Wil jij graag de wereld verduurzamen en je inzetten voor biodiversiteit? Dan past de opleiding Adviseur Duurzame Leefomgeving zeker bij jou! Je leert er alles over de relatie van mens en dier met de natuur en hoe je anderen kunt motiveren en adviseren om de biodiversiteit te verbeteren. Je leert projectmatig te werken aan onderzoeksopdrachten en je bent veel in het veld te vinden. Met je mbo-diploma kun je vele kanten op. Doorstuderen op het hbo of aan het werk!
Wat leer je op school?
De opleiding start met een brede basis. Tijdens de opleiding komen duurzaamheid, biodiversiteit, vrije tijd, lifestyle en circulariteit aan bod. Daarnaast leer je over culturele verschillen en een gezonde leefstijl. Ook duurzame energie- en waterbeheersing staan op het programma. Zo doe je de kennis op die je nodig hebt om projecten uit te denken en op te starten. Je leert met deze opleiding om (veld)onderzoek te doen, advies uit te brengen, activiteiten te organiseren, duurzame keuzes te maken in je vak en projectmatig te kunnen werken. Je leert leiding te geven aan projecten en voert daarbinnen beheerstaken uit. Ook leer je om betrokkenheid te krijgen van diverse groepen van gemeenteambtenaren en natuurorganisaties tot omwonenden en bijvoorbeeld toeristen.
Daarnaast kan jij je specialiseren in de richting fauna en biodiversiteit. Hier leer je alles over eco-systemen, gedrag en leefomgeving van soorten en over het beheer van fauna. Je leert alles over wilde diersoorten. Je leert hoe je onderzoek uitvoert, hoe je evenementen kan organiseren en hoe je anderen kan adviseren over wilde diersoorten in de natuur. Daarnaast leer je hoe we een goed advies kunnen geven over de conflicten die ontstaan waar natuur raakt met menselijke activiteiten zoals bijvoorbeeld bebouwing, recreatie en landbouw en veeteelt.
Wat leer je in de praktijk?
Je volgt bijvoorbeeld deze (praktijk)lessen:
- Sustainable Development Goals
- Ecologie
- Populatie dynamica
- Veldwerk
- Onderzoek
- Internationale uitdagingen
- Wetgeving en beleid
- Projectmatig werken
- Inspelen op trends en vernieuwingen
Een groot deel van het vak leer je in de praktijk en tijdens veldwerk. Tijdens de beroepspraktijk-vorming (bpv) ga je aan de slag bij een leerbedrijf. Bijvoorbeeld als ecoloog bij een adviesbureau, gids bij een natuurorganisatie of als deskundige in onderzoek. Je regelt zelf je stageplek en kunt hulp krijgen met zoeken van je coach als je dat nodig hebt.