau 3 of 4. 

  Natuurmonumenten

  Op niveau 3 en 4 werken we ook samen met Natuurmonumenten. Kijk voor actuele opleidingsplaatsen op hun website.

  Zuid-Hollands Landschap

  Het Zuid-Hollands Landschap is een natuurbeschermingsorganisatie in de drukste provincie van het land.  Kijk voor actuele opleidingsplaatsen op hun website.

  Geldersch Landschap en Kasteelen

  Geldersch Landschap en Kasteelen draagt de zorg voor ruim 150 natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland. 

Doorleren?

Afhankelijk van het niveau waarop je de opleiding volgt, kun je doorstromen naar een vervolgopleiding:

 • Niveau 3 > niveau 4, je stroomt in het tweede leerjaar in.
 • Niveau 4 > hbo-opleiding in de groene richting, bijvoorbeeld Milieukunde, Natuur en communicatie of Bos- en natuurbeheer.

Beroepen

Veel organisaties hebben interesse in jouw kwaliteiten, afhankelijk van het niveau van de opleiding kun je bij ze aan de slag. Bijvoorbeeld bij Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten, waar we veel mee samenwerken. Maar ook bij boomverzorgingsbedrijven, milieu-educatiecentra, groenaannemers of gemeenten. Denk aan beroepen als:

 • Boswachter
 • (Meewerkend) Terreinbeheerder
 • Veldmedewerker
 • Bosaannemer
 • Boomverzorger
 • Begin je eigen bedrijf

Meer informatie

 • Algemene vakken

  • Nederlands
  • Engels (alleen op niveau 4)
  • Rekenen 
  • LOB (Loopbaanbegeleiding en Burgerschap)

  In de LOB-les ga je ontdekken wat je na je opleiding wil. Je leert veel over jezelf, zodat je de juiste keuze maakt voor een vervolgopleiding of een baan.

 • Beschikbare plaatsen

  Bij sommige locaties hebben we een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Hierbij geldt: ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’, op volgorde van aanmelddatum. Is de opleiding vol? Dan kom je op een wachtlijst.

   Binnenkort publiceren we hier een lijst van aantal plekken per schoollocatie.

 • Kosten

  Overzicht kosten van de opleiding

  Wettelijk lesgeld

  Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en een BOL-opleiding volgt, is het wettelijk lesgeld € 608,- per jaar (studiejaar 2021/2022). Voor een BBL-opleiding niveau 3 en 4 is dat € 306,-. Je betaalt dat geld aan de overheid. 

  Opleiding gebonden schoolkosten

  Naast het cursusgeld zijn er ook kosten voor materialen, boekenpakket, bijdrage praktijkschool en naar keuze kosten voor logies tijdens een praktijkschoolweek en dergelijke. Deze kosten verschillen per opleiding en locatie, vraag ernaar.  

  Niet opleiding gebonden schoolkosten

  Niet opleiding gebonden schoolkosten zijn zaken die niet per se nodig zijn om je opleiding te kunnen volgen, maar die de opleiding wel verrijken. Denk aan excursies (en collectief vervoer hierheen), de kennismakingsweek en praktijktrainingen.

  Leerlingen- en studentenfonds

  Een opleiding kan duur zijn. Boeken, laptop of werkkleding: het moet allemaal betaald worden. Dat kan lastig zijn, zeker als je nog geen 18 jaar bent en daardoor nog geen studiefinanciering krijgt. Als het inkomen van je ouder(s) of verzorger(s) onder 130% van de bijstandsnorm ligt, kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming van de schoolkosten. Lees meer over dit leerlingen- en studentenfonds

 • Toelating

  Toelating mbo niveau 3

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

  Toelating mbo niveau 4

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Diploma vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 

  Heb jij havo gedaan?  

  Als jij de havo hebt afgerond, kun je versneld de opleiding volgen. Tijdens jouw welkomstgesprek worden de mogelijkheden besproken.   

  Geen vakkenpakketeisen

  We hebben geen vakkenpakketeisen voor Bos- en natuurbeheer.

  Versneld traject

  De BOL-opleiding Bos- en natuurbeheer duurt 3 jaar. Een uitzondering geldt voor studenten met een havo- of mbo-diploma niveau 3 of 4, zij kunnen ook de versnelde opleiding volgen. De opleiding duurt dan 2 jaar.

  De BBL-opleiding Bos- en natuurbeheer duurt ook 3 jaar. Afhankelijk van je werkervaring, vooropleiding en je leerbedrijf is maatwerk mogelijk waardoor je de opleiding versneld kan doorlopen. Neem voor meer informatie contact op.

 • Waar kun je deze opleiding volgen?

  Yuverta mbo Velp: niveau 3,4 BOL en niveau 2,3,4 BBL

Meld je direct aan voor de opleiding
Bos- en natuurbeheer

Aanmelden
Delen
 • Facebook
 • Twitter
 • E-mail
 • WhatsApp
 • LinkedIn